Изберете подходящия домашен любимец за семейството ви

Изберете подходящия домашен любимец за семейството ви
Домашни любимци

Изберете подходящия домашен любимец за семейството ви

Да си вземеш домашен любимец е уникално изживяване. Компанията му може да ти даде незабравими моменти, но както всяко ново нещо в живота ви и това крие своите особености. Изключително отговорно е да се грижите за животинка, без значение дали е малко зайче или куче с размерите на възрастен човек. Затова е много важно, когато решите, че искате да си имате домашен любимец, много внимателно и разумно да изберете какъв да бъде той.

Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни при избора на новия член в семейството ви:

Забравете предразсъдъците

Можете да си мислите, че искате едно определено животно, но всяко едно от тях има собствен характер и никога не е сигурно, че ще съжителствате добре заедно. Например, ако си вземете куче, Джак Ръсел е порода, която иска много внимание. Те постоянно имат нужда от игри и упражнения, което изисква време. Ако имате и деца, това ще се отрази на всички вкъщи. Затова се концентрирайте върху намирането на куче от порода, която може да съжителства добре с деца.

Зайците и хамстерите са по-добър вариант за компания на детето ви

Те не са враждебни и позволяват да бъдат гушкани и обгрижвани. С тях не рискувате детето ви да бъде ухапано или одраскано. Затова помислете преди да си вземете мечтания от години домашен любимец. Понякога неочаквано един вид може да се окаже по-подходящ за вас от някой, за когото отдавна сте си представяли, че ще бъде в семейството ви.

Помислете за начина ви на живот

Може винаги да сте имали идея какво животно ще притежавате, но то да се окаже неподходящо за начина ви на живот. Без значение дали искате куче или дегу, всяко едно живо същество изисква грижи, а това може да е проблем, ако имате повече лични ангажименти. Не е добре за любимеца ви, ако отсъствате дълго и той трябва да бъде сам вкъщи. Ако нямате възможност да разхождате кучето си често, то по-добре помислите за някое друго животно.

Обмислете бюджета си

Всеки домашен любимец води със себе си и разходи, които са неизбежни. Голямото куче се нуждае от повече храна, а по-малките имат чести здравословни проблеми. Хубаво е понякога и да купувате нови играчки на животното си, за да получава нужното разнообразие в ежедневието си.

Няма строги правила при взимането на домашен любимец. Желателно е обаче те да не бъдат взимани импулсивно и под емоции, защото не са малко случаите на разочаровани стопани, които късно разбират, че животното не е подходящо за тях и го изоставят. Затова помислете от какво точно имате нужда и с какъв домашен любимец бихте били най-щастливи.

на горе