Как да се справим със загубата на концентрация

Как да се справим със загубата на концентрация
Интересно

Как да се справим със загубата на концентрация

В миналото информацията е имала голяма стойност, а това един човек да притежава богата обща култура е високо ценено от обществото. След това интернет завладява света и нуждата от обогатяване на знанията постепенно намалява, тъй като каквото ни трябва, просто го проверяваме в мрежата. Проблемът обаче е, че след това бързо го забравяме. Точно този фактор  дава началото на процеса на загуба на концентрация и да не осъзнаваме колко всъщност е важно да бъдем съсредоточени във важните моменти.

Предлагаме ви някои съвети да насочите вниманието си там, където имаме нужда и да го задържите за толкова време, колкото е необходимо.

Ограничете използването на смартфона си

Любимата ни вещ в същото време може да бъде най-големият ни враг. Той ни помага за много неща, но в същото време има способността да ни откъсва от реалния свят. За да предотвратите това, инсталирайте само най-необходимите приложения и не ставайте зависими от това постоянно да проверявате устройството си.

Изключете известията си

Този съвет върви ръка за ръка с предишния. Да бъдете нащрек, за да чуете кога телефонът ви ще сигнализира за получено съобщение, малко или много ви разсейва и ви пречи да се концентрирате върху по-важни неща във вашето ежедневие. Заглушете известията на повечето приложения, които не са от жизнена необходимост за вас.

Намерете нужната мотивация

Изминалата година беше тежка за всички – дни на изолация, носене на маски, социална дистанция. Това се отрази на психиката ни и нашата концентрация бе много нарушена. Стресът, който всеки човек изживя, бе голям. Затова опитайте се да намерите собствена цел или мотивация за постигане на резултати и се старайте да останете фокусирани, докато не достигнете до желания финал.

Здравословни проблеми

Това е една от най-често срещаните, а също така и най-нормални причини за загуба на концентрация. Всеки човек цени собственото си здраве и когато има проблем, забравя за останалите неща около него. За да останете здрави, грижете се за себе си и дръжте далеч алкохола и никотина. Постепенно намалете консумацията на вредни храни и бързо ще постигнете подобрения в тази фаза.

Подобрете съня си

Липсата на качествен сън ще ви направи разконцентрирани в ежедневието ви. Когато не сте се наспали добре, мозъкът ви мисли как да компенсира часовете за почивка и често мислите за това как сте стояли будни цяла нощ, докато изпълнявате друга важна задача. Ако сте спали по-малко от шест часа през нощта, стресът ще се увеличи, а това може да доведе и до други проблеми. Опитайте се да си осигурите време за сън. Дори да ви се налага да станете рано на следващия ден, намерете време след това за кратка дрямка.

Концентрацията е важен фактор в нашето ежедневие. Ако тя е на нужното ниво, ще можем по-адекватно да изпълняваме задачите си и да бъдем по-успешни в нашите рутинни задължения.

Tagged ,
на горе