7 начина да разпознаете, че някой ви лъже

7 начина да разпознаете, че някой ви лъже
Психология

7 начина да разпознаете, че някой ви лъже

Всеки ден попадате на хора които ни лъжат. Някой само леко украсяват истината, други разказват такива невероятни истории, че и дете не би се хванало. При всички случаи обаче ще ви е много по-лесно да живеете, ако можете да усетите кога човек ви заблуждава и кога казва истината.

Това ще помогне както в личния живот, така и на работното място и изобщо навсякъде, където човешката комуникация е важна. Представяме ви няколко съвета от специалистите, които ще ви помогнат да не се превърнете в жертва на измама.

Следете реакцията

Ако човек изпадне в ступор след като сте му задали въпрос, то най-вероятно обмисля как да ви излъже. Същото е и ако забележите, че събеседникът ви изведнъж е станал по-напрегнат след въпроса ви. Но, разбира се, всичко това е при условието, че сте задали напълно адекватен въпрос. Ако сте попитали нещо глупаво, всеки може да изпадне в ступор.

Лъжецът преиграва

Не е нужно да сте театрален критик, за да забележите това. Всяка емоция има своя собствена функция и роля. Ако видите, че изненадата от въпроса ви е продължила доста дълго, събеседникът ви едва ли е искрен с вас. Достатъчно е да познавате човека поне малко, за да усетите, че е неестествен в момента.

Тонът издава лъжеца

Враждебният или обиден тон е знак, че човекът вероятно крие истината. По този начин той се опитва да отклони разговора в друга посока, защото, както всички знаем, най-добрата защита е нападението.

Когато събеседникът повтаря въпроса ви

Когато човек повтори въпроса ви, вместо да отговори, това е най-популярният начин да си спечели малко време, за да излъже по-добре. С истината нещата винаги са по-прости: просто я казвате, без да мислите.

Избягване на отговор

Ако човек не е склонен да отговори на въпрос и избълва цял куп информация, която няма нищо общо с отговора, знайте, че няма да получите истината. Вероятно ще направи опит и да смени темата, защото му е неудобно да говори за това.

Неясен отговор

Човекът, който отговаря на въпрос по този начин, се чувства възможно най-неудобно. От една страна, той не лъже, но от друга, не разкрива и истината. Най-често това се прави от хора, които по някаква причина наистина не обичат да лъжат и не искат да го правят, а по този начин се опитват да се измъкнат неусетно и без да лъжат.

Събеседникът се заклева, че казва истината

Измамниците се кълнат във всичко. Бъдете внимателни и се опитайте да разберете защо човекът така упорито се опитва да ви убеди в нещо. Най-вероятно защото това не отговаря на реалността.

на горе