Какво да правите, ако получите няколко оферти за работа

Какво да правите, ако получите няколко оферти за работа
Интересно

Какво да правите, ако получите няколко оферти за работа

На всеки може да се случи в даден момент от професионалния си живот да остане без работа. Това е период, който може да бъде стресов за вас, изпълнен с напрежение и неяснота за бъдещето. Колкото и да е тежко, не се отчайвайте, защото много хора са преминали през това. Ако погледнете през по-добрата призма, може да видите този етап като отлична възможност и начин да направите нещо ново за себе си или да откриете мечтаната работа. Докато си търсите ново работно място, е напълно нормално да кандидатствате по няколко обяви едновременно и да се надявате на благоприятно развитие с поне една от тях. Не е изключено обаче, ако сте човек с опит и добра характеристика, да бъдете одобрен от няколко фирми, които да ви отправят оферти. Тук идва голямата дилема за вас, кое предложение да изберете, ако те са няколко?

Кандидатите, които се оказват в тази позиция, са много щастливи, но мнозина не знаят как да се справят най-добре с офертите, без да рискуват да навредят на отношенията си с организациите, чиито предложения решат да откажат.

Най-важното нещо, което трябва да избягвате, е да приемете оферта, след което да се откажете, ако се появи по-добра. Оттеглянето на вашето съгласие в крайна сметка ще навреди на репутацията ви в компанията и с всички, участващи в процеса на набиране на нови хора. Когато приемете оферта, тя задейства верига от събития – останалите кандидати се уведомяват, че не са одобрени и обявите за работа се премахват.

Когато се откажете в такъв напреднал етап от преговорите, причинявате вреди на шефовете в компанията, тъй като потенциално те са загубили други кандидати, които са били добри варианти. Бъдете честни още в начален етап на разговорите. Повечето работодатели и агенции за подбор на персонал ще ви попитат дали провеждате интервюта с други компании. Не се притеснявайте да обясните, че приемате търсенето на работа много сериозно – понякога търсите нова роля и искате да сте сигурни, че ще проучите всички налични опции.

Когато имате повече от една оферта на масата, почти винаги можете да поискате два работни дни за обмисляне. Повечето компании ще приемат това и ще имате време да вземете напълно информирано решение. Но това е и причината, поради която много компании сега ускоряват процесите си на интервюта, за да осигурят предпочитания от тях кандидат, преди конкуренцията да направи оферта.

Много служители вече не търсят само по-високи заплати, а обмислят роли, които предлагат дългосрочни кариерни пътища, повече гъвкавост и нови предизвикателства.

на горе