4 съвета да проведете смислен разговор след въпроса „Как си?“

смислен разговор
Психология

4 съвета да проведете смислен разговор след въпроса „Как си?“

Със сигурност сте имали моменти, когато сте се чудели как да проведете смислен разговор с някой, който няма много общи теми с вас. Всеки разговор е възможност за развиване на истински, човешки връзки – независимо дали става въпрос за подхранване на съществуващи или създаване на нови взаимоотношения. Воденето на смислен разговор може да ни помогне да преработим и да се поучим от индивидуалния си опит заедно.

Но все пак може да е трудно да отидем отвъд стандартното „Как си?“. Често отговорът на този въпрос може да изглежда като много сложен. Затова казваме: „Добре!“ или „Горе-долу“, защото това, как се справяме в действителност, ни се струва твърде много, за да го разнищим, или твърде тежко, за да го споделим с някой друг.

Може да е още по-трудно, в смислен разговор, когато човекът, с когото разговаряме, има различни мнения по социалните и политическите въпроси, които се случват около нас. Често се оказва, че говорим един на друг, един срещу друг или един над друг, а не един с друг. В тези моменти пропускаме шанса да се учим от хора, които оспорват нашите предположения. Разговори, които ни насърчават да се замислим върху съществуващите си схващания, да създаваме нови идеи и да напредваме умствено имат значение. И така, защо ни е толкова трудно да водим смислен разговор, който ни кара да се чувстваме по-свързани, по-пълноценни и в крайна сметка по-щастливи?

infomax-logo-50-15-HW Лолита, любимата на Григор Димитров, стана готвачка

infomax-logo-50-15-HW Царската внучка Мафалда – българската перла в испанската корона

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да водите смислен разговор:

Започнете с любопитство

Независимо дали става дума за приятелите, семейството, любимия или шофьора на таксито, всеки разговор е покана да научите нещо. Любопитството ни кара да се включим в един смислен разговор. Не само това, но и научаваме по-бързо и запомняме повече, когато наистина искаме да научим нещо. Доста вероятно е човекът, с когото разговаряте, да знае нещо, което вие не знаете, независимо дали става въпрос за преживяване, което имате, за място, което винаги сте искали да посетите, или за нещо, което е видял по новините. Затова, ако не знаете нещо, попитайте.

Ако някой спомене нещо, за което искате да научите повече, попитайте. Ако някой е на мнение, различно от вашето, задавайте въпроси, за да разберете защо. Любопитството изтласква разговора отвъд повърхностните светски теми и ни помага да се чувстваме по-близки с човека, с когото сме. Затова опитайте чрез любопитсво да проведете смислен разговор.

смислен разговор

Избягвайте самоизясняващите се въпроси

Склонни сме да задаваме въпроси, които налагат собствените ни очаквания и предубеждения на другите. Когато попитаме: „Това ядоса ли те?“ или „Щастлив ли беше?“, вероятно ще получим отговор „да“ или „не“. Вместо това, ако попитаме: „Как се почувствахте?“, приканваме другия човек да насочи разговора без осъждане и да отговори без страх от критика. Така със сигурност ще се получи по-добър и смислен разговор

Формулирането на въпроси с по-отворен характер също така насърчава другия човек да обработи това, което преживява, и как се чувства на по-дълбоко ниво. По този начин можете да очаквате да получите по-сложни, изненадващи и осветляващи отговори, които ви помагат да разберете по-добре. Така ще проведете смислен разговор , който да се задълбочи повече от едно „да“ или „не“.

смислен разговор

Отпуснете се

Не всяка мисъл, която нахлува в главата ви, се нуждае от микрофон. Понякога е по-добре да оставите мислите да преминат, без да ги изричате на глас. Не спирайте да слушате или да прекъсвате другия човек, защото искате да сте сигурни, че няма да забравите да споделите умен коментар или история.

Уверете се, че оставяте другия човек да довърши напълно изказването си. Ако това, което сте искали да кажете, вече не е уместно или не допринася за по-нататъшното развитие на разговора, оставете го. Така ще стигнете до много по-смислен разговор, който да протече гладко.

смислен разговор 3

Практикувайте емпатия

Емпатията е способността да оставите настрана собствените си предразсъдъци и да разберете чувствата на някой друг. Това може да стане въз основа на неговия собствен уникален опит, перспектива и нагласа. За да можете да съчувствате, е важно да признаете, че всички ние сме предубедени и че активната работа за контролирането им е ангажимент за цял живот.

Когато слушате с емпатия, вие вземате активно решение да разберете чуждото мнение и ценности, без да ги критикувате. Това не означава, че трябва да сте съгласни с това, което казват, но уважавате правото им да го изразят и да бъдат чути. Един смислен разговор не значи, че трябва да сте на едно мнение. Диалогът може да премине и през спор, но да покажете, че се интересувате от темата.

Вижте още:

Шест прости трика, с които ще го подлудите в леглото

Мъжете говорят – какво прави жените добри в леглото

16 забавни и интимни въпроса, които да питате партньора си

4 зодии, които остават добри партньори и след появата на децата

4 зодии, които разчитат изключително много на партньора си

4 зодии, които харесват само един тип партньори

5 храни, които влияят добре на представянето в леглото

Защо някои момичета си падат по лоши момчета?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе