Грижи за кожата по време на ски ваканция – полезни и практични съвети

Грижи за кожата по време на ски ваканция
Здраве и красота

Грижи за кожата по време на ски ваканция – полезни и практични съвети

Ако сте любители на зимните спортове, сигурно с нетърпение очаквате зимната ваканция. Но ниските температури, силният вятър и яркото слънце могат да ви „обзаведат“ със загрубяла кожа, слънчево изгаряне, пигментни петна и напукани устни. Затова ви предлагаме няколко полезни и практични съвета.

Студеният и сух въздух, както и силният вятър са едно от най-сериозните изпитания на кожата. За целта е добре да направим някои промени в обичайния режим за грижите по нея.

На първо място трябва да оставите настрана всички продукти и лосиони, съдържащи алкохол. Те увреждат хидролипидния слой на кожата – при студ и вятър задължително ги избягвайте. Вместо измиваща пяна или гел изберете почистващ продукт с млечна консистенция, който е по-нежен към кожата. Заложете на продукти, подхранващи и овлажняващи като алое вера, растителен глицерин, всички видове масла и мастни киселини.

След почистване на лицето, нанасяме крем с по-богата формула, който не само да овлажни кожата, но и да я защити от студения въздух. Подходящи са така наречените защитни кремове, които укрепват хидролипидния слой на кожата, задържат влагата и я предпазват от дехидратиране, като образуват защитен филм на повърхността.

По-голямата надморска височина повишава риска от увреждане на кожата, което се дължи не на по-голямата близост до слънцето, а на по-разредения въздух. И това не е единственият фактор. Снегът отразява до 80 % от ултравиолетовите лъчи, затова в никакъв случай не бива да се забравят слънцезащитните продукти, с минимум SPF15, преди да се излезе на ски пистите. Кремът трябва да се нанася често – през два-три часа. Не пропускайте и участъци като ушите и шията.

Погрижете се и за устните

Сухите, грапави и напукани до кръв устни никак не са секси. А през зимата, особено на ски пистите има голяма вероятност да се сдобиете точно с такива, така че, не забравяйте балсама за устни. Балсамът трябва да бъде с фактор, най-малко SPF30. Той едва ли ще ви натежи в куфара. Изберете балсам с подхранващи растителни масла и натурални восъци. Нанасяйте го редовно и в никакъв случай не облизвайте често устните си, защото това води до бързото им изсушаване и напукване.

Грижи за ръцете

Не пренебрегвайте и ръцете. Вероятно сте чували израза „Нищо не издава годините на жената така, както ръцете й“. Въпреки, че ни служат вярно всеки ден и не можем без тях, ние много често ги пренебрегваме по отношение на грижите. Сега е моментът да инвестираме в хубав крем за ръце с масло от какао или карите. Нанасяйте го ежедневно, след всяко измиване на ръцете, а не само сутрин и вечер. Когато сте без ръкавици, нанасяйте слънцезащитен крем и върху ръцете.

на горе