27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

27 октомври - Световен ден на аудио-визуалното наследство
Празници

27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

На 27 октомври отбелязваме Световния ден на аудио-визуалното наследство. Световният ден на аудиовизуалното наследство, се отбелязва ежегодно на 27 октомври, за да се изгради глобална осведоменост за различните проблеми, заложени на риск при опазването на аудиовизуалното наследство.

История за Световния ден на аудио-визуалното наследство

аудио-визуалното наследство
27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

Аудиовизуалните документи, като филми, радио и телевизионни програми, аудио и видео записи, съдържат първичните записи от 20-ти и 21-ви век.

Надхвърляйки езиковите и културните граници, привлекателни незабавно за окото и ухото, за грамотните и неграмотните, аудиовизуалните документи преобразиха обществото, като се превърнаха в постоянно допълнение към традиционните писмени записи.

Те обаче са изключително уязвими и се изчислява, че имаме не повече от 10 до 15 години, за да прехвърлим аудиовизуалните записи в цифров вид, за да предотвратим загубата им. Голяма част от световното аудиовизуално наследство вече е безвъзвратно загубено поради пренебрегване, унищожаване, разпад и липса на ресурси, умения и структури, като по този начин обеднява паметта на човечеството. Ще бъдат загубени много повече, ако не се предприемат по-решителни и съгласувани международни действия.

Именно в този контекст Генералната конференция през 2005 г. одобри отбелязването на Световния ден на аудио-визуалното наследство като механизъм за повишаване на общата осведоменост за необходимостта от предприемане на спешни мерки и за признаване на значението на аудиовизуалните документи като неразделна част на националната идентичност.

Приемайки 27 октомври за Световен ден на аудиовизуалното наследство , ЮНЕСКО, в сътрудничество с Координационния съвет на асоциациите на аудиовизуалните архиви (CCAAA, на който FIAF е член), помогна да се издигне вниманието на засегнатите проблеми и фокусиране на глобалното внимание върху крехкостта на това наследство. Датата е знаменателна. На 27 октомври 1980 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО прие „ Препоръката за опазване и запазване на движещи се изображения “, първият международен инструмент, който обявява културното и историческо значение на филмовите и телевизионните записи и призовава за решителни стъпки за гарантиране на тяхното запазване.

Световният ден на аудиовизуалното наследство, заедно с програмата „Паметта на света“, се превърнаха в двете ключови действия за ЮНЕСКО и света за почитане на професионалистите и институциите в областта на аудиовизуалното съхранение, които помагат за опазването на това наследство за бъдещите поколения, въпреки многото технически, политически, социални, финансови и други фактори, които застрашават нейното оцеляване.

Архивите по целия свят се събират ежегодно на 27 октомври, за да отпразнуват аудиовизуалните архиви с дейности, които не само подчертават уязвимостта на това наследство, но и честват често неизвестната работа на институциите за наследство, които го защитават.

Какви са основните цели?

аудио-визуалното наследство
27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

Основните цели на определянето на датата 27 октомври бяха изброени от ЮНЕСКО:

повишаване на общественото съзнание за необходимостта от опазване;
предоставяне на възможности за отбелязване на специфични местни, национални или международни аспекти на наследството;
подчертаване на достъпността на архивите;
привличане на медийно внимание към проблемите на наследството;
повишаване на културния статус на аудиовизуалното наследство;
подчертаване на аудиовизуалното наследство в опасност , особено в развиващите се страни .

Какво правят хората на Световния ден на аудио-визуалното наследство?

аудио-визуалното наследство
27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) работи с организации, правителства и общности за насърчаване на Световния ден на аудиовизуалното наследство на 27 октомври всяка година. Дейностите и събитията включват:

  • Конкурси, като например конкурс за лого, за популяризиране на Световния ден на аудиовизуалното наследство.
  • Местни програми, организирани като съвместни усилия между национални филмови архиви, аудиовизуални общества, телевизионни или радиостанции и правителства.
  • Панелни дискусии, конференции и публични разговори за важността на запазването на важни аудиовизуални документи.
  • Специални филмови прожекции.

Държавите, които преди това са участвали в отбелязването на деня, включват (но не само) Канада, Дания, Тайланд и Съединените щати.

Символи

аудио-визуалното наследство
27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

Логото на ЮНЕСКО включва рисунка на храм с абревиатурата „ЮНЕСКО” под покрива на храма и върху основата на храма. Под храма има надпис „Организация на Обединените нации за образование, наука и култура“. Това лого често се използва в рекламни материали за Световния ден на аудио-визуалното наследство. Аудиовизуалните материали могат да разкажат вашата история, вашата истина и вашето присъствие.

Те осигуряват прозорец към света , позволявайки ни да наблюдаваме събития, на които не можем да присъстваме, да чуваме гласове от миналото, които вече не могат да говорят, и да създаваме истории, които информират и забавляват. Като слушаме записани звуци и гледаме изображения, заснети на филм и видео, можем не само да оценим богатството на тази култура, но и да се поучим от нея.

Защо е важен този ден?

Световният ден на аудио-визуалното наследство е от изключително значение по няколко причини:

Пазител на историята: Аудиовизуалните материали са като капсули на времето, които ни позволяват да се върнем в миналото и да видим как са живели хората, какви са били техните ценности и как се е развивал светът. Те са неоценим източник за историци, социолози и други изследователи.

Културно многообразие: Филмите, телевизионните предавания, радио записите и други аудиовизуални произведения отразяват разнообразието на човешките култури, езици и традиции. Те ни помагат да разберем и ценим различните начини на живот и да изградим по-толерантно общество.

Източник на знания: Аудиовизуалните материали са ценен източник на информация за науката, изкуството, историята и други области на човешкото знание. Те ни позволяват да се учим по забавен и ангажиращ начин.

Вдъхновение за бъдещето: Класическите филми, телевизионни сериали и други аудиовизуални произведения продължават да вдъхновяват нови поколения създатели и да формират вкусовете ни. Те ни показват нови възможности и ни стимулират да създаваме собствени истории.

Защо опазването на аудиовизуалното наследство е важно?

аудио-визуалното наследство
27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

Аудиовизуалните материали са уязвими и могат да бъдат загубени с течение на времето поради различни причини, като физическо износване, технологична остарялост или природни бедствия. Затова е важно да се предприемат мерки за тяхното опазване и дигитализация, за да могат да бъдат достъпни за бъдещите поколения.

Като отбелязваме Световния ден на аудио-визуалното наследство, ние подчертаваме значението на това богато културно богатство и се ангажираме да го опазим за бъдещите поколения.

Как да отбележим този ден?

Световният ден на аудио-визуалното наследство е чудесна възможност да отбележим значението на филмите, телевизионните предавания, радио записите и други подобни материали в нашето ежедневие.

Ето няколко идеи как да отбележим този ден:

За любителите на киното и телевизията:
Организирайте филмов маратон: Изберете любим жанр или режисьор и прекарайте деня в гледане на класически филми или документални ленти.

Посетете филмов архив: Много градове имат филмови архиви, където можете да видите стари филми и документални материали.

Участвайте в кино клуб: Обсъдете с други любители на киното любимите си филми и открийте нови заглавия.

Проведете кино вечер: Поканете приятели и организирайте кино вечер с любимите си филми и вкусни попкорн.

За творческите души:
Създайте свой собствен филм: Заснемете кратък филм за нещо, което ви интересува или е важно за вас.

Напишете сценарий или разказ: Вдъхновете се от любимите си филми и създайте свои собствени истории.

Създайте видеоклип или анимация: Използвайте любимите си песни или звукови ефекти, за да създадете уникално видео.

За любознателните:
Прочетете книга за историята на киното: Научете повече за развитието на киното и неговото влияние върху културата.

Посетете музей на киното или телевизията: Разгледайте експонати, свързани с историята на киното и телевизията.

Проведете онлайн проучване: Разберете повече за процеса на създаване на филми и телевизионни предавания.
За всички:

Споделете спомени: Разкажете на приятелите и семейството си за любимите си филми, телевизионни предавания или радио програми от детството.

Подкрепете организации, които се занимават със запазване на аудиовизуалното наследство.

Дискутирайте темата с други хора: Организирайте дискусия за значението на аудиовизуалното наследство и как то ни влияе.

Важно е да помним, че аудиовизуалното наследство е част от нашата култура и история. Като отбелязваме този ден, ние почитаме миналото и се грижим за бъдещето.

Този ден е посветен на съхранението и популяризирането на аудио-визуалните документи като филми, звукови записи, телевизионни и радиопрограми, които представляват ценни свидетелства за културната и историческа идентичност на народите по света.

Запазването на аудио-визуалното наследство е сложен процес, който изисква сътрудничество между правителства, институции, организации и отделни лица.

Стратегии за запазване на аудио-визуалното наследство:

аудио-визуалното наследство
27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

Създаване на политики и законодателство: Правителствата трябва да приемат политики и законодателство, които подкрепят запазването на аудио-визуалното наследство, като например данъчни стимули за филмови студия и музеи, финансиране за архиви и разпоредби за защита на интелектуалната собственост.

Инвестиране в инфраструктура: Институциите трябва да инвестират в модерна инфраструктура, като цифрови архиви и системи за съхранение, за да гарантират, че аудио-визуалните материали могат да бъдат запазени и достъпни за бъдещите поколения.

Ангажиране на общността: Организациите трябва да ангажират общностите в усилията за опазване, като споделят информация за значението на аудио-визуалното наследство и включват членове на общността в процесите на вземане на решения.

Образование и осведоменост: Индивидите могат да играят роля в опазването, като повишават осведомеността относно значението на аудио-визуалното наследство и насърчават другите да участват в усилията за опазване.

Темата на този ден се фокусира върху важността от запазване на тези материали за бъдещите поколения, защото аудио-визуалните документи имат способността да съхраняват не само информация, но и емоции, нюанси на културния контекст и атмосферата на определени исторически събития и периоди. Много от тези материали са уязвими и податливи на разрушение поради времето, неправилно съхранение или технологична остарялост.

Инициативите по случай този ден обикновено включват изложби, прожекции, семинари и публични дискусии, които подчертават значението на усилията за опазване на аудио-визуалното наследство и необходимостта от съвременни технологии и съвместна работа между държавите, за да се предотврати загубата на тези културни съкровища. 27 октомври – Световният ден на аудио-визуалното наследство – служи като напомняне за важността на това наследство и необходимостта от съвместни усилия за неговото запазване.

Като признаваме и защитаваме нашето споделено културно наследство, ние гарантираме, че бъдещите поколения ще могат да се учат от миналото, да разбират настоящето и да оформят бъдещето.

Tagged , , ,
на горе