Аптека до прозореца: Какви лекарства растат в саксии

Какви лекарства растат в саксии
Добра форма

Аптека до прозореца: Какви лекарства растат в саксии

Какво правим, когато се чувстваме зле? Тичаме до аптеката, търсим в домашната аптечка лекарства, а всъщност трябва да насочим погледа си към перваза на прозореца. Какви интересни неща можем да видим там? Домашните растения, които са толкова добри, колкото и хапчетата. Те могат да помогнат при различни здравословни проблеми. Ето някои от най-често срещаните лекарства, виреещи в саксия.

Алое

Какви лекарства растат в саксии

Всеки е чувал за лечебните свойства на алоето. Наричат сокът му „еликсирът на живота“. Има слабителен ефект при хроничен запек, стимулирана апетита при липса на такъв, оказва помощ при зарастване на рани, изгаряния и порязвания, може да ви избави и от ринит. А какви прекрасни козметични маски на основата на сок от алое ! Само имайте предвид, че полезните вещества се съдържат в по-възрастни растения – такива, които са над 2-годишни.

Каланхое

 Какви лекарства растат в саксии

от каланхое се справя чудесно с обикновената настинка, помага за облекчаване симптомите на язва на стомаха, тонзилит, очни заболявания, лекува рани. Ако искате да ускорите заздравяването на кожата – изрежете листо, прикрепете го към болното място и го превържете.

Мушкато

Какви лекарства растат в саксии

Непретенциозно растение се отличава не само с ярки съцветия, но и с много полезни свойства. Сред тях са лечението на гастрит, чревни възпаления (тук се прилага отвара от листата), абсцеси и кожни язви (приготвят се лосиони). Ако сте стресирани, нервни и спите лошо, поставете саксията с мушкатото във вашата спалня. Цветето отделя вещества, които оказват благоприятен ефект върху съня и нервната система, същевременно пречиства и въздуха.

Кализия

Какви лекарства растат в саксии

Нарича се още „домашен женшен“ и, разбира се, не без основание. Настойката от листа и стъбла може не само да се бори с възпалението в стомаха и жлъчния мехур, но също така има благоприятен ефект върху дихателната система и кръвта. Често се приема като ефективна адювантна терапия при лечение на астма, диабет и женски заболявания. Освен това веществата в листата на кализия помагат изгарянията и раните да зарастват по-бързо.

Tagged , ,
на горе