Какво се случва с тялото, ако се откажете от алкохола

Какво се случва с тялото, ако се откажете от алкохола
Добра форма

Какво се случва с тялото, ако се откажете от алкохола

Има едно забавно твърдение за алкохола – той се отстранява напълно от кръвта за 21 дни, т.е. никога. Друга конвенционална мъдрост казва, че най-много от консумиращите са спортисти и лекари. Шегата си е шега, но нека видим какво се променя в организма ни, ако наистина откажем приема на алкохол.

Ставате по-енергични

Разграждането на алкохола в организма пречи на черния дроб да произвежда достатъчно глюкоза, основният източник на енергия. Нещо повече, многобройни проучвания показват, че неизправностите в работата на черния дроб имат дългосрочен ефект дори след еднократна злоупотреба.

Отслабвате по-бързо

Първо, алкохолът забавя метаболизма ви. На второ място, всяка алкохолна напитка съдържа много „празни“ калории. Това са тези калории, които не съдържат хранителни вещества и микроелементи. На трето място, алкохолът действа дразнещо на невроните, отговорни за апетита: ядете повече под влияние на алкохола.

По-малка вероятност да се нараните

Учените са доказали, че алкохолът нарушава координацията на движенията, концентрацията и скоростта на реакция – т.е. най-важните показатели за безопасно придвижване. И не само в момента, в който сте пиян – и този ефект е дългосрочен.

Възстановявате се по-бързо

Протеинът е от съществено значение за мускулното развитие, растеж и възстановяване. Алкохолът намалява синтеза си с 30%. Това се отнася главно за скелетните мускули, които участват във всички видове движения.

Ставате по-силни

Убедителни цифри от учените: 36 часа след прием на алкохол мускулната ефективност спада с 30% -45%.

Сърцето ви работи правилно

Смята се, че в разумни количества алкохолът има положителен ефект върху работата на сърцето. Но това не важи за тези, които спортуват. При кръв, пълна с алкохол, сърцето работи в засилен режим, натоварването върху него се увеличава няколко пъти и затова хората в състояние на алкохолна интоксикация имат учестен пулс. Това не е дреболия за обикновения човек. А сърцето на спортиста е особено чувствително към подобни „шейкове“ – в края на краищата то е достатъчно стресирано дори и без алкохол, когато се натоварва по време на тренировка.

Tagged , ,
на горе