цвета на очите
Интересно

Какво се крие зад цвета на очите ви?

Всеки човек може да отговори на въпроса какъв цвят са очите му. Но дали всички ще са прави? Не става въпрос за възможни вариации в определянето на синьо-зелени или сиво-сини нюанси в цвета на очите, а за напълно различен подход. Какво се крие зад цвета на очите ви?

Вероятно не всеки ще приеме лесно новината, че ирисът може да се променя през целия живот. Все пак толкова сме свикнали да гледаме отражението си в огледалото, че едва ли бихме пропуснали подобна подробност.

Не всичко обаче е толкова ясно. Ирисът е уникален, единичен код, заложен от природата, подобно на пръстовите отпечатъци. Не е случайно, че съвременните системи за удостоверяване на личността включват технология за биометрично разпознаване, базирана на ириса на окото.

Ирисът се формира преди раждането и остава непроменен до края на живота. Невъзможно е да се намерят абсолютно еднакви ириси дори при близнаци. Що се отнася до цвета на очите, той не е постоянен, а трансформиращ се. Не е тайна, че той може да се промени поне два пъти през живота: при раждането и с настъпването на старостта. В по-голямата част от случаите бебетата се раждат със сини очи. С течение на времето започва да се произвежда меланин и като правило до 3-4-годишна възраст цветът на очите вече е стабилизиран. Очите или остават сини, или стават кафяви, сиви, зелени и т.н.

Обратно, промените настъпват в напреднала възраст, когато цветният пигмент престава да се произвежда в необходимото количество. Тъмните очи стават светли, а светлите очи потъмняват. Също така наличието на определени очни заболявания или действието на силни лекарства може да повлияе на цвета на очите.

И все пак, вероятно някои цветови нюанси, петна по ириса на очите не са вродени данни, а придобити поради определени здравословни проблеми. Такива мисли могат да бъдат подтикнати от някои изследвания от областта на алтернативната медицина, а именно иридологията. Поддръжниците на това научно направление са сигурни, че могат да ви кажат много повече за това какво се крие зад цвета на очите ви.

Иридологията е метод, който позволява диагностициране на различни заболявания по ириса на очите. Теорията се основава на факта, че окото има огромен брой нервни връзки с вътрешните органи. Всяка патология веднага се проектира върху ириса на окото.

То може условно да се раздели на много сектори, всеки от които отговаря за определен орган. Дясното око съответства на дясната страна на тялото, а лявото – на лявата.

Според теорията, само кафявото и синьото могат да бъдат истински естествени цветове. Останалите цветове, колкото и красиви да са, са знак за някакви здравословни проблеми. Доста странно, нали? Например, най-често „придобитият“ цветен пигмент се образува около зеницата. Дебелото черво се проектира в този сектор на окото, което показва токсини в тялото.

Иридолозите често обръщат внимание и на външния ръб на ириса: ако около него се простира тъмен ръб, това може да означава нарушение на хемопоетичната система, екзема, псориазис, дерматит. Белият ръб е знак за висок холестерол.

Плътността на ириса е друг показател за здравето. Плътната текстура на ириса говори за силен имунитет и добра устойчивост на тялото. Ако ирисът се характеризира с празнини в тъканите и по-редки или вълнообразно разпределени влакна, тогава такъв организъм е по-податлив на заболявания както физически, така и емоционално.

Друга обща характеристика са така наречените опънати пръстени или неврални дъги. Тези пръстени се образуват по периферията на ириса под формата на празнини в неговата текстура. Както може би се досещате от името, такива образувания са признак на податливост на голям емоционален стрес и стрес. Така че е логично да се предположи, че когато човек се отърве от тях, цветът на очите се променя. Има няколко свидетелства. По принцип те се отнасят до промени във връзка с прехода към различна диета. Например, някои заклети суровоядци твърдят, че цветът на очите им наистина се е променил с времето. Това може да се обясни с консумацията на голямо количество фибри, поради което тялото се прочиства естествено от токсини.

Основният аргумент срещу иридологията се свежда до това, че методът не работи точно и съвпадението в правилната диагноза не е нищо повече от случайност. Самите привърженици на теорията често призовават да се обърне внимание на пряката връзка между органите и ириса, като възможност да забележите наближаването на болестта навреме. А точните анализи са работа на съвременната медицина.

8 начина да превърнете свръхчувствителността си в супер сила

10-те ЗАКОНА НА ВСЕЛЕНАТА. Абсолютно всичко във Вселената е взаимосвързано

Как и защо избираме родителите си, при които да се родим?

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе