Важно! Хипотиреоидизмът може да бъде скрит

Щитовидната жлеза
Добра форма

Важно! Хипотиреоидизмът може да бъде скрит

Хипотиреоидизмът може да бъде скрит, напомнят лекари. Хипотиреоидизмът е намалена функция на щитовидната жлеза. Съвременното обучение на специалисти в областта на медицината, за съжаление, не предвижда разглеждане на връзката на хипотиреоидизма с много заболявания, които включват болести, като инфаркт и рак.

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да се нарече „убиец“.

Според изследването на Нобеловия лауреат Ото Варбург, развитието и прогресирането на рака се случва, когато нормалното функциониране на клетките е нарушено и ефективността на тяхното производство на енергия намалява. И такава ситуация с клетките възниква точно при хипотиреоидизъм.

Състоянието на абсолютно всяка клетка в човешкото тяло зависи от хормоните на щитовидната жлеза, тоест без тях клетките не могат да функционират нормално. Съответно всички тъкани и жизненоважни органи, включително сърцето и мозъкът, не могат да вършат правилно работата си, бързо се увреждат и дори напълно спират да функционират, ако работата на щитовидната жлеза е нарушена.

Преди почти сто години друг лекар, Брода Барнс, доказа, че хипотиреоидизмът е косвена причина за атеросклероза, т.е., ако последното заболяване се лекува с малки дози хормони, тогава първото може да бъде елиминирано. Но съвременната медицина по някаква причина пренебрегва този доказан факт.

В древни времена практикуващите лекари са знаели, че повишаването на нивото на холестерола в организма означава необходимост от лечение на хипотиреоидизъм. И съвременните лекари предпочитат незабавно да предписват статини на пациентите и изобщо да не мислят за щитовидната жлеза, като пренебрегват факта, че тези статини само влошават ситуацията и провокират развитието на хипотиреоидизъм. Но хормоните на щитовидната жлеза позволяват на черния дроб да обработва холестерола, да проследява нивата на хормоните и да стартира работата на клетъчните рецептори.

По нивото на хормона на щитовидната жлеза може да се определи сложността на хода на сърдечната исхемия, т.е. колкото по-ниска е нейната активност, толкова по-вероятно е пациентът да умре от инфаркт.

Важно! Пациентите, страдащи от сърдечна исхемия, трябва да преминат цялостно изследване на щитовидната жлеза. При наличие на сърдечно заболяване пациентите с ниско ниво на свободния хормон трийодтиронин и високо ниво на тироид-стимулиращия хормон са изложени на по-голям риск от смърт. Теорията на Варбург е потвърдена от множество изследвания.

Намаляването на функцията на щитовидната жлеза е пряко свързано с развитието на рак на гърдата и белия дроб. При такова заболяване, като неалкохолен мастен черен дроб, често се открива и хипотиреоидизъм. Предполага се, че той е тясно свързан с метаболитни нарушения, т.е. наднормено тегло, захарен диабет и инсулинова резистентност. Намалената функция на щитовидната жлеза и болестта на Хашимото могат да убият неродените деца.

Често дисфункцията на щитовидната жлеза е причина за безплодие. При хипотиреоидизъм се нарушава нормалното взаимодействие на женските полови хормони с хормоните на хипофизата. Поради тази причина нежният пол често се сблъсква с проблеми със зачеването или спонтанни аборти, в такива случаи е необходимо да се извърши задълбочена диагностика на щитовидната жлеза. Трябва да се има предвид, че приемането на противозачатъчни хапчета нарушава процеса на взаимодействие между хормоните и ако има проблеми с функционирането на щитовидната жлеза, приемането на различни репродуктивни стимуланти ще бъде безполезно.

Латентният хипотиреоидизъм често е причина за следродилна депресия и трагични ситуации, когато млади майки убиват собствените си деца. Ето защо, всички жени, които са в детеродна възраст и искат да познаят щастието на майчинството, трябва да преминат пълна диагностика на щитовидната жлеза и за предпочитане преди зачеването.

Ако вие или ваши близки изпитвате намалена инициативност, липса на мотивация, склонност към изолация, трудно събуждане сутрин и непоносимост към студа, то не губете време и се консултирайте със специалист за обстоен преглед на щитовидната жлеза.

Вижте още теми  за здравето:

Здравето е богатство!

Хапвайте шоколад за здраве и красота.

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

3 индийски мудри за здраве и благополучие

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе