Как да се извините, когато сте наранили някого

Как да се извините, когато сте наранили някого
Психология Любов и партньорство

Как да се извините, когато сте наранили някого

Нормално е нервите на всички да са малко по-опънати след изминалата стресираща година заради коронавируса. Независимо дали пандемията ви е донесла трудности или ви вълнуват други тревоги, вероятно е имало случаи, в които не сте били най-добрият човек към околните. Без значение кой греши, понякога нищо не успокоява враждебността по-бързо от това да кажете „Съжалявам“. Ето някои съвети, за да поднесете правилно извинението си.

Слушайте внимателно, преди да се извините

Понякога бързите извинения нямат смисъл, ако не сте осъзнали причината, за да ви се сърдят и с тях може да звучите неискрено. Попитайте другия човек какво се случва, за да разберете как се чувства той и какво го е наранило. Концентрирайте се върху това, което получите като отговор и слушайте внимателно, за да разберете грешката си.  Може да зададете допълнителни въпроси към него, ако се налага, като зрителният контакт също е много важен. Доказателство, че сте слушали внимателно е и да не повтаряте отново същата грешка.

Подгответе предварително извинението си, ако е възможно

Тук не става въпрос да научите наизуст някакъв текст и да го рецитирате после, а да подредите правилно мислите си. Ако трябва да поднесете извиненията си в писмена форма, покажете ги първо на някой доверен човек и поискайте мнението му.

Бъдете конкретни в извинението си

Да кажете, че съжалявате, често не е достатъчно. Ако някой е отделил време да ви обясни как сте го наранили, тогава можете да отвърнете със същото. Обяснете защо сте действали по този начин, как смятате да поправите стореното и му покажете, че сте си взели поука.

Не превръщайте извинението в дебат

Не се опитвайте да превръщате извинението си в опит за дебат. „Съжалявам, но не мислех, че ще имаш нещо против“ не е точният израз, който трябва да използвате, защото така излиза сякаш оправдавате действията си. Често трябва да поставяте чуждите чувства пред своите в тези ситуации, за да получите прошка от човека отсреща.

Помнете, че действието значи повече от думите

Въпреки красивите думи, които може да изречете, нищо не помага така, както действието. Предложете решение на проблема, който сте създали и покажете с дела, че се стараете да оправите случилото се.

Tagged ,
на горе