7 юли – Европейски ден на шоколада

7 юли - Европейски ден на шоколада
Празници

7 юли – Европейски ден на шоколада

На 7 юли се чества Европейския ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни-членки на Европейския съюз.

Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Световният ден на шоколада не е нищо друго освен специална почит към най-великото кулинарно изобретение на човечеството. Шоколадът може да подобри и да помогне за създаването на най-луксозните десерти и дори може да му се насладите и да му се поглезите самостоятелно. Някои от най-популярните шоколадови блокчета са обикновени и прости. Ако това е за вас, опитайте да изберете висок процент какао с ниско съдържание на добавена захар.

Историята на Световния ден на шоколада

7 юли - Европейски ден на шоколада
7 юли – Европейски ден на шоколада снимка: pinterest

Въпреки че хората са се наслаждавали на шоколад от хиляди години, Световният ден на шоколада е измислен едва през 2009 г. Никой не знае точно кой е установил Световния ден на шоколада, но те със сигурност заслужават нашата благодарност.

Историците изчисляват, че шоколадът е широко въведен в Европа на 7 юли 1550 г. Това представяне символизира дебюта на шоколада от Южна Америка в останалия свят. Сега Световният ден на шоколада се отбелязва всяка година на 7 юли.

Установен през 2009 г., Световният ден на шоколада отбелязва предполагаемата годишнина от деня, в който този емблематичен десерт е навлязъл за първи път в Европа през 1550 г. По целия свят на тази дата магазините за бонбони и местните доставчици пускат най-обичаните си стоки в продажба, така че че всеки, както млад, така и стар, може да се наслади на похапване от нещата.

Шоколадът се получава от семената на дървото Theobroma Cacao. Какаото расте в Мексико, Централна Америка и Северна Южна Америка, където се култивира от най-малко три хилядолетия. Африка обаче държи 70% от растящите какаови дървета в света днес. Най-ранното известно наблюдение за използване на какаови семена е от около 1100 г. пр.н.е. Семената на дървото имат много сериозен, горчив вкус и трябва да бъдат ферментирали, за да развият аромата.

За да се направи блокче шоколад, семената от какаово дърво се покриват с бананови листа и се оставят да ферментират, в който момент се наричат ​​какаови зърна. След като какаовите зърна пристигнат в завода им за преработка, те се пекат бавно на ниска температура. След това е време да отделите черупките от зърната, така че зърната да могат да бъдат смлени на фин прах, наречен какаов ликьор, който е просто чист шоколад в груба форма. Какаовата маса често се втечнява и формира със или без други съставки. Това е щатът, в който получавате шоколадов ликьор. След това шоколадовият ликьор се преработва в два компонента – какаово масло и какаови твърди вещества.

ден на шоколада
7 юли – Европейски ден на шоколада снимка: pinterest

Двата продукта, които са най-важни за производството на шоколад, идват от тази какаова паста. Какаото на прах се произвежда и опакова за закупуване в магазините за хранителни стоки, така че да можем да изпечем любимия вкусов профил на печено в нашите сладкиши и бисквити, докато какаовото масло се произвежда, така че производителите да могат да го използват като съставка в своите шоколадови блокчета.

Много изследвания на това ядивно съкровище са установили, че то е мощен източник на антиоксиданти, плюс това помага за подобряване на кръвния поток, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Той също така повишава нивата на серотонин и допамин, което помага за подобряване на настроението. Много хора се съветват да ядат повече черен шоколад, тъй като съдържа по-здравословни ползи. Тонове лакомства се правят от шоколад – горещо шоколадово мляко, шоколадово мляко, шоколадова торта и сладкиши, шоколадови бонбони и много други, на които се наслаждаваме днес.

Тъмният шоколад, който има най-голям вкус като майчиното си семе, е просто смес от какаов ликьор, какаово масло и захар. Млечният шоколад включва тези три съставки плюс малко мляко на прах. В този момент производителите на шоколад могат да добавят неща като ядки, соли и сиропи, за да повишат вкусовия профил. След като се охладят, смесите се втвърдяват във формите на съответните им форми, увиват се в хартия и се изпращат до любимите ни магазини и сладкарници.

С какво е полезен шоколадът?

ден на шоколада
7 юли – Европейски ден на шоколада снимка: pinterest

Шоколадът има няколко ползи за здравето, включително:

Богат на антиоксиданти: Шоколадът е пълен с флавоноиди, които са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с увреждането на клетките и да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Подобрена сърдечно-съдова функция: Флавоноидите в шоколада могат да помогнат за отпускане на кръвоносните съдове, да подобрят притока на кръв към сърцето и мозъка и да намалят възпалението. Това може да доведе до по-ниско кръвно налягане и намален риск от инсулт и сърдечни заболявания.

По-добро настроение:

ден на шоколада
7 юли – Европейски ден на шоколада снимка: pinterest

Шоколадът съдържа серотонин, невротрансмитер, който помага за регулиране на настроението. Някои проучвания показват, че консумацията на тъмен шоколад може да помогне за намаляване на нивата на стрес и подобряване на цялостното благосъстояние.

Здрави кости: Шоколадът е богат на магнезий, калций и витамин К, всички от които са важни за здравето на костите. Тези хранителни вещества помагат за поддържането на плътността на костите и могат да намалят риска от остеопороза.

Намалява холестерола: Някои изследвания показват, че консумацията на тъмния шоколад може да помогне за повишаване на „добрия“ HDL холестерол и понижаване на „лошия“ LDL холестерол, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Загуба на тегло:

ден на шоколада
7 юли – Европейски ден на шоколада снимка: pinterest

Въпреки че шоколадът е с високо съдържание на калории, някои проучвания показват, че той всъщност може да помогне за загуба на тегло. Това вероятно се дължи на факта, че шоколадът може да увеличи чувството на ситост и да намали желанието за сладкиши.

Подобрена мозъчна функция: Антиоксидантите в шоколада могат да помогнат за подобряване на притока на кръв към мозъка, което води до подобрена памет, внимание и време за реакция.

Управление на диабета: Някои проучвания показват, че шоколадът може да подобри инсулиновата чувствителност и да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, което го прави потенциално полезно допълнение към диетата на хората с диабет.

Не забравяйте, че ползите от шоколада са най-изразени в тъмния шоколад с високо съдържание на какао (най-малко 70%). Шоколадовите блокчета с пълнеж или покрити с карамел обикновено имат по-малко здравословни съставки и предлагат по-малко ползи за здравето. Този ден на шоколада е за всички, които обожават шоколад.

Как да отпразнуваме Световния ден на шоколада?

ден на шоколада
7 юли – Европейски ден на шоколада снимка: pinterest

Въпреки че някои биха искали да празнуват този ден на шоколада всеки ден, денят на шоколада ви дава перфектната възможност да ядете любимите си в обилни порции. Наистина ли имате нужда от още извинение, за да се отдадете прекалено много? Определено е безвреден от време на време.

Вкусът на шоколад определено е любим в целия свят. Той овкусява сладкиши, зърнена закуска, топинги, десерти, бонбони, сладоледи и много други. Като се има предвид неговата популярност, той със сигурност заслужава почетен ден.

Не е нужно да ви казваме какво да правите, за да отпразнувате този ден, нали? Яжте шоколад!

Разпространете думата
Щастието е най-добро, когато е споделено. Един чудесен начин да отпразнувате Световния ден на шоколада е да разпространите новината сред приятели, семейство и клиенти. Направете снимка на някои шоколадови лакомства и я споделете на страницата си в социалните медии, за да знаят и другите да празнуват!

Поглезете се с някои екстри
Очевидно празникът не би бил пълен без малко шоколадови сладкиши. Поръчайте мока лате сутрин, вземете шепа бонбони на обяд или отпийте шоколадов коктейл след работа. Насладете се на летните жеги и Световния ден на шоколада с обилна топка шоколадов сладолед.

Днес има безброй начини да се насладите на шоколад. Празнувайте с клиентите, като предлагате безплатни мостри шоколад и лакомства във вашата витрина.

Направете лакомства у дома

ден на шоколада
7 юли – Европейски ден на шоколада снимка: pinterest

Семейството често е ключов компонент на разказването на истории в малкия бизнес . Приготвянето на шоколадови лакомства е чудесен начин да включите цялото семейство в Световния ден на шоколада. Публикувайте готовите продукти, за да споделите любовта на вашето семейство с вашите покровители.

Подсладете нечий ден
Изненадайте всички в офиса с партида бисквитки с парченца шоколад или изпратете кутия хубави шоколадови бонбони и цветя на близките си. Хората, които не знаят за Световния ден на шоколада, ще бъдат развълнувани да празнуват с вас. Направете споделянето на шоколад на 7 юли годишна традиция.

Шоколадът е като великия свързващ елемент на човечеството. Той е популярен в световен мащаб, обичан от всички и е удоволствие да го получиш. Ако имате нужда от причина да почерпите себе си или феновете си, не забравяйте да отпразнувате Световния ден на шоколада.

Световният ден на шоколада е отлична маркетингова възможност

ден на шоколада
7 юли – Европейски ден на шоколада снимка: pinterest

Световният ден на шоколада е чудесна възможност за хората в областта на кулинарията и сладкарството наистина да покажат някои грандиозни лакомства, направени за случая. Това е един от най-добрите шансове за бизнеса да се представи и да увеличи максимално влиянието и видимостта в онлайн и офлайн общностите.

От тениски до ваденки, до плакати, до приложения и онлайн игри, никога не е било по-лесно или по-евтино да рекламирате ястие или ресторант, отколкото чрез Световния ден на шоколада.

Tagged , ,
на горе