PVC и TPO мембрани за хидроизолация
Партньорски статии

PVC и TPO мембрани за хидроизолация

В хидроизолацията се използват различни мембранни решения, като две от най- разпространените са PVC мембраните (направени от поливинилхлорид) и TPO мембрани (термопластичен полиолефин). Това са продукти използвани в покривни системи с нисък наклон и плоски покриви.

Двата термопластични материала демонстрират подобни физически характеристики – например висока якост, издръжливост и устойчивост на вятър. Въпреки тези общи прилики, когато проектирате покривна система, е важно да вземете предвид отличителните предимства и недостатъци на използването на всеки материал, така че да можете да направите най-добрия избор за спецификациите и бюджета на вашия проект.

 

 Видове и сравнение

PVC покривните мембрани се правят чрез полимеризиране (сливане) на винилхлоридни мономери, след което се добавят пластификатори за увеличаване на гъвкавостта. PVC материалите са опора в строителството повече от три десетилетия и репутацията им за издръжливост е заслужена. PVC е силно устойчив на химически повреди и предоставя добра устойчивост срещу пробиви или атмосферни влияния. Освен това тенденция е да бъде по-гъвкав и по-лесен за инсталиране поради добавянето на пластификатори в неговата формула.

TPO покривните мембрани се състоят от етиленов или полиетиленов термопласт, свързан с етилен пропиленов каучук. TPO са рециклируем и екологичен продукт. Тяхната отразяваща повърхност намалява ултравиолетовите лъчи и спомага за енергийната ефективност. Въпреки това, TPO е по-малко устойчив на химикали от PVC, така че не е оптималният избор, когато са включени мазнини или агресивни химикали. Освен това може да е по-трудно да се монтира поради твърдостта му.

 

PVC и TPO мембрани

Въпреки че TPO мембраните първоначално са проектирани да бъдат една по-добра алтернатива на PVC, е трудно да се каже окончателно кое е оптималното покривно решение. И двата мембранни материала предлагат достатъчно предимства като устойчивост на химикали, грес, масла и пробиви в различна степен.

Кога да се ползва?

Решението кой от двата материала е най-подходящ за конкретно покривно приложение изисква по-подробен поглед върху техните свойства. Екипът на Хидростоп ще съдейства за избора, за да получите най-подходящото решение за дадения проект.

PVC и TPO мембрани за хидроизолация

Приликите между PVC и TPO правят двата материала вероятен вариант за повечето проекти за плоски покриви. Когато избирате между двата материала, има няколко съображения, които могат да ви помогнат да определите кой е най-подходящ за проекта, като например цената. TPO е по-евтин от PVC на квадратен метър. Въпреки това, количеството труд по време на монтажа е приблизително еднакво и за двата материала, ако не и малко по-интензивно за TPO

Относно инсталацията PVC може да бъде по-лесен за монтаж поради по-голямата си гъвкавост. Освен това, някои TPO инсталации може да изискват повече работа, ако изпълнителят реши да използва залепени шевове върху заварени шевове.

Независимо дали за покривният проект ще използвате TPO или PVC, важно е да проверите и изберете опитен изпълнител. Ние от Хидростоп имаме богат опит в индустрията, работим с висококачествени и съвместими с индустрията продукти и ясна   политика по отношение на всеки един проект.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе