Как да не се превърнете в обект на клюки в офиса

Как да не се превърнете в обект на клюки в офиса
Психология

Как да не се превърнете в обект на клюки в офиса

Колегите ни са като второто ни семейство. Често прекарваме повече време с тях, отколкото с нашите родители, половинки или деца. Би трябвало да сме свикнали с това, особено ако екипът е добър и е наистина удоволствие да работите в него. Някои неприятни неща в офиса обаче не могат да бъдат избегнати, като едно от тях е обсъждането на колеги. Дали заради някое добро постижение, грешка в работната етика или поредните слухове за флирт с колега, този вид клюки са най-разпространени и могат да разрушат и най-добрия колектив. От вас зависи дали ще се забъркате в нещо такова или ще гледате отстрани. Ето как можете да не станете жертва на клюки в офиса:

Не разкривайте прекалено лична информация. Има неща, които може би предпочитате околните да не знаят или поне не всички. Споделянето на лични неща може да ви направи уязвими и от това да се възползват недоброжелателите около вас. Спестете си да коментирате открито проблемите в семейството, любовния си живот или финансите. Просто не трябва давате на клюкарите материал, който да могат да използват срещу вас, ако решат. Който иска, със сигурност ще намери за какво да ви обсъжда, но поне вие не трябва да му давате повод.

Това далеч не означава, че не трябва да се стремите да създавате лични отношения с вашите колеги. Трудно бихте оцелели в работа без приятели. Изберете обаче доверени лица, за които сте сигурни, че няма да ви предадат.  Споделянето на лична информация с началниците също е малко рисковано, освен ако нямате сериозен семеен или здравословен проблем, който да ви пречи и на изпълнението на работните задължения.

Не започвайте романс с ваш колега. Служебната романтика е най-сигурният начин да се превърнете в обект на коментари в офиса. Колкото и да се опитвате да скриете връзката си с другия човек, рано или късно нещата ще излязат наяве. Ако все пак и двамата смятате, че си струва да се борите за отношенията си, добре, но в никакъв случай не ги демонстрирайте на работното място. След края на работния ден може да показвате любовта си колкото искате, но в офиса трябва да сте професионалисти.

Не парадирайте с връзката си пред колегите си и особено пред началниците. Въздържайте се от публични прояви на привързаност или спорове пред всички.

Контролирайте емоциите си. Има хора, които намират това да гледаш как някой изпуска нервите си за много зрелищно и вълнуващо. Колегите ви с вълнение ще наблюдават червеното ви лице, стискане на ръцете и нецензурните думи, които излизат от устата ви. След това те ще прекарат следващите дни, шепнейки за вашия изблик зад гърба ви. Нормално е в някакъв момент да се изнервите на работното място, но когато попаднете в такава ситуация, опитайте се да останете за малко сами, докато ви мине. Изчакайте да се успокоите чак тогава изразете какво чувствата, вместо да крещите и псувате. Не създавайте и вие клюки. Ако не ви харесва поведението на някого, просто отидете и му го кажете, а не започвайте да злословите по негов адрес на останалите.

Внимавайте за поведението си извън офиса. След края на работния ден може да се отпуснете, но все пак имайте едно наум какво правите. Не говорете зад гърба на колегите си, защото това може да стигне до тях по един или друг начин, независимо че вече не сте на работа. Също така не се дръжте непристойно, защото не знаете на кого може да попаднете. Бъдете внимателни и какво публикувате в социалните мрежи, дори и в извънработно време, защото то може да не се приеме добре от колегите ви и също да станете повод за обсъждане. Освен това ръководителите вече обръщат внимание на профилите на служителите си и всякаква неподходяща информация може лесно да стигне до тях.

Облечете се по подходящ начин. В природата на хората е да коментират външния вид на останалите, независимо дали с подигравателна нотка или защото много са впечатлени от визията на някого. Затова е много важно добре да подбирате дрехите, с които ходите на работа. Съобразявайте се с дрескода във фирмта, като забравете разголените тоалети, късите рокли, лъскавите дрехи, прекалено ярките цветове, скъсаните дънки и анцузите. Някои длъжности в офис изискват по-официални дрехи, докато  за други може да заложите на нещо спортно-елегантно. Просто не давайте на останалите повод да ви обсъждат заради облеклото ви. Не всичко е във вашия контрол, но поне с това може да внимавате.

Вижте още ⤵️

Как да кажете „не“ на шефа си 

Перфектния бизнес екип по зодии

Петте зодии, които не стават за ръководители

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе