7 стъпки, които ще ви помогнат да премахнете излишните течности от тялото

излишните течности в организма
Добра форма

7 стъпки, които ще ви помогнат да премахнете излишните течности от тялото

Задържането на вода в тялото е изключително неприятно и същевременно обезпокоително явление. Какви са причините за появата му и как да се справим с него?

Причините, поради която водата се задържа в организма, могат да са от най-различно естество. Основните, обаче, са само пет и сега ще ги разгледаме по-детайлно.

Прекомерна употреба на сол

Прекомерното количество сол в храната провокира задържането на течности. Механизмът е простичък – когато приемаме повече сол, тялото ни се опитва да премахне излишъка именно с помощта на водата. Така човек започва да пие повече вода, в резултат на което в тялото му се натрупва излишни количества течност, а това неизбежно води до появата на подпухналост.

Недостатъчна употреба на чиста вода

Много от нас през деня пият в немалки количества различни напитки като кафе, чай, сода, мляко, какао и други. Повечето хора си мислят, че така осигуряват достатъчно количество вода на организма си, но грешат. Тялото ни се нуждае от чиста вода, а не от заместители! Пренебрегването на този факт води до задържане на течности.

Консумация на храни, които имат способност да задържат вода

Има продукти надарени с такава способност. Това са твърдите сирена, всякакви консервирани сосове, сандвичите и хамбургерите, предлагани в заведенията за бързо хранене, яйцата, пържените ястия, маслото, чипса, колбасите и пушените меса, киселите краставички, бисквитите и всички продукти, съдържащи оцветители и консерванти.

Диуретични напитки

Постоянното злоупотреба с газирани напитки, кафе, бира или друг алкохол е директен и сигурен начин да предизвикате застой на течности в организма и появата на грозни отоци. Тези напитки бързо „изсмукват“ цялата жизненоважна полезна влага от човешкото тяло. В резултат на това то започва да изпитва доста сериозен стрес и се запасява с течности за бъдеща употреба, което често води до бързото натрупване на няколко излишни килограма наведнъж.

Твърде пасивна или прекалено активна работа

Колкото и парадоксално да звучи, тези две крайности в човешката физическа активност са една от главните причини за задържането на течности. Ако се движите съвсем малко или, напротив, сте толкова активни, че буквално не можете да седнете, това лесно би могло да доведе до подути крака и подпухнало лице.

Ако в тялото ви постоянно се натрупват течности и няма как да се справите сами, значи е време да си запишете час при лекаря. Не е изключено задържането на течности да се дължи на бъбречно заболяване, различни инфекции или дори хормонален дисбаланс. Но само компетентен специалист е в състояние да постави правилната диагноза и да препоръча правилното лечение.

Как да установите дали в тялото ви се задържа излишно количество вода?

Понякога проблемът може да не очевиден, но въпреки това организмът да изпитва трудности с извеждането на излишните течности. Ще разберете бързо дали с вас е така, ако натиснете с пръст някоя зона от тялото си. Ако след натиска се появят малки вдлъбнатини в кожата или се образуват петна, които се задържат в продължение на няколко секунди, значи имате проблем.

Как да се справим със задържането на течности сами?

Солете умерено храната си

Време е сериозно да преразгледате хранителните си навици. Солта не само задържа по всякакъв възможен начин течностите, но и притъпява истинския вкус на много храни! Същевременно, ако преминете постепенно към само леко осолена храна, няма да ви се наложи да чакате много първите положителни резултати. А държите ли да забързате този процес, направо изключете солта от менюто си. Добре би било да ограничите употребата и на различните полуготови продукти. Ако спазвате тези две условия, отокът ще започне да намалява само след ден-два, докато напълно изчезне.

Пийте повече чиста вода

За да се надявате на забележимо подобрение, важно е да се опитате да пиете минимум два литра чиста вода на ден. Така тялото ще е спокойно, че получава достатъчно течности и ще спре да се запасява с тях. Трябва обаче да пиете водата правилно – не и по време на ядене, както и през първите два часа след като току-що сте се нахранили.

Когато стомашният сок се „разрежда“ с вода, храната се усвоява много по-лошо, което от своя страна провокира появата на мастни натрупвания.

Хапвайте редовно така наречената „каша за красота“

Вероятно вече сте се досетили – става въпрос за овесените ядки, накиснати във вода или мляко. Може да добавите към тях и канела, която ускорява метаболизма. Ако хапвате редовно „каша за красота“, резултатите ще дойдат по-скоро, отколкото очаквате!

на горе