Как да останете позитивни, докато си търсите работа

Как да останете позитивни, докато си търсите работа
Психология

Как да останете позитивни, докато си търсите работа

Търсенето на работа може да бъде сериозно изпитание за всеки човек. Несигурността за личния бюджет, кризата, която настъпи в последната година, и още редица други фактори могат да повлияят на вашето самочувствие, особено ако дълго време търсите работа без резултат. Отчаянието обаче може да бъде единствено ваш лош съветник в подобна ситуация, защото ако не подхождате с надежда, това може да се види по време на интервютата ви. Затова трябва да бъдете максимално обнадеждени, колкото и да е трудно, защото рано или късно ще стигнете до нужния резултат.

Бъдете организирани. Подготвяйте всичко необходимо за търсенето на работа – вашата автобиография, някои препоръки, които можете да използвате, облекло за интервю, подходящо за повода. Всичко това ще направи процеса много по-плавен.

Създайте програма за търсенето на работа. Приемайте този процес като работа на пълен работен ден. Събудете се рано, вземете почивка за обяд и приключете дейностите си за търсене на работа преди вечеря. Създаването на редовна рутина и поддържането на организираното търсене на работа ще ви държи фокусирани и мотивирани. Също така, задаването на начален и краен час на търсенето на работа ви принуждава да спрете да мислите за това вечер и да прекарвате време, фокусирайки се върху други важни аспекти от живота си като вашите приятели и семейство.

Празнувайте малките победи. Лесно е да се съсредоточите върху негативното по време на търсене на работа. Вместо това се фокусирайте дори върху най-малките победи. Гордейте се със себе си, че сте получили телефонно интервю, дори ако не сте помолени за лична среща. Потупайте се по гърба, когато правите нова връзка в LinkedIn или някой коментира публикацията ви в блога. Празнуването на малките победи ще ви помогне да се съсредоточите върху положителното.

Приемете всичко като нова възможност. Опитайте да мислите за всяка дейност като за възможност, която само ще ви направи по-добър кандидат. Опитайте се да мислите за интервюто като за шанс да се свържете и да работите върху уменията си за провеждането на подобен тип срещи. Помислете за всяко мотивационно писмо като за шанс да усъвършенствате способностите си за писане и редактиране. Простото мислене за задачите като възможности, а не като домашна работа ще ви помогне да останете с добра настройка за ситуацията.

Tagged , , ,
на горе