5 важни тайни за пълно отпускане и релакс

5 важни тайни за пълно отпускане и релакс
Психология

5 важни тайни за пълно отпускане и релакс

Как да откриете така желаното отпускане и релакс след напрегнатия ден?

Какви са чудодейните тайни за пълноценна почивка? Какви вълшебни трикове да приложите, за да се отпуснете?

Сред забързаното ежедневие се опивате да намерите отмора, тишина и вътрешен мир. Но мислите не ви напускат нито за миг. Търсите спокойствие. Иска ви се да избягате някъде. Копнеете да сте на самотен остров или сами в планината.

И през уикенда, и по време на отпуска вие се нуждаете от пълноценна почивка.

Но дори и далеч от дома, мислите кръжат в главата ви: как са децата, родителите, работата.

Една далечна ваканция в чужбина е единственият начин да избягате от ежедневието. Колкото по-далечна дестинация откриете, толкова по-добре ще се чувствате там. Пътешествието ще ви отведе далеч от вашите проблеми.

В целия този напрегнат ритъм на живот, най-модерно в момента е, така нареченото „изключване“. Да се изключите от будилника, от мрежата, от мобилния телефон! Да се изключите от стреса и бърнаута! Да се изключите от задачите си!

Умеете ли да се отпуснете напълно и да почивате истински?

Как да постигнете отпускарско настроение?

Изключете от живота си стрес, аларма, телефон

Практикувайте разходки, следобедна почивка, съзерцавайте природата, забравете за времето.

Ето кои са 5 сигурни начина за отпускане и релакс:

Дишане и разходки

Дългите разходки на чист въздух въстановяват вашето физическо състояние. Това е важен фактор за пълноценна почивка. Когато се разхождате, вие правите две неща: спортувате и релаксирате. Ако приложите техниката на равномерното дишане, разходката ви ще се превърне в чудесен начин да „изключите“ ежедневието и стреса. Практикувайте циркулярно дишане – равни, редуващи се вдишвания и издишвания, без пауза помежду им.

Техниката включва плавно и бавно дишане със 7 отброявания на всяко вдишване и издишване. Когато свикнете с това дишане, може да ги увеличите до 15-20 отброявания. Към разходката на открито, може да включите и слушане на музика за по-добър ефект.

5 важни тайни за пълно отпускане и релакс

Какво е сиеста

Думата „сиеста“ (на испански siesta) се използва в държавите от Средиземноморието и особено в Испания. Това е вид следобедна почивка, която хората в тези региони практикуват. Добре е, след като се наобядвате, да полежите час-два, а защо не и да поспите. Лекари и специалисти категорично препоръчват следобеден сън, който помага дори срещу безсъние. Такъв вид почивка се забелязва и в други страни с много горещ климат, като Гърция и страните от Южна Европа, Близкия Изток и др. Те се свързват с много високите температури и обилен обяд, което води до необходимост от следобедна дрямка.

5 важни тайни за пълно отпускане и релакс

Без часовник

Добре е, когато сте на почивка и дълга отпуска, да забравите за часовника. Не го носете, за да не го поглеждате постоянно. Вслушвайте се в ритъма на тялото си и се наслаждавайте на всяка минута. Нищо не е задължително по време на отпуска и по-добре е да се оставите на собствените си желания. Разходете се до близкия магазин за сувенири, купете си нещо или разгледайте местния пазар. Отдайте се спокойно на четене на лек, любовен роман, без да мислите колко е часът.

5 важни тайни за пълно отпускане и релакс

Мечтателно наблюдение

Внимателното наблюдение върху детайлите от живота, ще ви даде успокоение на ума. Спомняте ли си колко добре се чувствате, когато стоите пред морето и се радвате на шума на вълните? Съзерцанието е като медитация и носи голямо успокоение и душевен мир. Огледайте се около вас, усетете вятъра, светлините, цветята, шумът от листата. Отпуснете се и се вгледайте в детайла, като се концентрирате върху него. Порадвайте се на летящата пепруда, запомнете преливащите цветове на растенията. Така ще неутрализирате тревожните мисли. Безпокойството ще отмине.

5 важни тайни за пълно отпускане и релакс

 

Знаете ли израза Dolce vita

Dolce vita е италиански израз в превод на български означава „сладък живот“. Сигурно познавате името от италианския филм на Фелини „Сладък живот“. Но той е свързан с една италианска традиция и философия за живота в Италия.

Dolce vita е не само начин на живот, но и непрекъснат стремеж към щастие.

Според италианците можеш да правиш всичко, което те прави щастлив и това не е грешка. Да си свободен и правиш всичко, което ти се иска.

Освен този израз, в Италия се говори и за dolce far niente в превод на български „нищоправене“. Това не е безделие, а наслаждение от живота.

5 важни тайни за пълно отпускане и релакс

Най-полезните стъпки за отпускане и релакс са стремежът ви към спокойствие и „изключване“ от напрегнатия стил на живот по време на почивка.

Защо не забелязваме малките неща, които са ежедневно пред очите ни?

Молитви за всеки ден и при всякакви ситуации

4 полезни йога практики: кой вид йога да изберете?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , ,
на горе