Какво представляват овесените трици
Добра форма

Какво представляват овесените трици?

Овесените трици -какво представляват? Овесът, от който не се прави хляб, а е отглеждат в страни, издигнали хляба на пиедестал, до ден днешен се  смята за бедна и второкачествена зърнена култура, годна само за храна на конете и за пълнене на дюшеци. Овесът, също като житото и повечето зърнени храни, се състои от благородно енергийно зърно и опаковка – предпазна обвивка, донякъде подобна на черупката на яйцето.

Хранителното вещество на овеса е съсредоточено в зърното – това е енергийният склад на растението. И именно от зърното се извлича овесеното брашно, класическите овесени люспици. Запомнете това, не бъркайте триците с люспиците.

Онова, което придава на овесените трици особения статут е обстоятелството, че те преминават през целия храносмилателен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прекрасно изпълняват ролята си на пълнеж, устоявайки на всички физически и химически атаки по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво, там, където организмът си набавя храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, набъбнали от вода и изключително лепкави на пипане, изиграват чудотворната си роля, сътворяват прословутото чудо.

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Какво толкова оригинално и ценно се намира във въпросната обвивка, наречена трици?

Влакнини. Но не какви да е влакнини. В растителния свят съществуват два вида влакнини: разтворими, тоест които се разтварят във вода и я попиват, и неразтворими. Влакнините на пшеничените трици ина повечето растения са неразтворими. Влакнините на овесените трици се разтварят във вода също като тези на ябълковия пектин. Пектиновите влакнини имат сходни свойства, но се извличат безкрайно по-трудно и още по-трудно се отделят от плодовата захар. Впрочем пектинът осигурява лечебния потенциал на ябълката, прекрасно обобщен с прочутата английска поговорка: „Two apples a day keep doctor away.“ Което доказва, че британците отдавна са забелязали качествата на този плод, потвърдени от съвременната фармалкология.

Другите, неразтворимите влакнини, като тези на пшеничните трици, са много по-безинтересни. Те уталожват глада и подобряват чревната проходимост, но дразнят по-чувствителните черва, което много ограничава употребата им.

Да се върнем на разтворимите влакнини на овесените трици. На какво се дължи действието им? Каква е тайната на ползата от тях и на профилактичните им свойства?

Благодарение на своята разтворимост овесените трици попиват, задържат, залепват за себе си веществата, с които влизат в контакт. Тези скъпоценни влакнини се държат като гъби, имат същата структура и могат да погълнат вода с обем, трийсет пъти по-голям от собствения им. Ако поставите овесени трици във вода и мляко, ще се получи кашава смес, много различна от получената с пшеничени трици, които ще се утаят на дъното на чашата. Ако разгледате с микроскоп една капка разтворени овесени трици, ще забележите мрежа от алвеоли, в които е затворена водата. При това какъвто и да е използваният разтвор – сладък, солен, оцветен…

В храносмилателната система след стомаха се намира тънкото черво – дълъг и тесен десетметров канал, от който тялото си набавя храна, калории и всички останали ценни вещества за поддържане на живота. В тънкото черво храната вече е претърпяла първата си обработка – тя е сдъвкана и напоена със слюнка, после е „счукана“ в киселинната среда на стомаха. Следва химическата атака на жлъчката, която почиства от мазнините, и на панкреатичния сок, който разбива дългите белтъчни вериги. Тази функция е основна, тъй като нищо не може да премине в кръвта, без да е предварително разградено на неделими елементи.

Така белтъчините се разграждат на аминокиселини, мазнините на мастни киселини, въглехидратите на глюкоза. На този стадий вече няма никаква разпознаваема следа от храна. Това е последният стадий на хранителната обработка, при който имаме само нещо като течна каша, по-гъста или по-рядка в зависимост от погълнатата храна и поетите течности.

Настъпил е ключовият момент, в който тялото най-после може да всмуче основните елементи, от които ще почерпи енергия и материал за градеж или ремонт. Какво става, ако добавите овесени трици към този сок?

Съзвездието от алвеоли ще се разгърне и ще умножи по трийсет пъти първоначалния си обем. В тези алвеоли ще се съдържат хранителни вещества и калории, които са успели да проникнат вътре, но които трудно ще излязат оттам. Влакнините и плененият от тях товар ще преминат през споменатите 10-12 метра на тънкото черво, което ще се опита, но без особен успех, да изтръгне хранителния сок. А когато триците напуснат тънкото черво и преминат в дебелото, заровете ще са вече хвърлени – дебелото черво няма никаква власт над калориите. Неговата роля е бавно да извлече водата и да изсуши стигналите до него вещества, превръщайки ги в изпражнения.

Така, напускайки дебелото черво и организма, изпражненията изхвърлят част от хранителните вещества и от калориите, пленени в алвеолите на овесените трици. Ето това е чудодейната роля на овесените трици – роля на лепкава гъба, способна да предотвратява преминаването на част от хранителните вещества в кръвта.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе