Как да поддържаме зъбите си здрави: полезни съвети

Как да поддържаме зъбите си здрави полезни съвети
Добра форма

Как да поддържаме зъбите си здрави: полезни съвети

Как да поддържаме зъбите си здрави: полезни съвети от специалисти. В устата има много бактерии. И не всички от тях са безобидни. Бактериите могат да навлязат в храносмилателния и дихателния тракт и да причинят инфекции. Защитните сили на организма и правилната грижа за устната кухина контролират микрофлората. Как правилно да се грижим за зъбите си?

Знаете ли, че вашето орално здраве дава представа за цялостното ви здраве – или че проблемите в устата ви могат да засегнат останалата част от тялото ви? Защитете се, като научите повече за връзката между оралното и цялостното здраве.

Как да поддържаме зъбите си здрави: полезни съвети

Боли ви гърбът? Лекувайте зъбите си!

5 ключови правила за зъбите

infomax-logo-50-15-HW Иво Сиромахов: Ето ги законите на плажа

Как правилно да се грижим за зъбите и устата си?

Подобно на други части на тялото, устата ви гъмжи от бактерии – повечето безобидни. Но устата е входната точка към вашите храносмилателни и дихателни пътища, и някои от тези бактерии могат да ви разболеят.

  • Орални бактерии

Обикновено естествените защитни сили на тялото и добрата грижа за устната кухина, като ежедневно четкане и почистване с конец, поддържат бактериите под контрол. Въпреки това, без подходяща орална хигиена, бактериите могат да достигнат нива, които да доведат до орални инфекции, като кариес и заболяване на венците.

В допълнение, някои лекарства, като деконгестанти, антихистамини, болкоуспокояващи, диуретици и антидепресанти, могат да намалят отделянето на слюнка. Тя отмива храната и неутрализира киселините, произведени от бактериите в устата ви, помагайки ви да се предпазите от микроби, които се размножават и причиняват заболяване.

Изследванията показват, че оралните бактерии и възпалението, свързани с тежко заболяване на венците (пародонтит), могат да играят роля при някои заболявания. Болести, като диабет и ХИВ/СПИН, могат да намалят устойчивостта на организма към инфекции, което прави проблемите с оралното здраве по-сериозни.

Какви състояния могат да бъдат свързани с оралното здраве?

Вашето орално здраве може да допринесе за различни заболявания и състояния, включително:

  • Ендокардит. Тази инфекция на вътрешната обвивка на сърдечните камери или клапи (ендокард) обикновено възниква, когато бактерии или микроби от друга част на тялото, като например устата, се разпространят през кръвния поток и се прикрепят към определени области на сърцето.
  • Сърдечносъдови заболявания. Въпреки че тази връзка не е напълно разбрана, някои изследвания предполагат, че сърдечните заболявания, запушените артерии и инсултът могат да бъдат свързани с възпаление и инфекции, които бактериите в устата причиняват.
  • Усложнения на бременността и раждането. Пародонтитът се свързва с преждевременно раждане и ниско тегло при раждане.
  • Пневмония. Някои бактерии в устата могат да навлязат в белите дробове, причинявайки пневмония и други респираторни заболявания.

Как мога да защитя оралното си здраве? За да защитите оралното си здраве, практикувайте подходяща хигиена всеки ден. Мийте зъбите си поне два пъти на ден с четка за зъби с мек косъм и паста за зъби с флуор. Почиствайте с конец всеки ден. Използвайте вода за уста, за да премахнете остатъците от храна от четкането и почистването с конец. Хранете се здравословно и ограничете сладките храни. Сменяйте четката си за зъби на всеки три месеца или по-рано, ако влакната са протрити или износени. Планирайте редовни прегледи при зъболекар. Избягвайте употребата на тютюн.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged
на горе