Как да обичаш себе си в 10 лесни стъпки

Как да обичаш себе си в 10 лесни стъпки
Интересно

Как да обичаш себе си в 10 лесни стъпки

Идеята да обичаш себе си може за някои да звучи малко странно, но, повярвайте, определено е важно, за да че чувства човек щастлив.

Любовта към себе си означава да оценявате високо собственото си щастие и благополучие и може да повлияе на това как се справяте с предизвикателствата, с които се сблъсквате в различни аспекти от живота си, цялостното щастие и психическото и физическо здраве.

Затова обичайте себе си, а ето и няколко стъпки, с които да се заобичате още повече:

1. Декламирайте мантри.

Известни също като съзнателно упражнение за самосъстрадание, мантрите ви помагат да подхождате всеки ден с допълнително утвърждаване  към себе си. Може да приложите позитивни практики за саморазговор, за да намалите тревожността и да подобрите увереността и благосъстоянието. Ако се чувствате притеснени, опитайте с повтаряне на „всеки се чувства така понякога“ и „може ли да бъда нежен и разбиращ към себе си“.

2. Занимавайте се с хоби, което ви кара да се чувствате добре.

Това не е скролване в Instagram. Ако искате да повишите самочувствието си, експертите казват, че е важно да попълните календара си с дейности, на които се наслаждавате или сте добри в тях. Ключът към изграждането на доверие е да се занимавате с дейност, която съчетава едновременно удоволствие и майсторство.

3. Обърнете се към дейност, която сте обичали като дете.

Вземете занимание, на което сте се радвали, като хоби от детството. Връщането към нещо познато, използвайки умение, което вече притежавате, повишава самочувствието ви. Какво ще кажете да откриете ракетата си за тенис или да вземете химикал и да се потопите в писане на стихове?

4. Направете нещо, което никога досега не сте опитвали.

Правенето на нещо, което е извън зоната ви на комфорт, ви показва, че сте по-смели, отколкото си мислите. Това може да бъде нещо толкова просто като носене на несъвпадащи обеци или изказване на среща, ако обикновено пропускате този момент на служебните събрания. Можете също така да изпробвате урок по нещо изцяло непознато – урок по шведски език или да се присъедините към онлайн работилница за писатели.

5. Увеличете баса!

Музика, т.е. слушането на мелодии с повече бас може да засили усещането ви за сила и самочувствие, казва проучване, публикувано в списанието Social Psychological and Personality Science. Включете мощния плейлист!

6. Прекарайте няколко минути в мислене за време, в което сте били победител.

Завършен курс с отличие? Победа на училищно състезание? Или пък оказване на своевременна помощ на приятел?

Един от най-мощните начини да повишите самочувствието си е да си спомните момент от живота си, в който сте постигнали нещо предизвикателно. Позволете си да усетите истинските емоции от това постижение.

7. Медитирайте.

Много изследвания свързват практиката на медитация справяне на тревожността и депресията. И сега, когато имаме безброй приложения в YouTube, никога не е било по-лесно да започнете.

8. Говорете с огледалото.

Поглеждайте се в огледалото всяка сутрин и изреждайте на глас петте неща, които обичате в себе си. Неудобството ще отшуми. Няколко примера, с които да започнете:

„Обичам как се събуждам навреме всяка сутрин.“

„Обичам, че мога да направя перфектната чаша кафе.“

„Обичам, че краката ми са силни и могат да носят децата ми нагоре по стълбите.“

„Обичам способността си да намирам внимателни подаръци за приятелите си.“

9. Опитайте нещо, което ви кара да се чувствате уверени отвън.

Когато изглеждаш добре, се чувстваш добре. А това е лесно – сложете любимото червило, облечете дреха с цвета, който ви отива най-много,  или отделите пет допълнителни минути, за да направите любимата си прическа.

10. Комплимент на приятел.

Напишете кратко съобщение, обясняващо нещо, на което се възхищавате или цените у ваш приятел и изпратете. След това го направете за още двама приятели.

Дали ще получите обратно комплимент или „благодаря“, няма значение. Изказването на истински комплимент изисква от нас да търсим доброто в другите и като правим това, ние също започваме да вижте доброто в себе си.

Tagged , ,
на горе