Избор на кученце за вашето дете – на какво да обърнете внимание

Избор на кученце за вашето дете – на какво да обърнете внимание
Домашни любимци

Избор на кученце за вашето дете – на какво да обърнете внимание

Труден ли е изборът на кученце? Много родители искат да подарят на детето си верен приятел, но се колебаят между порода, размер, възраст; дали да отгледат кученцето от малко или пък да вземат вече пораснало. Всъщност, трябва да се обърне внимание на няколко неща.

Избор на кученце

Първото, това е характерът на кучето. Подходящи за деца са кучетата от неагресивни породи, такива, които са активни, любвеобилни и обичат забавленията. Обикновено става дума за наследственост и възпитание, но генетичните фактори не са всичко. Все пак, щом говорим за наследственост, трябва да споменем и още нещо. От голямо значение е и програмата за развъждане, която се използва. Тоест, не можем да разчитаме единствено на качествата на породата, без да сме сигурни къде е направена селекцията и какво е родословието на кучето. Особено, когато става дума за избор на куче за дете, трябва много да се внимава, защото животно с лоша наследственост може да бъде доста опасно.

Избор на кученце – характерът на кучето

Друг важен фактор, който оказва влияние върху характера на кучето е средата, в която е отгледано. Ако вземете кученцето от бебешка възраст, тогава този проблем отпада, но ако не е така, то задължително трябва да се интересувате къде е отгледано животното и къде е прекарало по-голямата част от живота си. Ако кучето е живяло в приют, това със сигурност е оставило у неговия характер съответния отпечатък. Първо, там е било изложено на риск от различни заболявания. Второ, взаимоотношенията в приюта са били доста различни от тези, в домашна среда. Вероятно кучето е трябвало да оцелява в съревнование с други конкуренти, а това не са най-добрите условия за изграждане на благ и търпелив характер. В този смисъл, специалистите предупреждават, че може да се стигне до проблеми при възпитанието на домашния любимец. Разбира се, с това не целим да ви внушим, че не трябва да приемате животно от приют, но ако ще предприемате тази стъпка, по-добре би било да си вземете малко кученце, а не възрастно.

Избор на кученце – най-подходящата големина

Следващото нещо, което трябва да уточните е каква е най-подходящата големина, а също и да решите дали искате порода с дълга козина или не. Големината на кучето обсъдете заедно с детето си. Ако то изпитва страх от огромни кучета, по-добре е да се спрете на домашен любимец със среден или малък размер.

Избор на кученце според грижите за него

Дългата козина е много чаровна, наистина, но не забравяйте, че поддържката й съвсем не е лека задача. Не само когато сменя козината си, но и ежедневно от животното ще падат косми и трябва да сте наясно, че домът ви ще се нуждае от редовно почистване с прахосмукачка или други средства, като например специалните ръкавици за обиране на косми от тапицерии и други повърхности. Освен това, дългата козина се замърсява много лесно, което значи, че детето ще трябва да изчетква редовно своя приятел след разходка, защото «рошльото» постоянно ще се сдобива с тръни, клечки и всякакви други боклучета по време на разходката.

Кое е най-доброто време да вземете куче за детето си?

Понякога е по-добре да се изчака, докато децата достигнат училищна възраст. Но това съвсем не означава, че до този момент детето не би трябвало да има контакт с кучета. Напротив, дайте възможност на малчугана да погали съседските кучета, да потича с тях в парка или да стане приятел със собственик на дружелюбно куче, като му същевременно може да му помага при отглеждането. Това ще бъде една добра подготовка за следващата стъпка – грижи за собствено куче.

Куче у дома

Твърди се, че децата на възраст от 5 до 7 години вече са в състояние пълноценно да комуникират с кучетата. Контролът на родителите обаче е задължителен, особено когато става дума за деца до 9-годишна възраст.

И така, решението за куче у дома е важно и наистина трябва да се вземе много внимателно. Но от друга страна, веднъж намерите ли подходящия приятел за вашето дете, това ще донесе много щастливи мигове на цялото семейство. Така че, усилията си струват!

Tagged , ,
на горе