Как да кажете „не“ на шефа си
Психология

Как да кажете „не“ на шефа си

Отношенията между един служител и неговият шеф могат да бъдат много динамични. Общоприето е, когато даден ръководител пожелае нещо да бъде направено от неговите подчинени, то да бъде извършено по най- бързия начин. Това, разбира се, се случва, ако екипът е достатъчно подготвен и мотивиран да работи качествено и с мисъл за доброто на фирмата.

Има обаче и шефове, които прекаляват със своето положение. Понякога те искат прекалено много от своите служители, а някои от тях са готови на всичко, за да задоволят желанието на висшестоящите. За доброто на всеки от нас е добре да знаем кога да кажем „не” на нашия шеф. Ако това не се случи, вие можете да се превърнете в послушното кученце на началника си и той да ви използва, дори за неща, които не влизат в длъжностната ви характеристика.

Как да кажете „не“ на шефа си?

Преди да говорите със своя началник, помислете добре защо искате да откажете изпълнението на задачата и дали тя наистина е непосилна за вас. Ако след това продължавате да сте категорични, че нямате друга опция, побързайте да споделите притесненията си на ръководителя ви. Колкото повече го карате  да чака, толкова повече рискувате да не му оставите време да реагира и да намери решение на проблема. Ако сте го предупредили скоро, той може да намери ваш заместник.

При всички ситуации е важно да аргументирате правилно решението си, за да не изглежда, че не ви се работи. В случай, че сте прекалено заети с други задачи, припомнете му какви са те, защото може да е забравил. За да не изглеждате мързеливи в очите му, може едновременно с това да му разкажете докъде сте стигнали с изпълнението им. Така ще покажете, че сте отговорни и не просто опитвате да си спестите малко работа, а че наистина работите по други проекти. Понякога, колкото и да искате, нямате физическото време да свършите всичко, като в това няма нищо срамно, дори и да го осъзнаете, след като вече сте поели ангажимента. Просто седнете и му обяснете ситуацията.

Друга причина да откажете задача е, защото не се чувствате компетентни да я свършите. Не е хубаво да се подценявате, но ако наистина мислите, че това не е по силите ви, признайте си. В противен случай рискувате да не свършите работата правилно и да допуснете грешка, което да има по-лоши последствия, както за вас, така и за компанията. Покажете на шефа си, че имате желание да се научите, ако наистина е така, като предложете да изкарате някакъв допълнителен курс или обучение от колеги, за да сте подготвени за следващи подобни проекти. Не се притеснявайте, защото никой не се е родил научен.

Най-важното е да бъдете честни – както със себе си, така и със своя ръководител. Ако сте нови във фирмата, вероятно ще ви е по-трудно в началото и ще се притеснявате как ще бъде приет отказа ви, но когато се аргументирате добре, няма от какво да се притеснявате. Все пак всеки ръководител иска работата да върви по план и ако не сте сигурни дали това ще стане, едва ли ще иска да рискува, като ви натовари допълнително с нещо, което може и да не успеете да свършите по една или друга причина.

Разбира се, съществуват и неудачни варианти да откажете на шефа си.

Вероятно вие мислите, че причините ви за отказ от дадена задача, може да са напълно основателни, но в действителност това изобщо да не изглежда така в очите на вашия пряк ръководител.

– Задачата изглежда прекалено сложна. Ако вие самите сте наясно, че имате качествата да се справите с даден проект, не го отказвайте, защото ще ви отнеме повече усилия от обикновено. Това няма да се приеме добре от вашия  началник и може да се отрази и в бъдещата ви работа, затова не прибързвайте.

– Проектът не е част от задълженията ви. Понякога може да поискате да откажете дадена задача, само защото не е в описанието на длъжностната ви характеристика. Откъде накъде ще вършите работата на някой друг, вероятно си мислите. Да, но този подход е просто погрешно. Може началникът ви да знае, че точно вие бихте се справили перфектно с нея и заради това да ви има доверие да ви я възложи. Пак повтаряме, ако нямате време заради другите си задължения, обяснете му го, но ако просто не ви се занимава, няма да създадете добро впечатление.

– Имате лични ангажименти, които са ви приоритет. Ако вашият работодател е одобрил молбата ви за отпуск и това съвпада например на работата ви по този проект, говорете с шефа си. Може просто да е забравил. Същото важи и за семейни и здравословни проблеми, заради които сте го предупредили. В другите случаи обаче, не е добре да поставяте подготовката за лично събитие като сватба пред задълженията си в офиса. Все пак не ви се плаща, за да правите това в работно време, така че трябва да се научите да разделяте личните от професионалните задачи.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе