8 често срещани проблема, причинени от инсулинова резистентност

Инсулинова резистентност
Добра форма

8 често срещани проблема, причинени от инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност е един от най-важните болестни фактори в световен мащаб. Много хора имат това метаболитно разстройство и не го знаят.

Много пациенти не знаят, че ниските нива на енергия, болките в мускулите и ставите, промените в настроението, стомашно-чревните смущения са пряко свързани с инсулиновата резистентност.

8 често срещани проблема, причинени от инсулинова резистентност

1 глава лук дневно понижава кръвната захар

ВИСОКА КРЪВНА ЗАХАР? ПРОСТИ И ЛЕСНОДОСТЪПНИ НАЧИНИ ЗА ПОНИЖАВАНЕ

Може ли човек да живее без захар?

Инсулиновата резистентност засяга имунната функция, пряко е свързана с възпалителни обостряния и влошаване на здравословното състояние на пациенти с автоимунни или хронични заболявания.

Инсулинът е хормон, който регулира навлизането на захар в клетките. Когато консумираме повече захар, отколкото клетките на тялото се нуждаят, в опита си да се предпазят от излишната захар, те спират да реагират на инсулин. Намаленият отговор на клетките към инсулина се нарича инсулинова резистентност и е един от най-важните фактори, влияещи върху човешкото здраве днес.

Намалената реакция на тялото към инсулина води до секреция на повече инсулин, нарушавайки начина, по който тялото управлява енергията, възпалението, имунната функция и тялото като цяло.

В резултат на това хората с инсулинова резистентност могат да изпитат редица здравословни проблеми.

8 често срещани проблема, причинени от инсулинова резистентност

1. Гранично повишени нива на кръвната захар: нормалните нива на кръвната захар са между 75-100 mg/dL. Стойности между 100-125 mg/dL са преддиабет, а стойности по-високи от 126 са диабет в зряла възраст (тип 2). Хората с инсулинова резистентност е най-вероятно да имат стойности на глюкозата по-високи от 100 mg/dL. Това значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет в сравнение с хора с нормални нива на глюкоза.

2. Повишено отлагане на мазнини в областта на корема: инсулиновата резистентност предотвратява изгарянето на мазнини и води до повишено отлагане на мазнини, особено в областта на корема. Дори хора с нормално или дори ниско телесно тегло могат да имат повишен процент на висцерална мазнина поради инсулинова резистентност.

3. Високо кръвно налягане: инсулиновата резистентност допринася за развитието на хипертония, състояние, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.Намаленият отговор на тялото към инсулин нарушава регулацията на начина, по който тялото управлява енергията, възпалението, имунната функция и тялото като цяло.

4. Абнормни нива на липидите: инсулиновата резистентност е свързана с повишени нива на триглицериди и ниски нива на „добър“ холестерол (HDL), което увеличава риска от сърдечни заболявания.

Мнозина вярват, че високите триглицериди се дължат на повишената консумация на храни, съдържащи мазнини. Повишените триглицериди обаче се дължат главно на повишената консумация на храни, съдържащи рафинирани въглехидрати като фруктоза и захар.

5. Синдром на поликистозни яйчници (PCOS): инсулиновата резистентност е един от основните фактори, водещи до развитието на синдром на поликистозни яйчници, хормонално разстройство, което засяга до 1 на 5 жени в репродуктивна възраст. Инсулиновата резистентност е придружена от повишена секреция на андрогени, дисрегулация на овулацията, менструалния цикъл, може да причини безплодие, хирзутизъм, акне и други здравословни проблеми.

6. Сънна апнея: инсулиновата резистентност е свързана с повишен риск от сънна апнея, състояние, при което дишането на човек се прекъсва по време на сън, което води до нарушения на съня, хипертония, аритмии и други здравословни проблеми.

7. Мастна инфилтрация на черния дроб: мастна инфилтрация на черния дроб или мастен черен дроб се отнася до отлагането на триглицериди в черния дроб, което се дължи главно на инсулинова резистентност. Засяга всеки четвърти възрастен в Европа и е рисков фактор за развитието на хронични заболявания, като сърдечно-съдови, ракови и автоимунни заболявания.

8. Хронично възпаление: инсулинът е растежен фактор. Увеличава скоростта на клетъчната пролиферация и насърчава възпалението в тялото. Повишените нива на инсулин са свързани с повишен риск от заболявания, характеризиращи се с хронично възпаление, включително сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания, диабет, рак и затлъстяване.

Инсулиновата резистентност е метаболитно разстройство, което засяга по-голямата част от населението в САЩ и Европа.

Това е заболяване в резултат на съвременния начин на живот и хранене.

 

Заседнал начин на живот, хронично повишена консумация на храни, които повишават секрецията на инсулин и дефицит на витамини и микроелементи, необходими за гладкото функциониране на инсулиновите рецептори, постепенно намаляват реакцията на клетките и тялото към него.

При хората с инсулинова резистентност клетките в мускулите, черния дроб и мазнините, в опит да се предпазят от повишеното наличие на инсулин, не реагират в същата степен на него и глюкозата по-трудно навлиза в тях.

Въпреки това е обнадеждаващо, че това е метаболитно разстройство, което може да бъде променено.

Медицинските интервенции в начина на живот, коригирането на диетата могат да разрешат инсулиновата резистентност.

При пациенти, диагностицирани с автоимунно или хронично заболяване, разрешаването на инсулиновата резистентност подобрява хода на заболяването и здравето на пациента.

Ако дефицитите и метаболитните нарушения, които причиняват инсулинова резистентност, не се управляват, тяхното разрешаване е особено трудно и води до постоянно влошаване на здравето.

Проблеми на организма и инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност е един от основните механизми за развитие на болестта днес. Заедно с наличието на маргинални дефицити на организма от микроелементи, той е централен фактор за развитието и влошаването на автоимунните заболявания.

Заседналият начин на живот, повишената консумация на храни, които увеличават инсулиновата секреция и дефицитът на витамини и микроелементи, необходими за безпроблемното функциониране на инсулиновите рецептори, постепенно намаляват реакцията на клетките и тялото към него.

Незначителната липса на хранителни вещества остава незабелязана в продължение на много години до проявата на заболяване. Това са проблеми, които трудно се откриват с обикновени лабораторни тестове и се описват под термина „Скрит глад“.

Жизненоважна част от гладката метаболитна функция на тялото и разрешаването на инсулиновата резистентност е адекватността на витамините, минералите и микроелементите, които са необходими.

За безпроблемна секреция и функция на инсулина: магнезий, хром, витамини от В комплекс, витамин К2, витамин D3, пробиотици)

За нормално протичане на процесите на заздравяване на тъканите: витамин С, цинк, витамин Е, аминокиселини, антиоксиданти, витамин D3.

При лечение на хронично възпаление: омега-3 мастни киселини, витамин С, витамин D3, пробиотици.

За нормалното функциониране на имунната система: витамин D3, витамин C, омега-3 мазнини, пробиотици, цинк. Недостигът на специфични микроелементи разрушава клетките на имунната система и е пряко свързан с автоимунитета.

Недостигът на микроелементи и витамини, които участват в метаболитните процеси в организма, се отразява негативно на здравето, улеснява развитието на инсулинова резистентност, възпрепятства заздравяването на тъканите и насърчава хроничното възпаление.

Особено окуражаващо е, че факторите, свързани с начина на живот, телесните недостатъци и диетата, могат да бъдат идентифицирани, коригирани и да подобрят хода на заболяването.

За пациентите с автоимунни или хронични заболявания, страдащи от метаболитни нарушения, е важно да идентифицират точните недостатъци, засягащи тяхното здраве, тъй като те са пряко свързани с наличието на инсулинова резистентност.

Допреди няколко години точното регистриране на проблеми и метаболитни нарушения като инсулинова резистентност при всеки индивид беше особено трудно с класическите методи за измерване. Така че тяхната корекция се основаваше на общи насоки.

През последните години нов клас тестове, които откриват малки молекули в тялото, предоставят точна представа за недостатъците и метаболитните пътища, които влияят върху здравословното състояние на човека.

Това е чувствителен метод на измерване. Тези тестове се наричат ​​метаболомни анализи. Предимството им е, че регистрират точните недостатъци, така че терапевтичният план за справяне с инсулиновата резистентност да може да бъде съставен цялостно, с цел подобряване на здравето на пациента.

Те засичат повече от 80 показателя, пряко свързани със здравословното състояние на човека.

Тестовете откриват дефицити на витамини и други елементи, свързани с:

с устойчивостта на инсулин

метаболизма на захарите

на липидния метаболизъм

управлението на възпалението

производство на енергия

състоянието на чревната микробна флора

функция на имунната система

функционирането на хормоналната система

Резултатите от изследванията са придружени от подходящ план за лечение, който е подходящ за всеки пациент и постоянното проследяване от лекар е от съществено значение.

infomax-logo-50-15-HW Валерия се целува с Джия и Айлин, истински шок за Ергена

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе