изкуството в нас - да запалим искрата
Интересно

Да запалим искрата

Като малка посещавах школа по балет. Беше хубаво, изживявахме се като красиви балерини, правехме спектакли пред родителите, постоянно ни снимаха, все едно бяхме някакви големи звезди.

Да танцуваш е хубаво, но най-вълнуващото преживяване за мен беше друго. Бях запленена от една невероятна жена – какичката на пианото. Имаше прекрасни дълги коси, които падаха по раменете й и най-нежните пръсти, които някога бях виждала. Беше неземно същество, самодива, вълшебница…

Всеки път, когато идваше, внимателно я наблюдавах как съблича връхната си дреха и грациозно сяда на въртящото се столче, а после нежните й ръце започваха да танцуват също като нас, само че върху черно-белите клавиши… Попивах всяко нейно движение и ме струваше, че няма по-прекрасна от нея на света.

Пианото не се пипаше. Да не му направим нещо. Не можеше да го разгледам отблизо, а толкова много ме привличаше. Любов от пръв поглед. Несподелена.

Докато един ден не се престраших да обявя вкъщи, че не искам повече да танцувам, а да свиря. На пиано. Прие се с разбиране и още следващата седмица се озовах в музикалната школа. Във всяка стая имаше по едно пиано, а учителката беше внимателна и добра. Страхотно, но… любовта трябва да се заслужи.

Наивно си представях, че ще седна и ще засвиря с лекота, а се оказа, че не става нито толкова лесно, нито толкова бързо. Предстоеше сериозна работа – трябваше да науча доста неща, да започна да пиша нотите и да ги чета. И да работя за техника. Втурнах се в това ново преживяване с целия устрем на който бях способна. Между нас с пианото имаше особена връзка, която и до ден днешен пазя непокътната. Въпреки че през годините овладях и други инструменти, то си остана моята истинска страст.

След години усилена работа вече свирех прилично, но това, което не се промени от първия ден, в който се видяхме там, в балетната школа, беше вълнението, което ме обземаше при вида на този невероятен инструмент. Специфична смесица от любов и благоговение. Бяхме родени един за друг и го знаехме.

Виждах пътя си напред единствено в тандем с него. Представях си как завършвам Консерваторията, как започвам работа, как композирам, изнасям концерти и творя. За съжаление, животът е това, което реално се случва, докато ние си правим нашите планове.

Но, макар и мечтите ми да не се сбъднаха в пълния им вид, музиката все пак стана моя професия. И неусетно аз самата се превърнах в какичката на пианото, която децата боготворяха. Приех тази роля много сериозно и усилията ми не се оказаха напразни. Хубаво е когато човек вижда добрите резултати от своята работа. Това му дава стимул да продължава напред.

И така, вече не преподавам, но музиката /и изкуството като цяло/ и до ден днешен си остава моя мисия, от която нямам намерение да се откажа. Защото истинската любов е за цял живот.

С тази лична история стартираме нашата нова рубрика Изкуството в нас, с която ще се радваме да сме полезни и да служим за вдъхновение на всички малки и големи бъдещи творци, които, точно като мен самата толкова отдавна, просто се нуждаят от някой, който да запали искрицата в тях. За да може огънят да лумне и да се разгори с пълна сила.

Да започваме! Хубавите неща тепърва предстоят.

Ние ще го играем за вас какичката на пианото.

С уважение,

Лора Костова

Tagged , , , , , ,
на горе