Как да се справим с нощното напикаване на детето

Как да се справим с нощното напикаване на детето
Психология

Как да се справим с нощното напикаване на детето

Нощното напикаване на детето е голям проблем за всеки родител. Нощното напикаване не е ограничено до деца под 5 години: Някои по-големи деца може да не са непременно сухи през нощта. Докато по-малките деца са най-склонни да се намокрят в леглото, 5 процента от 10-годишните все още могат да имат този проблем. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на детето си да преодолее нощното напикаване за по-добро качество на живот.

Как да се справим с нощното напикаване на детето

Стъпка 1: Признайте напикаването в леглото

детето
Как да се справим с нощното напикаване на детето снимка: pinterest

Обучението на гърне не просто помага на детето ви да не претърпява инциденти. Когато учите детето си как да използва тоалетната, то също научава механизми за трениране на пикочния мехур. С напредването на приучването към гърне децата се научават да разпознават физическите и психическите признаци и симптоми на това кога трябва да тръгват.

Нощното обучение на пикочния мехур е малко по-предизвикателно. Не всички деца могат да задържат урина по време на сън или могат да се събудят, когато трябва да използват тоалетната. Точно както успехът при приучване към гърне през деня варира в зависимост от възрастта, така и битката срещу нощната инконтиненция или нощното напикаване. Някои деца имат по-малък пикочен мехур от други деца на същата възраст, което може да го затрудни.

Някои лекарства могат да предложат облекчение, но резултатите често са временни и никога не са първата стъпка. Най-добрият начин за лечение на напикаване в леглото е чрез дългосрочни решения, които могат да помогнат на детето ви да се научи как да се събужда, когато трябва да си тръгне.

Резултатите от нощното напикаване са разочароващи за родителите, които трябва постоянно да перат чаршафи и дрехи. Но най-голямата вреда е психологическа. Деца (особено по-големи деца), които все още мокрят леглото, могат да изпитат неудобство и дори понижено самочувствие.

Стъпка 2: Премахнете напитките преди лягане

детето
Как да се справим с нощното напикаване на детето снимка: pinterest

Въпреки че детето ви може да е свикнало да изпива чаша мляко или вода преди лягане, това може да играе роля при напикаване в леглото. Премахването на напитките един час преди лягане може да помогне за предотвратяване на инциденти. Също така би било полезно, ако детето ви отиде до тоалетната за последен път точно преди да заспи, и можете да му напомните да направи това. Може да помогне да се уверите, че детето ви получава по-голямата част от приема на течности сутрин и следобед и по-малка порция с вечерята. Може също да искате да премахнете вечерните закуски и десерти, тъй като детето ви може да ожаднее, след като яде повече храна.

Също така помислете за коригиране на напитките на вашето дете. Докато млякото и водата са здравословен избор, соковете и газираните напитки могат да имат диуретичен ефект, което означава, че могат да доведат до по-често уриниране.

Стъпка 3: Настройте обучение на пикочния мехур

детето
Как да се справим с нощното напикаване на детето снимка: pinterest

Тренирането на пикочния мехур е процес, при който детето ви ходи до тоалетната в определени часове, дори и да не смята, че трябва да ходи. Този тип консистенция може да помогне за стимулиране на тренировката на пикочния мехур и ще помогне за контрола на пикочния мехур.

Въпреки че често се прави по време на будни часове за дневна инконтиненция, обучението на пикочния мехур за нощно напикаване се случва през нощта. Това означава, че ще събуждате детето си веднъж или два пъти на нощ, за да отиде до тоалетната.

Ако детето ви все още мокри леглото редовно, не се страхувайте да опитате отново с тренировъчни панталони. Някои марки, дори са предназначени за инконтиненция при по-големи деца.

След като се върнете към тренировъчните панталони за известно време, можете да започнете отново да тренирате пикочния мехур. Тези периоди на „почивка“ също могат да помогнат за предотвратяване на обезкуражаването на вашето дете от няколко нощи напикаване в леглото.

Стъпка 4: Помислете за аларма за напикаване в леглото

детето
Как да се справим с нощното напикаване на детето снимка: pinterest

Ако тренировката на пикочния мехур не подобри нощното напикаване след няколко месеца, обмислете използването на аларма за нощно напикаване. Тези специални видове аларми са предназначени да откриват началото на уринирането, така че детето ви да може да се събуди и да отиде до тоалетната, преди да е намокрило леглото. Ако детето ви започне да уринира, алармата издава силен звук, за да го събуди.

Алармата може да бъде особено полезна, ако детето ви спи дълбоко. След като вашето дете свикне с процеса, то може да стане само, за да използва тоалетната, без алармата да се включва, защото алармата помага на мозъка да се обучи да разпознава желанието им за уриниране и да се събужда за това.

Алармите имат около 50-75 процента успеваемост и са най-ефективният начин за контролиране на нощното напикаване.

Tagged , ,
на горе