Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
Добра форма

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията на редица експерти. По-трудно ли е да отслабнете след менопаузата? Понякога жените са сигурни, че нито една диета за „отслабване“ няма да работи след менопаузата. Наистина ли е така?

Жената на всяка възраст иска да изглежда привлекателна и активна. И излишните килограми могат да бъдат пречка за това, за съжаление. Този проблем особено тревожи жените с настъпването на менопаузата.

Какво трябва да направя? Възможно ли е да отслабнете килограм по килограм, въпреки промените, свързани с възрастта?

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
менопаузата

Факт: всяка година след 45-50 години жената наддава около 2 кг тегло. Защо се получава това увеличение и неизбежно ли е? И защо фигурата не се променя към по-добро? А причината всъщност, е проста. В желанието си да се върнат във форма, много хора преминават към по-лека диета.

Най-често се изключват месо, сирена и други млечни продукти. Оставят по-леката храна – плодове, салати, а като основни ястия – зърнени продукти и картофи. И какво се получава в резултат? С относително ниско съдържание на калории, диетата е с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на протеини. А протеинът на възраст 40+ е необходим почти като въздуха.

Именно от него се образуват хормони, включително женските – прогестерон и естроген. Преди менопаузата техният брой намалява. Преминаването към диета с ниско съдържание на протеини само ускорява този процес и усложнява менопаузата. Колкото по-ниско е нивото на естрогена, толкова по-голям е апетитът. В допълнение, това увеличава умората и става трудно да се увеличи физическата активност. Появяват се апатия и хронична умора.

Яйчниците намаляват производството на естроген и той започва да се произвежда от мастната тъкан. И тялото контролира този процес, като поддържа и увеличава мазнините. Колкото по-изразени са хормоналните нарушения, толкова повече мастна тъкан е необходима – така тялото ни се опитва да поддържа баланса на хормоните. Разбирате ли?

Тъй като количеството протеини рязко намалява заедно с премахването на „тежки“ храни – месо, бобови растения, яйца, мускулната маса също намалява. Но жената не отслабва! Мускулите просто се заменят с мазнини.

Все още се нуждаете от аминокиселини, но тъй като няма протеини, те идват от собствените ви мускули.

Но дори това не е най-неприятното. Най-лошото е повишената раздразнителност, постоянните и внезапни промени в настроението. Случва ли ви се това?⠀Те причиняват стрес, а той от своя страна, увеличава производството на хормона на глада. В крайна сметка, всичко в тялото е взаимосвързано!

Как да прекъснем порочния кръг и да останем стройни след менопаузата?

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
менопаузата

Дами, „менопауза“ изобщо не означава „наддаване на тегло“! Можете да останете стройни, да продължите да се харесвате, поглеждайки в огледалото.

За да направите това, трябва да следвате няколко прости правила:

  • Важно е да имате достатъчно количество пълноценни протеини във вашата диета всеки ден. Разпределете дневната си диета на 4-5 хранения, така че между тях да не минават повече от 4 часа. В същото време, обемът на едно хранене трябва да бъде не повече от 350 ml. Всичко това ще помогне за поддържане на добро настроение и жизненост.
  • Наистина имате нужда от чиста вода – не черен и зелен чай, не сокове, а вода! Дневният й обем се изчислява по формулата: вземете идеалното си тегло и умножете по 30. Получавате необходимия обем в милилитри. Просто трябва да пиете вода и билкови чайове всеки ден, но ги разпределете равномерно във времето.
  • Вижте дали вашето растителното масло съдържа омега-3? Това са много важни мазнини, които защитават кръвоносните съдове. С какво масло е най-добре да се готви? Нерафиниран зехтин е подходящ за салатен дресинг. Маслото също е полезно. Съдържа мазнини, които са материал за производството на женски хормони. ⠀

Какво да добавите към диетата си по време на менопаузата?

Най-здравословните храни през този период са тези, които съдържат фибри и сложни въглехидрати. Това ще подпомогне функцията на червата и ще предотврати появата на запек.

Тялото ви ще ви бъде благодарно, ако добавите към диетата си:

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
менопаузата
  • Фибри под формата на трици и ленени семена.
  • Заменете печивата, приготвени с бяло брашно, с пълнозърнест хляб.
  • Съсредоточете се върху елда, овесена каша и кафяв ориз.
  • Напълнете диетата си със зеленчуци и билки, за да получите фибри и витамини.

Какво ще кажете за протеина?

Да, протеинът е задължителен! Просто дайте предпочитание на постното месо, рибата или птици. Нискомаслени млечни продукти, морски дарове – всичко това също са източници на протеини. ⠀

Тези препоръки са подходящи за всички жени над четиридесет години. Но всяка има свои собствени характеристики на хормонални промени. За да бъдат отчетени, е необходима индивидуална работа. Менопаузата може да премине без странични ефекти – и това да стане чрез добре подбрано хранене. Можете да имате много сила и да останете привлекателни. Нужна е само малко работа.

Пременопауза: Как да живеем след 45, казват експерти.

Много жени се „придържат“ към менструацията, забременяват и раждат след 40-45 години, сякаш отиват на „втори кръг“.

Темата за пременопаузата, менопаузата и намаляването на плодовитостта на жената след 45-50 години е доста неприятна за мнозина. Не вижте как да живеете пълноценно след 45 години. Много пътища в обществото са затворени за жена на тази възраст. Виждаме около себе си възрастни нереализирани жени, които имат проблеми в семейството, с децата, със здравето, с парите, с професията и работата.

Наблюдавайки това, младите жени не знаят как да остареят, къде да отидат, каква е същността на старостта.

Всичко в света е циклично. Периодите от деня, годината и живота са естествени. А в психиката на жената винаги присъстват всички негови етапи. Момиче, девойка, жена и зряла жена, като четирите фази на Луната, са в нас на всяка възраст. Важно е да ги познаваме, да владеем качествата им.

Способността за раждане на деца изчезва с възрастта. Жената може да забележи първите признаци на намалена плодовитост доста рано. Това може да бъде например, ако тя е подложена на силен стрес, имала е аборти, ако е приемала хормонални контрацептиви, има лошо здраве и т.н.

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
менопаузата

Естественото семейно планиране и методите за откриване на плодовитостта правят възможно предотвратяването на ранна яйчникова недостатъчност. Жената, като знае своите природни заложби, се чувства много по-спокойна, има пълна информация за себе си. Това означава, че тя може да избегне аборти, страх и вреда от контрацепция. Следователно, възрастта на пременопаузата може да настъпи много по-късно.

Пременопаузата е период на намаляване на плодовитостта. Признаци на намаляване на плодовитостта могат да се появят на всяка възраст. Винаги е индивидуално. Но на възраст около 38-40-45 години, като правило, започва намаляване на функцията на яйчниците.

Пременопаузата е периодът от началото на намаляването на функцията на яйчниците до пълното спиране на менструацията. Характеризира се с рязко намаляване на способността за зачеване и промяна в характера на менструацията.

Менопаузата е последната независима менструация в живота на жената. Постменопаузата е времето от последната менструация (менопауза) до почти пълното спиране на функцията на яйчниците.

Спирането на менструацията на възраст 40-45 години обикновено се счита за ранна менопауза; над 55 години – късна менопауза. За долна граница на ранна пременопауза се приема възрастта 38-39 години. Ако една жена започне да изпитва тези симптоми преди 38-годишна възраст, това се счита за синдром на загуба на яйчниковата функция.

Менструалният цикъл се контролира от женските полови хормони – естрогени и прогестерон, които подготвят маточната лигавица за бременност. Но не само ендометриумът на матката е чувствителен към естрогени и прогестерон. Това още са мозъкът, черният дроб, червата, сърцето, опорно-двигателният апарат и отделителната система, и някои други тъкани. Органите съдържат рецептори, чувствителни към женските хормони.

Ето защо, когато нивото на женските хормони намалява, се развива така нареченият „климактеричен синдром“, характеризиращ се с дисфункция на различни органи. Нарушава се балансът между естрогените – женските хормони, чийто синтез в организма намалява, и андрогените – мъжките хормони, произвеждани от надбъбречните жлези.

В условията на дефицит на яйчникови хормони се развиват компенсаторни и приспособителни механизми. Надбъбречните жлези започват да произвеждат повишено количество андрогени – мъжки полови хормони, които се превръщат в естрогени в подкожната мастна тъкан.

Нарушаването на автономната регулация от хипоталамуса провокира повишено изпотяване, замаяност, гадене и горещи вълни. Тези реакции са съдови по природа. Увеличаването на синтеза на пролактин от хипофизната жлеза често придружава менопаузалния синдром. Поради това секрецията на естроген от яйчниците се потиска още повече. Освен това пролактинът засилва пролиферативните процеси в млечните жлези и матката. В резултат на това значително се увеличава рискът от миома на матката и мастопатия.

Невротичните реакции (повишена раздразнителност, нервност, сълзливост, нарушения на съня, мисли за самоубийство) възникват на фона на патологията на вътрешните органи и поради емоционалните преживявания на жената за нейната възраст и състояние.

Признаци на перименопауза:

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
менопаузата
  • Обилно кървене по време на менструация, отделяне на кръвни съсиреци.
  • Менструацията продължава няколко дни по-дълго от обикновено.
  • Леко кървене между менструациите.
  • Леко отделяне на кръв след полов акт.
  • Намаляване на времето между менструациите.
  • Основният признак за началото на перименопаузата е намаляването на плодовитостта.
  • Намален брой овулации, скъсяване на лутеалната фаза на цикъла (това са признаци на недостатъчност на лутеалната фаза на цикъла).

Възможна е лутеинизация на синдрома на неовулирания фоликул (LUF синдром). Устойчивост на яйчниците към ефектите на FSH, увеличаване на производството му от хипофизната жлеза. Тази стимулация на яйчниците води до съзряване на няколко фоликула едновременно, нито един от които не достига пълна зрялост. В резултат на това има високи нива на естроген в кръвта, промени в цервикалния секрет и състоянието на шийката на матката. Когато нивата на естроген спаднат поради унищожаването на зреещите фоликули, възниква тежко нередовно кървене.

Признаци на перименопауза могат да се появят на всяка възраст.

Ако прочетете литературата, запознаете се с тези теми и видите намаляване на функцията на яйчниците, тогава трябва да помислите за промяна на начина си на живот и намаляване на стреса. Може би трябва да се погрижите за здравето си.

Наблюдаването на признаците на плодовитостта и воденето на диаграми на менструалния цикъл по време на пременопаузата ще ви помогнат да избегнете непланирана бременност, да видите признаци на заболяване и да се чувствате свободни в брачните отношения.

Лесни трикове при горещи вълни по време на менопаузата предоставят специалисти.

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
менопаузата

Биологичният живот на жената е много активен и започва с настъпването на пубертета. Ако една жена има деца, тогава в тялото й настъпват много промени, например по време на кърмене. Когато жената достигне определена възраст, настъпва менопаузата, която е придружена от такива неприятни симптоми, като горещите вълни.

По време на тези вълни жената изведнъж усеща, че й е много горещо. Усеща се топлина в лицето и горната част на тялото. Горещите вълни редовно притесняват жената. В някои случаи те са придружени от гадене, повръщане, прекомерно изпотяване, световъртеж и други подобни симптоми.

Причината за това е намаляването на нивата на естроген поради хормоналните промени, настъпващи в женското тяло на тази възраст. Фактори, като заседнал начин на живот, тютюнопушене, стрес и затлъстяване, също оказват неблагоприятно влияние върху намаляването на нивата на естрогена.

Честотата на горещите вълни и тяхната продължителност са индивидуални за всяка жена.

В някои случаи това явление скоро преминава и хормоналният баланс се връща. В други случаи проблемът може да продължи много години. Ето защо, е много важно да знаете кои точно фактори влошават ситуацията и съответно – да промените някои навици.

Разбира се, всяка дама би искала да се отърве от горещите вълни, защото те причиняват много проблеми, особено когато се появят в работно време. Започвате да се чувствате нервни и става трудно да се концентрирате върху работата си. Винаги има възможност за приемане на хормонални лекарства. Но се случва така, че след известно време проблемът се връща отново.

Затова ви препоръчваме да опитате няколко домашни рецепти.

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
менопаузата

Ябълков оцет

Ябълковият оцет помага за обновяване и прочистване на тялото ни, а също така възстановява загубените минерали. Съдържа повече от 30 хранителни вещества, необходими на човека (голямо количество витамини, мастни киселини, минерални соли, фосфор, калций, калий, магнезий, сяра, натрий, цинк, желязо, флуор и други вещества). Ябълковият оцет помага в борбата с дефицита на тези вещества и също така за балансиране на метаболизма.

  • Вземете 2 супени лъжици чист непастьоризиран ябълков оцет. Можете да го приемате в чиста форма. Ще бъде по-добре, ако правите това преди лягане. Ако не харесвате вкуса на чистия оцет, разтворете го в половин чаша топла вода, зеленчуков или плодов сок.

 

Соя

Соята съдържа фитоестрогени, вещества, подобни на женските естрогени. Освен това, соята е богат източник на лецитин, който поради високото си съдържание на калций помага за предотвратяване на остеопорозата. Това помага да се избегне загубата на костна маса, която често се случва при жените на тази възраст.

Ето защо се препоръчва да включите следните храни в диетата си:

  • соево мляко,
  • соев лецитин,
  • соеви зърна,
  • соево месо,
  • тофу.

Препоръчително е да се консумират две порции соеви продукти всеки ден. Така че можете да ядете една от тях сутрин, за да предотвратите горещите вълни, а втората вечер, което ще ви позволи да се погрижите за здравето на костите си. Ако никога не сте яли тези храни, в началото може да ви се сторят доста безвкусни. Но всичко е въпрос на навик.

Градински чай

Освен че съдържа фитоестрогени, градинският чай има и стимулиращи свойства. Стимулира кръвообращението и има благоприятен ефект върху съдовия тонус, което спомага за облекчаване на състоянието на жената по време на горещи вълни. Най-често салвията се консумира под формата на чай, отвари и винени настойки (в последния случай цветовете на салвията се накисват във вино и се оставят да престоят една нощ). Ако не можете да закупите пресен или сушен градински чай, можете да използвате етеричното му масло. То е не по-малко полезно.

  • Вземете 1 супена лъжица пресни листа от градински чай или 2 чаени лъжички сушени листа от това растение, за да приготвите инфузия от тях. За целта сложете необходимия брой листа в чаша и ги залейте с гореща вода (около 90 градуса). Покрийте чашата с капак или чинийка и оставете чая да се запари за 30 минути. След това инфузията трябва да се филтрира. Сега можете да го пиете! Повтаряйте тази процедура три пъти на ден.

Ленено семе

Когато симптомите на менопаузата са леки до умерени, ленените семена са много ефективен домашен лек. Фитоестрогените, съдържащи се в ленените семена, ще помогнат за попълване на загубата на естроген от тялото. Това ще ви помогне да се справите с горещите вълни. Лененото семе също помага за преодоляване на запека и намалява нивата на холестерола. в кръвта. Това лекарство ще ви помогне да облекчите неприятните симптоми на менопаузата и да подобрите работата на червата.

  • Вземете 2 супени лъжици ленено семе. Можете да добавяте ленено семе към салати. Ленените семена вървят добре с кисело мляко и могат да бъдат здравословна съставка в сокове и супи. Можете да поръсите ленени семена върху сандвичи със сирене или конфитюр.

Червена детелина

Червената детелина не само ще помогне да се справите с горещите вълни, но и ще има принос за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, нормализиране на кръвообращението и облекчаване на дискомфорта в гърдите. Това лекарство играе важна роля в превенцията на остеопороза.

Ако приемате някакви лекарства, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да консумирате червена детелина. Употребата на червената детелина всъщност е много по-широка, отколкото си мислим. По този начин се използва като ароматизираща добавка в хранително-вкусовата промишленост.

  • За да направите чай, трябва да поставите две чаени лъжички детелина в чаша и да ги залеете с гореща вода (90 градуса). Затворете чашата с капак и оставете чая да престои 30 минути. След това напитката трябва да се прецеди. Това е, сега можете да го пиете! Препоръчително е да пиете този чай 2-3 пъти на ден.

Не забравяйте за упражненията

Напълняването и менопаузата: Какво казват изследванията?
менопаузата

Упражненията нямат пряка връзка с облекчаването на състоянието на жената по време на горещи вълни. Но имат благоприятен ефект върху цялостното ни здраве. Те изпълват тялото ни с енергия и ни помагат да се отпуснем.

Можете да изберете всякакъв вид упражнения: аеробика, ходене, бягане, танци. Или се запишете в училище по танци, сега има много от тях и можете да изберете дейност, която ви харесва.

Друг добър съвет: опитайте се да се обличате на слоеве (като зеле). В този случай, когато дойдат приливите, ще можете да свалите част от дрехите си.

Бъдете търпеливи и следвайте внимателно тези рецепти, след известно време ще забележите, че състоянието ви се е подобрило. Не забравяйте, че това е един от етапите от живота ви, който рано или късно, ще приключи и състоянието ви отново ще се нормализира.

 

 

Tagged ,
на горе