5 съвета за правилно хранене на котката
Домашни любимци

5 съвета за правилно хранене на котката

„Ти си това, което ядеш“ – всеки знае известната фраза на Хипократ, която е приложима не  само за нас самите, но за нашите домашни любимци. Доброто им здравословно състояние пряко зависи от това с какво ги храним. Ето съветите на експертите, които ще ви помогнат да храните правилно котката си, така че тя да е здрава, щастлива и енергична дълги години напред.

Суха храна или мокра храна?

Комбинирайте суха и мокра храна. Можете да изберете само единия тип, но комбинация от двата вида се счита за оптимална. Всеки от тях има свои собствени характеристики: сухата храна поддържа зъбите здрави, а мократа храна предотвратява дехидратацията и евентуалното развитие на уролитиаза.

Не прехранвайте писаната

Достатъчно е да хранете възрастната котка два пъти на ден, за предпочитане по едно и също време – сутрин и вечер. За да определите дневната норма на суха храна, трябва да се фокусирате не върху апетита на животното, а върху теглото му. Производителите обикновено посочват необходимия грам върху опаковката. За да може домашният любимец да получи достатъчно храна, теглете го периодично.

Не забравяйте за водата

Организирането на правилния режим на пиене е не по-малко важна задача от избора на подходяща храна. Уверете се, че вашият домашен любимец винаги има свободен достъп до чиста питейна вода.  Консумацията на вода също ще трябва да се следи. За всеки килограм тегло на котката се падат по 30 мл вода дневно. Ако котката пие няколко пъти повече или изобщо отказва да пие, струва си да споделите това с ветеринарния лекар. Подобно поведение може да издава здравословни проблеми като диабет, камъни в бъбреците, бъбречна недостатъчност или отравяне с протеини.

Внимавайте със забранените храни

Най-популярната грешка, която собствениците на котки правят, е да дават на домашните си любимци храна от масата. Да, много котки обичат сладкото и соленото, но не бива да разболявате с такава храна. Това ще доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт, бъбреците и черния дроб, затлъстяване и уролитиаза. Ето списък с храните, които не трябва да давате на котката:

  • – свинско месо: твърде е тлъсто
  • – мляко: поради опасността от непоносимост към лактоза
  • – черен дроб: суровият може да причини метеоризъм, а вареният – запек
  • – кокали: могат да заседнат в гърлото, да увредят хранопровода и стомаха
  • – варени картофи: нишестето не се абсорбира в стомаха на котката
  • – бобови растения: водят до подуване на корема
  • – риба, колкото и изненадващо да звучи това, съществува риск от развитие на уролитиаза, колкото и изненадващо да звучи това
  • – гъби: поради съдържанието на токсини, вредни за котките

Не смесвайте гранули от различни производители

Съставът на фуража е ясно изчислен, така че ако сутрин хранете животното с една марка храна, а вечер – друга, съществува риск от нарушаване на баланса на мастни киселини, витамини, минерали и други хранителни вещества. Нещо ще е в излишък и нещо ще липсва, което отново може да причини проблеми с бъбреците и черния дроб, сърцето, мозъка, очите, стомашно-чревния тракт и репродуктивната система. За да изберете добра храна за вашата котка, просто обърнете внимание на нейния състав. Храната трябва да насърчава правилното храносмилане, да укрепва костите и ставите, да се грижи за имунитета, красивата козина и всичко останало.

Tagged , , ,
на горе