6 ползи от студеното време, за които дори и не подозирате

6 ползи от студеното време
Добра форма

6 ползи от студеното време, за които дори и не подозирате

С падането на температурите навън, мотивацията за джогинг или друга физическа активност на открито също тръгва надолу. И това наистина е жалко, защото студеното време носи много ползи за здравето. Нека видим кои са те.

Подобрява мозъчните функции

По-ниските температури поддържат ума бистър. Проучване, проведено преди 4 години в Станфордския университет потвърждава, че когнитивните мозъчни функции като вземане на решения, планиране, памет и други, работят по-добре при ниски температури.  Само не забравяйте колко вредно е да работите в непроветрена стая и твърде топло помещение и колко по-добре ще се почувствате, ако по-често отваряте прозореца.

Помага за изгаряне на калории

Оптималната телесна температура е между 36 и 37 ° C. Когато температурата на околната среда спадне, това се отразява на телесната температура и тогава се налага да работите по-усилено, за да я поддържате. Процесът отнема значително количество енергия, което означава, че тялото работи с пълна скорост и повишава метаболизма, като по този начин изгаря повече калории. И именно това е една от причините зимните спортове на открито да са толкова полезни – практикувайте ги и ще отслабнете по-бързо!

Укрепва сърцето

Бягане, ходене, колоездене, ски – дейности, извършвани в студено време, укрепват сърцето поради изпомпване на повече кислородна кръв, за да компенсират активността и да поддържат оптимална телесна температура. Ако обаче сте със сърдечни проблеми, трябва да сте по-внимателни със зимните спортове, защото това, което укрепва здравото сърце, може да повлияе негативно на болното.

Подпомага борбата с инфекциите

Есенният и зимният сезон се характеризират с множество настинки, грип и от миналата година -COVID-19. Въпреки това, честото излагане на хладен чист въздух закалява тялото и укрепва естествените му защитни сили. Изследванията показват, че при редовното и систематично излагане на студено, имунната система на човека се засилва, което увеличава способността му да се бори с инфекции и възпаления.

Подобрява съня

Преди лягане телесната температура естествено намалява, което забавя метаболизма и други процеси в тялото – по този начин то преминава в режим на сън, при който настъпва пълно спокойствие. Високите температури могат да забавят този естествен процес, което е една от причините да спим добре през летните жеги. През зимата, на по-хладно се спи много по-добре, особено, ако преди това проветрите спалнята. Температурата в помещението, в идеалния случай, трябва да е между 15-19 ° C.

Разкрасява

По-ниските температури също така са и от полза за кожата. В горещо време малките кръвоносни съдове се разширяват, което може да причини зачервяване и подуване, поради намален приток на кръв. Няма нужда да се притеснявате за това през зимата. Също така, мастните жлези са склонни да произвеждат по-малко себум в студеното време, така че обривите няма да ви притесняват толкова, колкото през топлите дни. Но, внимание – студът все пак може да изсуши кожата. Не забравяйте да нанасяте редовно хидратиращи козметични продукти.

Tagged , ,
на горе