27 септември – Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

27 септември - Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх
Празници

27 септември – Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Днес църквата почита Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх.

Житие на Св. Мчк Калистрат

Св. Мчк Калистрат
27 септември – Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Св. Мчк Калистрат е живял през трети век. Родил се в гр. Картаген. От детска възраст бил възпитан в християнската вяра. Баща му и дядо му били християни. Неокора, един от неговите прадеди, служил като войник в Йерусалим при Пилат Понтийски през време на Христовите страдания. Той видял чудесата при Христовата смърт и повярвал в Господа. Бил просветен във вярата и кръстен от апостолите. Като се върнал в къщи, Неокора донесъл сред домашните си светата вяра в Христа. Още от това време родът на Неокора бил християнски род.

Така след време и св. Калистрат бил роден, кръстен и възпитан като християнин. Като възмъжал, станал войник. Той бил едниственият християнин в целия полк. Някои от войниците го виждали как ставал нощно време и се молел на Бога. Споменавал името на Христа Спасителя. Те съобщили на военачалника Персентин, че той е християнин. А Персентин бил свиреп гонител и мъчител на християните.

За да се увери, че Калистрат е наистина християнин, Персентин му заповядал да принесе жертва на боговете. Калистрат решително отказал да стори това.

Нанесен му бил жесток побой. После бил хвърлен в морето. Но Божията сила го избавила от смърт. Два делфина го изнесли жив на брега. Той излязъл невердим от водата.

Като видели търпението на Калистрат при ужасния бой и чудото, станало с него, 49 войници повярвали в Христа Господа. Те били също жестоко бити. След това хвърлени заедно с Калистрат в тъмница. Там св. Калистрат ги научил на вярата и ти укрепил духом. Като него и те проявили голямо мъжество при страданията. Господ показал велика сила над тях.

Като видял, че не може и при най-ужасни мъчения да склони св. Калистрат и другите 49 войници да се откажат от вярата си в Спасителя, мъчителят разпоредил всички да бъдат избити в тъмницата.

Така петдесет войници от полка в Картаген пострадали за името Христово в 266 г. По-късно била изградена църква над техните свети мощи.

Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Св. Мчк Калистрат
27 септември – Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Свети апостоли Марк и Аристарх били ученици на апостол Павел. Те го придружавали в мисионерските му пътешествия. Заради вярата си в Иисус Христос, те били хвърлени в тъмница и мъчени. След мъченията им, те били обезглавени.

Св. Мчк Калистрат и дружината му, както и Св. Апостоли Марк и Аристарх са пример за вяра, смелост и постоянство. Те са почитани като светци от Православната църква.В памет на тези свети мъченици Църквата е установила следното песнопение: „Пред Тебе принасяме сега хваление, Ти, Който направи мъчениците съвършени чрез Своите страдания; защото, като последваха пътя на Твоя живот, те също проляха кръвта Си за нас – честни служители на Твоята света църква“.

Защо почитаме Св. Мчк Калистрат?

Св. Мчк Калистрат
27 септември – Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Почитаме Св. Мчк Калистрат и дружината му поради няколко причини:

Пример за непоколебима вяра: Св. Калистрат и неговите войници са показали изключителна смелост и преданост към своята вяра в Иисус Христос, дори когато са били изправени пред мъчения и смърт. Тяхната история ни вдъхновява да останем верни на своите убеждения, независимо от трудностите.

Символ на борбата срещу несправедливостта: Като християни, те са били преследвани и мъчени заради своята вяра. Тяхната история ни напомня за борбата срещу несправедливостта и за важността да се застъпваме за правата на потиснатите.

Молитвеници за нас: Смята се, че светците имат специална връзка с Бога и могат да се застъпват за нас в молитвите си. Затова много вярващи се обръщат към свети мъченик Калистрат и дружината му с молби за помощ и защита.
Пазители на християнските традиции: Животът и мъченичеството на свети Калистрат и неговите другари са част от богатото наследство на християнската църква. Почитайки паметта им, ние пазим живи християнските традиции и ценности.

Защо 27 септември е специален ден?

На 27 септември отбелязваме Успението на Св. Мчк Калистрат и дружината му, защото именно на този ден те са приели мъченическа смърт. Това е ден, в който се покланяме на тяхната памет и се пречистваме духовно.

Какво можем да научим от историята на свети Калистрат?

От историята на свети Калистрат можем да научим, че:

Вярата в Бога ни дава сили да преодолеем всяко изпитание.
Важно е да останем верни на своите убеждения, дори когато сме сами.
Борбата за справедливост е неотменна част от християнския живот.
Молитвата е мощно средство за общуване с Бога и за получаване на помощ.

Как можем да почетем паметта на Св. Мчк Калистрат?

Св. Мчк Калистрат
27 септември – Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Можем да почетем паметта на Св. Мчк Калистрат като:

Посетим църква на празника му и участваме в богослужението.
Прочетем житието му и се вдъхновим от неговия пример.
Молим се за неговото застъпничество.
Стремим се да живеем според християнските ценности.

Като почитаме Св. Мчк Калистрат и дружината му, ние не само изразяваме своята вяра, но и се стремим да бъдем по-добри хора.

Защо почитаме свети апостоли Марк и Аристарх?

Св. Мчк Калистрат
27 септември – Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Свети апостоли Марк и Аристарх са сред 70-те ученици, които Иисус Христос изпратил да проповядват Евангелието. Те са били близки сътрудници на апостол Павел и са участвали активно в разпространението на християнството. Днес ги почитаме поради няколко важни причини:

Пример за вяра и преданост: Те са показали изключителна вяра и преданост към Христос, следвайки го и проповядвайки Евангелието дори в трудни условия. Тяхната история ни вдъхновява да бъдем верни на своите убеждения.
Участие в разпространението на Евангелието: Като сътрудници на апостол Павел, те са били част от първите християнски общности и са допринесли значително за разпространението на християнството.

Мъченичество за вярата: Подобно на много други християни от ранната църква, те са претърпели мъчения и са загинали за вярата си. Тяхната жертва е символ на непоколебимата вяра и ни напомня за важността да останем верни на Христос дори пред лицето на смъртта.
Молитвеници за нас: Смята се, че светците имат специална връзка с Бога и могат да се застъпват за нас в молитвите си. Затова много вярващи се обръщат към свети апостоли Марк и Аристарх с молби за помощ и защита.
Пазители на християнските традиции: Почитайки паметта на тези светии, ние пазим жива историята на християнството и предаваме вярата на следващите поколения.

Какво можем да научим от живота им?

Важността на мисионерството: Животът на свети апостоли Марк и Аристарх ни показва, че всеки християнин е призован да участва в разпространението на Евангелието.
Силата на вярата: Тяхната история е свидетелство за това, че вярата в Христос може да ни даде сили да преодолеем всяко изпитание.
Значението на общността: Те са били част от една голяма християнска общност и са се подкрепяли взаимно. Това ни учи, че е важно да бъдем част от църквата и да се грижим един за друг.

Как можем да почетем паметта им?

Участие в богослужения: На празника им можем да посетим църква и да участваме в богослужението.
Молитва: Можем да се молим за тяхното застъпничество и да благодарим на Бога за техния пример.
Прочитане на житията на светиите: Чрез четене на техните жития можем да научим повече за живота и делата им и да се вдъхновим от тях.
Стремеж към духовно усъвършенстване: Можем да се стремим да живеем според християнските заповеди и да следваме примера на свети апостоли Марк и Аристарх.

Почитайки паметта на свети апостоли Марк и Аристарх и Св. Мчк Калистрат, ние не само изразяваме своята вяра, но и се стремим да бъдем по-добри християни.

Защо е важно да почитаме светци?

Св. Мчк Калистрат
27 септември – Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Почитането на светци е важна част от много религиозни традиции, включително християнството. Има няколко причини, поради които почитането на светците е важно:

1. Вдъхновение и пример: Светците са били хора, които са живели живот, изпълнен с вяра, смелост и отдаденост към техните убеждения. Като ги почитаме, можем да намерим вдъхновение в техния живот и да се стремим да подражаваме на тяхната вяра и добродетели.

2. Насоки и подкрепа: Светците често са свързвани със специфични аспекти на живота или проблеми. Като се молим на тези светци, ние търсим тяхното ръководство и подкрепа в тези области. Например, някои хора се обръщат към Свети Кристофър за помощ при пътувания или Свети Юда за финансова помощ.

3. Застъпничество: Вярва се, че светците могат да действат като наши застъпници пред Бог. Когато се молим на светиите, вярваме, че те използват влиянието си, за да ни помогнат в нашите нужди и желания.

4. Чудотворна намеса: Някои хора твърдят, че са изпитали чудотворна намеса чрез молитви към светци. Това може да бъде източник на утеха и надежда за мнозина.

5. Свързване с божественото: Почитането на светците може да помогне на хората да се почувстват по-свързани с божественото. Чрез почитането на тези, които са постигнали духовно просветление, можем да се доближим до разбирането и преживяването на божественото.

6. История и традиция: Много християнски празници и традиции са свързани със светци, като Деня на всички светии и празниците на отделните светци. Участвайки в тези традиции, ние поддържаме богатото наследство и история на нашата вяра.

Почитането на светци е важен аспект от много религиозни традиции, тъй като осигурява вдъхновение, насоки, подкрепа, застъпничество, чудотворна намеса, връзка с божественото и поддържане на богата история и традиция.

Днес е важно да почетем паметта на Св. Мчк Калистрат и дружината му. Св. Апостоли от 70-те Марк и Аристарх.

Tagged , , , ,
на горе