29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник

29 юли - Почитаме Св. мъченик Калиник
Празници

29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник

На 29 юли църквата почита Св. мъченик Калиник. В житието на този мъченик за Христовата вяра четем:

„ Горещо време. Осъден на смърт, чрез огън, светият мъченик, обут в железни обуща с остри гвоздеи от вътре, които на всяка крачка му причинявали страшни болки, вървял към лобното място. Войниците, които го придружавали, изнемогвали от жажда и пек. Като видял приготвения за него огън извикал радостно:

” Благодаря Ти Отче небесни, че ме удостои да страдам за Твоето име”. С тия думи св. Калиник влязъл в огъня и предал Богу своя дух. Тялото му останало невредимо и било благоговейно погребано от християните”.

Не само тогава, но и обикновено през годините, този юлски ден е много горещ.

Кратко животоописание на Св. мъченик Калиник

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: Уикипедия

Св. мъченик Калиник се родил в Киликия (Мала Азия) и бил възпитан в християнския закон. Посветил живота си на проповядването на Божието слово и за целта обиколил много градове и села, където обръщал езичниците към Господ Иисус Христос.

Когато пристигнал в Анкира езичниците го хванали. Завели го при градския началник и го обвинили във вероотстъпничество. На злостните обвинения светият отец отговорил с открита проповед за истинския Бог. Кротките му слова силно смутили началника.

Той поискал от Св. мъченик Калиник да се поклони на елинските богове. Подложил го на страшни изпитания, но светецът бил непреклонен. Тогава го изпратили в град Гангра, за да бъде съден. Пътят бил дълъг и изтощителен, а страданията му – нечовешки. Войниците, които го съпровождали, ги мъчела жажда и пек.

Добродетелният Калиник намерил сили да се помоли на Господ и той утолил жаждата на неговите палачи. Милосърдието на Св. Калиник не трогнало враговете му. Когато пристигнали в Гангра на площада вече бил запален голям огън. Без никакво колебание светецът сам влязъл в него и там намерил мъченическата си смърт. Нетленното тяло на Св. Калиник било погребано от добродетелни християни с подобаваща почит.

Легенда за смъртта на Св. мъченик Калиник:

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: Марица

След смъртта на Св. мъченик Калиник (вероятно към 250 г.) е погребан от местни християни, а според легендата за него, трупът му не е никак обгорен от огън (т.е. може би е умрял от задушаване в пещта – в нея той влиза сам и сам си избира централното място – и тялото му е било измъкнато от последователите му при първите явни признаци на съответния припадък).

Ритуали

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: ТопПреса

На 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници. Разминаването с горещниците, отбелязвани от народа (15, 16, 17 юли) идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Те се отбелязват предимно в Северна и в Западна България, но ритуали се извършват и в някои югозападни райони. В Северна България дните са известни съответно като Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута и Опалена Мария.

Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя. През горещниците човек трябва да се пази от парещите лъчи на слънцето и да се моли за неговото милосърдие към хората. Преди години, когато хората зависели още по-силно от природата и нейните капризи, те вярвали, че отбелязването на горещниците предпазва дома и нивата им от пожари и градушки.

Най-строго се спазвали първият и третият ден. През тези дни не трябва да се ходи на нива и да се жъне, вършее, коси и копае. Не се меси и пече хляб – за опазване на труда от огнени стихии и градушки. Според поверието не бива да се пали огън и да се изнася вън от жилището. На третия ден чрез специален обред се пали един общ нов огън, от който всеки подновява огъня в своя дом.

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: Actualno

Горещниците се почитат най-много от ковачи, хлебари, калайджии, които работят с огън. През трите поредни дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март следващата година. Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлига, Пърлога и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута (Чюрука) и Опалена Мария.

В Софийско (с. Желява и др.) по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март.

Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици. Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

В по-старо време на първия ден вечерта се изгася огънят във всички огнища в селището, на втория не се пали никакъв огън, а на третия насред селото се пали нов огън (жив огън, божи огън), от който взимат всички стопани и подновяват огъня в своите огнища.

Този ден, в който почитаме Св. мъченик Калиник е изключително важен за всички нас.

Свети мъченик Калиник е почитан от християните, защото е пример за безгранична вяра, смелост и отдаденост на Бог. Неговият живот и мъченическа смърт са вдъхновяващи и служат като напомняне за важността на християнските ценности.

Защо трябва да почитаме Св. мъченик Калиник?

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: Про Нюз Добрич

Проповядвал е християнството с плам: Св. мъченик Калиник е обиколил много места, за да проповядва Божието слово и да обръща езичниците към Христа. Неговият пример ни учи, че е важно да споделяме вярата си с другите и да се стремим да ги приобщим към истината.

Останал верен на вярата си докрай: Въпреки преследванията и мъченията, Калиник не се е отказал от вярата си. Той е предпочел мъченическата смърт пред отричането на Христос. Неговият пример ни учи на постоянство във вярата и на готовност да защитаваме своите убеждения.

Символ на християнското мъченичество: Калиник е един от многото християни, които са дали живота си за вярата. Неговата история ни напомня за гоненията, които християните са преживявали през вековете, и ни вдъхновява да бъдем смели и непоколебими в нашата вяра.

Застъпник за нас пред Бога: Вярващите се молят на Св. Калиник за застъпничество пред Бога. Смята се, че той може да им помогне в трудни моменти и да ги укрепи във вярата.

На какво ни учи Св. мъченик Калиник?

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: Lifestyle.bg

Да бъдем смели в нашата вяра: Независимо от обстоятелствата, трябва да сме готови да изповядваме вярата си и да не се страхуваме от преследвания.

Да бъдем постоянни в доброто: Трябва да се стремим да вършим добро и да помагаме на другите, дори когато това е трудно.

Да обичаме Бога над всичко: Любовта към Бога трябва да бъде най-важната ценност в нашия живот.

Да се надяваме на вечния живот: Трябва да вярваме в обещанието за вечен живот и да се стремим към него.

Почитането на паметта на Св. мъченик Калиник е израз на нашата вяра и признателност за неговия живот и дело. Има няколко начина, по които можем да отдадем почит на този велик светец:

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: novini.bg

Молитва: Един от най-важните начини да почетем паметта на Св. Калиник е чрез молитва. Можем да се обърнем към него за застъпничество, да благодарим за неговия пример и да поискаме неговата помощ.

Участие в църковните служби: През деня, посветен на Св. Калиник, е добре да посетим църква и да участваме в празничната служба. Така се присъединяваме към общността на вярващите и изразяваме нашата вяра.

Четене на житието му: За да разберем по-добре живота и делото на Св. Калиник, можем да прочетем неговото житие. Това ще ни помогне да се вдъхновим от неговия пример и да засилим нашата вяра.

Споделяне на неговия пример с другите: Можем да споделим историята на Св. Калиник с нашите близки и приятели. Така ще помогнем и на тях да се запознаят с този велик светец и да се вдъхновят от неговия живот.

Да живеем според неговите учения: Най-добрият начин да почетем паметта на Св. Калиник е да се стремим да живеем според неговите учения. Това означава да бъдем милостиви, да прощаваме, да обичаме ближните си и да бъдем верни на Бога.

Какво още можем да направим?

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: Агенция КРОСС

Да запалим свещ: Запалването на свещ е символ на нашата вяра и молитва.

Да дадем милостиня:Даването на милостиня е израз на нашата любов към ближните и е начин да помогнем на нуждаещите се.

Да се помолим за всички мъченици: Нека не забравяме и другите мъченици, които са дали живота си за вярата.

Защо е важно да почитаме Св. мъченик Калиник?

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: BulNews

Почитането на Св. мъченик Калиник ни помага да:

Укрепим нашата вяра: Животът и делото на Св. Калиник ни показват, че вярата е най-важното нещо в живота.
Да бъдем по-добри хора: Светият мъченик ни учи на доброта, милост и любов към ближните.
Да се надяваме на вечния живот: Животът на Св. Калиник ни показва, че след смъртта ни очаква вечен живот.

Нека се стремим да следваме примера на Св. мъченик Калиник и да бъдем достойни християни.

Кой празнува имен ден днес?

Св. мъченик Калиник
29 юли – Почитаме Св. мъченик Калиник снимка: pinterest

На 29 юли, деня, в който почитаме Св. мъченик Калиник, имен ден празнуват всички с имената Калина, Калинка, Калин и Горан. Това е ден, в който се почита паметта на светеца и се благодари за неговия пример.

Честит имен ден на всички празнуващи! Бъдете живи и здрави!

Tagged , , , ,
на горе