30 август – Световен ден на безследно изчезналите

30 август - Световен ден на безследно изчезналите
Празници

30 август – Световен ден на безследно изчезналите

Международният ден на безследно изчезналите е създаден, за да привлече вниманието към съдбата на лица, задържани, често при брутални условия, на места, непознати за техните роднини и близки и/или техните законни представители.

Инициативата произхожда от Латиноамериканската федерация на асоциациите на роднини на задържани и изчезнали (Federación Latinoamericana de Asociaciones de Familiares de Detenidos-Desaparecidos или FEDEFAM), неправителствена организация, основана през 1981 г. в Коста Рика, като асоциация на местни и регионални групи, активно работещи срещу тайните затвори, насилствените изчезвания и отвличанията в редица страни от Латинска Америка.

На 21 декември 2010 г. Резолюция 65/209 на Общото събрание на ООН изрази дълбока загриженост относно „нарастването на насилствените или неволни изчезвания в различни региони на света, включително арести, задържания и отвличания, когато те са част от или представляват насилствени изчезвания , както и от нарастващия брой доклади за тормоз, малтретиране и сплашване на свидетели на изчезвания или роднини на изчезнали лица.“

Същата резолюция приветства приемането на Международната конвенция за защита на всички лица от насилствено изчезване и обявява 30 август за Международен ден на жертвите на насилствено изчезване, който ще се отбелязва от 2011 г.

Какво правят хората на този ден на безследно изчезналите?

ден на безследно изчезналите
30 август – Световен ден на безследно изчезналите снимка: freepik

На 30 август всяка година на този ден на безследно изчезналите организации като ООН и Amnesty International играят активна роля в повишаването на осведомеността, че насилственото изчезване е престъпление и не трябва да се използва като инструмент за справяне с конфликтни ситуации. Много активисти открито споделят лични истории, чрез медиите или публични събития, за жертви на насилствени изчезвания и въздействието, което тези изчезвания оказват върху техните семейства и общности.

На този Международен ден на жертвите на насилствено изчезване ние сме солидарни с онези, които са били подложени на мъката на раздялата със своите семейства и приятели. Подкрепяме и членовете на семействата, законните представители и защитниците на правата на човека, които неуморно защитават каузата на жертвите. За съжаление тези защитници често се сблъскват сами с тежък тормоз и репресии.

Проблемът с насилствените изчезвания и безследно изчезналите лица е глобален проблем. Съединените щати призовават всички правителства да се изправят пред проблема с изчезналите или изчезналите лица. Призоваваме отговорните за насилствените изчезвания незабавно да преустановят тази практика, да разкрият информация за жертвите на техните близки и или да освободят жертвите безусловно, или да върнат останките на тези, които трагично са загубили живота си. Освен това, ние призоваваме правителствата да спрат всеки тормоз и ответни действия срещу лица, застъпващи се за правата на жертвите на насилствени изчезвания.

История на Международния ден на жертвите на насилствено изчезване

ден на безследно изчезналите
30 август – Световен ден на безследно изчезналите снимка: freepik

Международният ден на безследно изчезналите е вдъхновен от Латиноамериканската федерация на асоциациите на роднини на задържани и изчезнали (FEDEFAM), неправителствена организация, основана в Коста Рика през 1981 г. Организацията беше активна в борбата срещу тайните затвори, принудителните изчезвания , и отвличане в няколко страни от Латинска Америка.

На Международния ден на безследно изчезналите, 30 август 2007 г., стотици филипински роднини и съюзници на изчезналите масово протестираха срещу правителството. Едита Бургос беше една от тях, припомняйки си изчезналия си син Джонас, член на Движението на селяните на Филипините. На 30 август 2008 г. Международната коалиция срещу насилствените изчезвания, глобален алианс на членове на семейства и правозащитни организации, обедини сили в комбинирани действия за глобална кампания за насърчаване на ратифицирането на Международната конвенция за защита на всички лица от принудително Изчезване.

Задържането при съмнителни обстоятелства се счита за нарушение на правата на човека и Общото събрание на ООН прие Декларация за защита на всички лица от насилствено изчезване като резолюция през декември 1992 г. Организацията на обединените нации изрази загриженост през 2010 г. относно нарастващата честота на неволни изчезвания по света, тъй като стотици хиляди хора са изчезнали в най-малко 85 нации по света по време на военни действия или периоди на тирания. ООН призна 30 август за ежегодно събитие за отбелязване на Международния ден на жертвите на насилствено изчезване по време на Международната конвенция за защита на всички лица от насилствено изчезване през 2011 г.

Как да отбележим Международния ден на жертвите на насилствено изчезване

ден на безследно изчезналите
30 август – Световен ден на безследно изчезналите снимка: freepik

Можем да отбележим Световния ден на безследно изчезналите по следния начин:

Включете се
Присъединете се към Amnesty International и участвайте в събитието, като станете член. За подробно описание на това как да се регистрирате и какво можете да постигнете, посетете техния уебсайт.

Образовайте се
Научете за историята на насилствените изчезвания и защо те влияят негативно на семействата и общностите. Образовайте себе си и другите и използвайте гласа си, за да помогнете на хората да станат по-съзнателни.

Разпространете думата
Ако вие или някой, когото познавате, има да разкаже лична история относно жертви на насилствени изчезвания, можете да я споделите. Използвайте дръжките си в социалните медии или говорете на публични събития, определени за тази цел.

5 факта за насилствените изчезвания:

Някои групи са по-уязвими
Насилственото изчезване е особено опасно за деца, жени и хора с увреждания.

Шри Ланка има проблем
От 80-те години на миналия век Организацията на обединените нации е получила над 12 000 доклада за насилствени изчезвания в Шри Ланка – вторият най-голям брой в света.

Престъпността е фактор
Между 2006 г. и 2012 г. повече от 26 000 души бяха обявени за изчезнали или изчезнали в Мексико, главно в резултат на насилието на наркокартелите и разполагането на сили за сигурност за борба с организираната престъпност.

Състоянието в Африка
През 2012 г. Субсахарска Африка представлява повече от една трета от страните, в които Amnesty International потвърди насилствени изчезвания.

Неразследвани случаи в Косово
Временната администрация на ООН в Косово не успя да разследва стотици насилствени изчезвания и отвличания, извършени в Косово по време и след военния конфликт от 1998-89 г.

Защо Международният ден на жертвите на насилствено изчезване е важен?

ден на безследно изчезналите
30 август – Световен ден на безследно изчезналите снимка: freepik

Почитат жертвите
Международният ден на безследно изчезналите почита онези, които са принудени да изчезнат. Публикувани са изображения и имена, за да се отдаде почит на починалите.

Повишава осведомеността
Денят се фокусира върху трудностите, понесени от хора, които са произволно арестувани, задържани или отвлечени. Той внася светлина върху тази глобална практика, която продължава в световен мащаб, както и нейните социални последици.

Подкрепя засегнатите семейства
Създава мрежа за подкрепа на семейства, страдащи от преждевременното отсъствие на любим човек. Разкриват се лични истории и се предоставя утеха, независимо от степента.

Как се чувстват приятелите и семействата на безследно изчезналите?

ден на безследно изчезналите
30 август – Световен ден на безследно изчезналите снимка: freepik

Семействата и приятелите на изчезналите също са измъчвани от безпокойство, без да знаят дали техният близък все още е жив и ако е жив, къде е задържана жертвата, при какви условия и в какво здравословно състояние. Знаейки, че те също са заплашени и изложени на същата съдба, може да бъде още по-опасно да се търси истината.

Неволята на семейството често се влошава от материалните затруднения, свързани с изчезването на близък човек. Изчезналото лице често е основният източник на хляб на семейството. Тя може също да е единственият член на семейството, който може да обработва земята или да управлява семейния бизнес. По този начин емоционалният тест се влошава от материалните предразсъдъци, които се усещат още по-тежко в случай, че семейството реши да предприеме изследване, с свързаните с това разходи.

Освен това, без да знаят дали любимият човек ще се върне един ден, за семействата е трудно да се адаптират към тази нова ситуация. В някои случаи законодателството на страната не ви позволява да получавате пенсия или други обезщетения без представяне на смъртен акт. По този начин семейството често е маргинализирано икономически и социално.

Жените са най-тежко засегнати от тежките икономически затруднения, които обикновено се свързват със смъртта, и често жените са тези, които поемат водеща роля в борбата за откриване на истината за изчезналите членове на семейството. Правейки това, те се излагат на сплашване, преследване и отмъщение. А когато изчезналото лице е жена, тя е особено уязвима към сексуално насилие и други форми на насилие.

Децата също могат да бъдат жертви на насилствено изчезване, както пряко, така и непряко. Изчезването на дете е грубо нарушение на няколко разпоредби на Конвенцията за правата на детето, включително правото на самоличност. Загубата на един от изчезналите родители също е сериозно нарушение на основните права на детето.

Общностите

Общностите са пряко засегнати от изчезването на семейната подкрепа и влошаването на икономическото положение на семействата и тяхната социална маргинализация.

Насилствените изчезвания често са били използвани като стратегия за царуване на терор в обществото. Чувството на несигурност, произтичащо от тази практика, засяга не само близките на изчезналото лице, но и тяхната общност, както и цялото общество.

Сериозно нарушение на човешките права

ден на безследно изчезналите
30 август – Световен ден на безследно изчезналите снимка: freepik

Лишени от защитната сила на закона и „изчезнали” от обществото, жертвите на насилствени изчезвания на практика са лишени от всичките си права и са оставени на милостта на своите похитители.

Ето някои от правата на човека, които насилствените изчезвания редовно нарушават:

• Право на признание като личност пред закона;

• Правото на свобода и сигурност на личността;

• Правото да не бъде подлаган на изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение;

• Право на живот, когато изчезналото лице е убито;

• Право на идентичност;

• Право на справедлив процес и на съдебни гаранции

• Право на ефективна правна защита, включително обезщетение и обезщетение;

• Правото да се знае истината за обстоятелствата на изчезването.

Освен това насилствените изчезвания обикновено нарушават различни икономически, социални и културни права както на жертвите, така и на техните семейства:

• Право на защита и подпомагане на семейството;

• Право на адекватен стандарт на живот;

• Право на здраве;

• Право на образование.

Този ден на безследно изчезналите е изключително важен момент, в който трябва да почетем всички жертви.

Tagged , , ,
на горе