7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват
Психология

7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

Има някои житейски урока, на които животът ни учи. Животът обича да ни подхвърля криви топки, оставя ни покрити с белези от битки и в крайна сметка ни доставя много мъдрост.

Но не би ли било прекрасно, ако можем да получим достъп до някои от най-големите тайни на живота, без да се нуждаем от придружаващите ги синини?

Въпреки че не можем да превъртим времето напред, можем да заимстваме малко мъдрост от онези, които са се спънали и оцелели преди нас.

Ето седем скрити от радара житейски урока, които повечето хора осъзнават само с яснотата на погледа назад:

1.Не всички битки си струва да се водят

житейски урока
7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

Един човек те гледа по грешния начин, друг леко несъгласен с това, което имаш да кажеш…

Лесно е да почувствате как огънят се надига във вас и да започнете да се подготвяте за битка .

Караме на разсъмване!

Но с възрастта идва знанието, че не всяка битка си струва да изразходвате енергията си.

Избирането на вашите битки не ви прави слаби – това ви прави мъдри.

Някои хора няма да бъдат убедени, без значение колко доказателства или страст представяте. Освен това (и връзка с нашата втора точка), понякога хората просто имат различни мнения или мисловни процеси от нас.

Няма смисъл да спориш, докато не посиняваш, когато някой просто е израснал различно или вижда света в различни цветове.

Да крещиш по-силно, когато някой не те разбира, не винаги е отговорът.

И понякога трябва да смените оръжията си – опитайте съчувствие, търпение или просто друг ден за този важен разговор. Това е един от тези житейски урока, на които животът ни учи.

2.Всеки е главният герой на собствената си история

житейски урока
7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

Ние виждаме света през нашата собствена уникална леща, оцветена от нашите преживявания, травми и мечти.
Когато сме постоянно изложени на собствените си мисли, става лесно да забравим, че всеки друг има същия сложен вътрешен свят .

Този колега, който изглежда груб, не винаги е груб; може би водят тиха битка. Този приятел, който никога няма време за вас, може да се бори с нещо, за което не знаете нищо.

Преди да отпишете някого, направете пауза.

Помислете за това, което не виждате. Може да не сте в състояние напълно да ходите на тяхно място, но тази част от перспективата може да е достатъчна, за да преодолеете една привидно невъзможна празнина. Това е един от многото житейски урока, на които животът ще ни научи.

3. Да си зает не означава да си важен

житейски урока
7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

Живеем в общество, което прославя културата на шума.

Това, че ставате и светите в 5 сутринта, за изпиването на 6 кафета (докато станете треперещи и на ръба). За преминаване от среща до тренировъчен клас до вземане на децата и след това обратно на работа. За това, че 1000 непрочетени имейла заливат вашата входяща поща всеки ден, до степен, че никога не я свеждате до 0.

Всичко това и самата заетост все още не е постижение .Може да се чувствате по-продуктивни, когато сте затрупани, но истината е, че изразходването на ценна енергия за обикновени и леко смазващи душата задачи не е от полза за душата.

Осъзнаването на това, което е наистина важно за вас, а не само това, което смятате за спешно, ще напълни чашата ви много повече от потоп от дребни задължения.

Така че, ако все още натъпквате графика си, опитайте се да отделите място за нещата, които ви презареждат – дори това да означава от време на време да казвате „не“ на другите. Това е един от тези ценни житейски урока, на които животът учи.

4. „Напасването“ е толкова надценено

житейски урока
7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

Спомняте ли си онези неудобни училищни години, в които отчаяно се опитвахте да намерите вашето племе?

За съжаление, копнежът да принадлежим може да ни измъчва и в зряла възраст.

Все още се страхуваме от отхвърляне и жадуваме за съответствие. Ние се приспособяваме, за да паснем на групата, да не разклащаме лодката.

Но все пак има невероятна свобода в това да се отървеш от нуждата да се слееш в морето от всички останали, като овце.

Когато започнете наистина да прегръщате вашите странности (вашата колекция от пера, вашата дълбока любов към препарирането, фактът, че ядете крекери за закуска всяка сутрин), вие привличате истински връзки.

Може да се изненадате да откриете, че хората, които ви обичат истинските, са много по-ценни съюзници от тези, които са приели разводнена версия. Това е един от тези житейски урока, които с времето ще научите.

5. „Ами ако“ е опасен капан за мисли

житейски урока
7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

„Ами ако бях приел тази работа?“

„Ами ако бях говорил на тази среща?“

„Ами ако не бях зарязала този бивш?“

Продължават и продължават „какво-ако“, спираловидно се превръщат в разкази, където, след като сте поели тази работа, по някакъв начин се оказвате президент.

Съжалението може да бъде осакатяващ спътник . Ние изграждаме алтернативни реалности в умовете си, измъчвайки се за неизвървени пътища и възможности за бляскав и бляскав живот, който ние лично сме изкоренили чрез нашите привидно лоши избори.

Но ето нещото: „какво ще стане, ако“ държи сила само ако го оставите. И в половината от случаите тези реалности така или иначе не съществуват като възможности.

Много по-продуктивно е да приложите тези кофи енергия към настоящето. Вместо да размишлявате какво би могло да бъде, може би опитайте да направите смел избор сега – такъв, който наистина почита това минало „какво би станало, ако“. Това е от тези житейски урока, които с времето всеки ще научи.

6. Съвършенството е дъска на (не реалност!)

житейски урока
7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

Социалните медии ни бомбардират с перфектни животи ; боядисана кожа, безупречни и ухилени щастливи семейства, приказни истории за това как двама обречени любовници са се срещнали.

Това, което не ни показва, са онези ключови моменти, които отразяват обърканата, красива реалност на това да си човек.

Плюс това, вие сте склонни да не виждате истинската сделка зад тези перфектни животи; несигурността, манията, тъмнината, скрита зад тези идилични фасади.

И докато сте впримчени от желанието да бъдете по-добри, да се съпоставите с най-важните барабани на други хора, вие неизбежно накрая смазвате собственото си самочувствие в играта на сравнение.

Стремежът към съвършенство е възхитителен, но перфекционизмът става наш враг, когато води до парализа или постоянна самокритика .

Също така е толкова важно да разпознаете илюзията, представена онлайн – животът на никого не е толкова вечно полиран. Съвършенството не е реално, както го показват навсякъде и това е от тези житейски урока, които ще научим с времето си.

7. Вашият вътрешен критик не е лайф коуч

житейски урока
7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

Гласът в главата ни може да бъде най-суровият ни критик .

„Не си достатъчно добър.“

„Ти си грозна.“

„Никога няма да успееш, така че няма смисъл да опитваш.“

Да се ​​научиш да опитомяваш този вътрешен критик е едно от най-важните умения и житейски урока в живота.

И въпреки че опитомяването му обикновено е процес през целия живот, колкото по-рано започнете да практикувате благодарност и състрадание към себе си, толкова по-сладко ще стане. Край на обидните лекции или укорителните коментари – ще започне да имитира любовта, която му давате, и ще ви върне също толкова.

Ако вашият вътрешен критик е склонен да греши от песимистичната страна , опитайте се да обърнете повече внимание на негативните разговори, които допускате в главата си.

Поставете под въпрос: вярно ли е това, което казва? Любезно ли е? Бихте ли говорили с добър приятел със същия тон?

Опитайте се да гледате на себе си по същия начин, по който гледате на най-близките си хора и ако не мислите/казвате тези коментари на тях, избягвайте да ги казвате на себе си!

житейски урока
7 житейски урока, които повечето хора пренебрегват

Житейските уроци често се изковават в топлината на опита. Въпреки че не можем да върнем часовника назад, можем да изберем да се учим от прозренията на другите.

Ще изчакате ли да изчакате, докато ретроспекцията постави тези уроци в ясен фокус, или ще направите съзнателния избор да живеете по-преднамерен, пълноценен живот днес?

Пътят, който изберете, ще оформи мъдростта, която носите в бъдещето си, така че избирайте внимателно.

Надяваме се, че в този списък има урок или два, които можете да вземете и да се съсредоточите върху тях, така че и вие да го научите по-рано, отколкото по-късно!

Tagged , ,
на горе