3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

3 септември - Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист
Празници

3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

На 3 септември Църквата почита паметта на св. Фива дякониса Кенхрейска (I); Св. свщмчк Антим, епископ Никомидийски († 303); св. мъченица Василиса Никомидийска, св. преподобни Теоктист и св. Йоаникий II, патриарх Сръбски.

Житие на Св. свщмчк Антим

Св. свщмчк Антим
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Св. свщмчк Антим живял през третия и началото на четвъртия век. Родното му място е Никомидия – град, разположен в малоазийската област Витиния.

Като дете получил прекрасно християнско възпитание. Възмъжал, той се отличавал с високи добродетели и хармонично развит характер. Издигал високо своя дух над всички плътски похоти, дълбоко смирен, чужд на завист, гняв и леност, изпълнен с любов и мир във всички, с рядко благоразумие и пламенна ревност по Божията слава, той привлякъл върху себе си вниманието на християните, които го намерили достоен за свещеник, а по-късно и за епископ на Никомидийската катедрала.

Св. свщмчк Антим поел управлението на Никомидийската епархия в тежко време. Особено тежко се оказало то за самото никомидийско паство.

В тоя град, като в своя столица, живели по това време императорите Диоклетиан и Максимиан. От техни противници бил подпален дворецът им. Голяма част от него била унищожена. За тоя пожар фанатизирани езичници обвинили християните. Избухнало жестоко гонение срещу Църквата. Християните били залавяни и избивани безпощадно като опасни врагове на държавата. На празника Рождество Христово в Никомидия били изгорени около 2000 Христови последователи. В същото време голям брой християни били хвърлени в затворите, за да бъдат след това мъчени и убивани.

Ударът бил насочен главно срещу пастирите на Църквата.

В това опасно и тревожно време, по особено Божие внушение, епископ Антим се отдалечил в едно село Семана, откъдето управлявал епархията си. Оттук той изпращал увещателни писма, с които се стремял да укрепи и утеши своето бедстващо паство.

Св. свщмчк Антим
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Той пишел писма и до затворените в тъмници християни. Едно от тях било заловено и предадено на император Максимиан. И той, разгневен, изпратил 20 конници да намерят и доведат Антим. Когато войниците дошли в селцето, в което се намирал епископ Антим, срещнали самия него и го запитали къде се крие християнския учител Антим.

– Влезте при мене в къщи и си починете – отговорил им епископът, като разбрал, че е настъпило времето за неговия подвиг, – аз ще ви посоча къде се крие оня, когото търсите …

Като приел войниците в жилището си, Антим ги нагостил радушно и след това им казал:

– Аз съм този, когото вие търсите. Вземете ме и ме отведете при оня, който ви е пратил!

Трогнати от незлобието на почтения старец, който така приветливо ги приел войниците се смутили. Те не се решавали да го отведат под стража.

– Постарай се да се скриеш – предложили му те, – а ние ще кажем, че никъде не сме могли да те намерим!

– Не! – отговорил им светителят. – Голям грях е пред Бога да се постъпи против истината. Престъпно е да измамите когото и да било, особено пък този, който ви се е доверил и ви е изпратил. Престъпно е да се допуска лъжа при изпълнението на дълга. Извършете честно онова, което ви е заповядано! Вие не сте виновни за това незаконно поръчение, с което сте натоварени.

И Св. свщмчк Антим тръгнал с войниците. По пътя беседвал с тях. Така подействал на простите им сърца, че те пожелалил веднага да приемат свето Кръщение. Когато дошли до една река, светителят ги кръстил.

Епископът се явил пред гонителите, смело изповядал вярата си и понесъл с твърдост всички мъчения. Накрая бил посечен с меч.

Това станало в 303 година.

Защо почитаме паметта на Св. свщмчк Антим?

Св. свщмчк Антим
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Св. свщмчк Антим е една от най-почитаните личности в православната християнска църква. Почитането на паметта му се дължи на множество причини, които са вплетени в неговия живот и мъченическа смърт.

Основните причини за почитането му са:

Пример за вяра и непоколебимост: Св. свщмчк Антим е проявил изключителна смелост и непоколебима вяра в Христос, дори когато е бил подложен на жестоки мъчения. Неговото поведение е било вдъхновяващо за мнозина и до днес служи като пример за това как да останем верни на своите убеждения, дори в най-трудните времена.

Защита на християнската вяра: Св. свщмчк Антим е загинал като мъченик, защитавайки християнската вяра. Неговата смърт е свидетелство за силата на вярата и за готовността на християните да страдат за нея.

Молитвеник за християните: Вярващите се обръщат към Свети Антим с молитви, вярвайки, че той се застъпва за тях пред Бога. Смята се, че той е мощен ходатай и може да им помогне в трудностите и да ги укрепи във вярата.

Историческа личност: Свети Антим е бил важна историческа фигура, която е оставила трайна следа в историята на християнството. Неговата история е пълна с драматични събития и служе като напомняне за борбата на християните за свобода и вяра.

На какво ни учи Свети Антим?

Св. свщмчк Анти
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Да бъдем верни на Христос: Животът и мъченичеството на Св. свщмчк Антим ни учат да бъдем верни на Христос и на Неговите заповеди, независимо от обстоятелствата.

Да не се страхуваме от страданието: Свети Антим ни показва, че страданието може да бъде път към вечния живот и че не трябва да се страхуваме от него, ако то ни води по този път.

Да се борим за истината: Свети Антим е бил готов да загине за истината. Неговото дело ни призовава да се борим за това, което е правилно и справедливо, дори когато това е трудно и опасно.

Да се надяваме на Бога: Дори в най-тъмните моменти от живота си, Свети Антим не е губил надежда в Бога. Неговата история ни учи да се уповаваме на Божията милост и да вярваме, че Той винаги е с нас.

Защо е важно да почитаме паметта на светиите?

Св. свщмчк Антим
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Почитането на паметта на светиите ни помага да:

Укрепим своята вяра: Светиите са живи примери за това как да живеем като християни. Като се възхищаваме на техните добродетели и подражаваме на техния живот, ние укрепваме собствената си вяра.

Да получим духовна подкрепа: Светиите са наши молитвеници пред Бога. Като се обръщаме към тях с молитви, ние получаваме духовна подкрепа и утеха в трудните моменти.

Да запазим християнските традиции: Почитането на паметта на светиите е част от християнската традиция. Като честваме празниците им и се молим за тях, ние запазваме жива тази традиция и я предаваме на следващите поколения.

Св. свщмчк Антим е велик пример за християнска вяра и мъжество. Неговото житие и мъченическа смърт са източник на вдъхновение и утеха за всички християни. Почитането на паметта му е израз на нашата благодарност за неговия пример и на нашата надежда в Божията милост.

Защо почитаме Преподобни Теоктист?

Св. свщмчк Антим
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Днес освен, че почитаме паметта на Св. свщмчк Антим, почитаме и паметта на Преп. Теоктист. Преподобни Теоктист е име, носено от няколко изключителни личности в православната история, всяка от които е оставила своя незаличим отпечатък върху вярата. Почитането на тези светии се дължи на множество причини:

Защо почитаме паметта на Преподобните Теоктисти?

Пример за вяра и добродетел: Всички преподобни Теоктисти са живели свят живот, изпълнен с добродетели като смирение, послушание, любов към ближните и непоколебима вяра в Бога.

Защита на християнската вяра: Някои от тях са се борили активно за запазването и разпространението на християнската вяра, често в условия на гонения и трудности.

Молитвеници: Вярващите се обръщат към тях с молитви, вярвайки, че тези светии продължават да се застъпват за тях пред Бога.

Вдъхновение: Животът и делата на преподобните Теоктисти са източник на вдъхновение за мнозина, показвайки ни как да живеем живот, посветен на Бога.

Пазители на традициите: Те са били носители и пазители на духовните традиции на Църквата, предавани от поколение на поколение.

Как можем да се учим от тях?

Св. свщмчк Антим
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Да следваме Христовия път: Преподобните Теоктисти са ни показали как да следваме Христовия път в живота си, като се стремим към съвършенство в добродетелите.

Да преодоляваме трудностите с вяра: Техният живот е бил изпълнен с изпитания, но те са ги преодолевали с помощта на вярата в Бога.

Да служим на ближните си: Всички те са се грижили за ближните си и са им помагали в нужда, показвайки ни значението на любовта към ближния.

Да търсим Бога в молитва: Преподобните Теоктисти са прекарвали много време в молитва, което ни учи на важността на личната връзка с Бога.

Почитането на паметта на преподобните Теоктисти е израз на нашата благодарност за техния пример, на нашата вяра в тяхното застъпничество и на нашето желание да следваме техния път. Чрез почитането на светиите ние укрепваме собствената си вяра, получаваме духовна подкрепа и се свързваме с богатата история на Църквата.

Как можем да отбележим този ден?

Св. свщмчк Антим
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Участие в богослужение: Най-добрият начин да отбележим празника е да посетим църква и да участваме в богослужението.

Четене на житието на светиите: Можем да прочетем житието на свети свещеномъченик Антим и преподобни Теоктист, за да се запознаем по-добре с живота и делата им.

Молитва: Можем да се обърнем към тези светии с молитва, за да ни помогнат в живота ни.

Размисъл: Можем да отделим време за размисъл върху техните добродетели и да се стремим да ги подражаваме в собствения си живот.

Кой празнува имен ден днес?

Св. свщмчк Антим
3 септември – Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист

Носещите името Антим – от гръцки „анти“, означаващо „борец“ или още „противник“, празнуват имен ден на 3 септември.

Честит имен ден на всички именици! Бъдете живи и здрави!

Tagged , , , ,
на горе