Как да сме по-ефективни, когато работим от вкъщи

Как по-ефективно да работим от вкъщи
Интересно

Как да сме по-ефективни, когато работим от вкъщи

Пандемията от коронавирус затвори много хора в домовете им и ги принуди да работят от вкъщи. Ако сте начинаещ в тази област, ви предлагаме някои съвети как да се справите по-ефективно с предизвикателството.

Създайте си сутрешна рутина

Едно е да решите да седнете на бюрото си и да започнете работа в определен час. Да създадете рутина, която ви показва, че следва работа, обаче е съвсем друго. Може това да е чаша кафе, преди да започнете да разглеждате списъка си със задачи, или пък сутрешен джогинг. Вие решавате.

Придържайте се към работното си време

Задайте график и се придържайте към него през повечето време. Наличието на ясни насоки за това кога да се работи и кога да се почива помага да се поддържа баланс между личния и професионалния живот. Въпреки това, едно от предимствата на работата от дистанция е гъвкавостта и понякога може да удължите деня си или да започнете преждевременно. Когато го направите, не забравяйте да приключите по-рано от обикновено или да поспите още малко на следващата сутрин, за да го компенсирате.

Задайте основни правила за хората около вас

Задайте основни правила за другите хора във вашия дом, когато работите. Ако имате деца, които се прибират от училище, докато все още сте на работа, те се нуждаят от ясни правила за това какво могат и какво не могат да правят през това време. Освен това, само защото сте вкъщи и можете да свършите и допълнителни неща, не означава, че другите членове на семейството трябва да приемат, че винаги ще го правите. В противен случай, рискувате да се разсейвате постоянно и това да се отрази на работата ви.

Създайте си пространство за работа

В идеалния свят служителите, които работят от домовете си, имат специален офис, но реалностите често са по-различни. Затова си създайте кът за работа у дома, предназначен само за това, като така и близките ви ще знаят да не ви прекъсват, когато сте там.

Направете си график за почивки

Във вашата фирма вероятно времето за почивки е ясно определено. Спазвайте го и когато работите от вкъщи. Винаги е добре да се отдалечите от екрана на компютъра и телефона, дори за кратко.

Не се колебайте да поискате това, от което се нуждаете

Поискайте от работодателя си всичко необходимо за дейността ви, веднага щом започнете да работите от вкъщи или в рамките на ден или два, когато осъзнаете от какво имате нужда. Това може да включва монитор, клавиатура, мишка, стол, принтер, софтуер и т.н.

Излизайте от вкъщи

Напускайте дома си поне веднъж на ден. Вашето тяло трябва да се движи. Освен това чистият въздух и естествената светлина ще ви помогнат. Не е нужно да ходите в претъпкани обществени пространства, може просто да излезете до двора или да се разходите из квартала.

Взимайте си болнични, когато имате нужда

Често работещите от вкъщи не си взимат болнични и изкарват на крак заболяването. Понякога обаче е най-добре да си починете и да се оправите напълно, за да можете да бъдете по-продуктивни в дългосрочен план.

Отбележете края на работния ден

Завършете деня си с рутина, както трябва и да го започнете. Създайте си навик, който сигнализира за приключване на работния ден. Може да е отписване от приложение за бизнес съобщения, вечерна разходка с кучето или тренировка. Нещо толкова просто като изключване на компютъра и включване на любима музика също ще свърши работа. Каквото и да изберете, правете го последователно, за да отбележите края на работното време.

на горе