4 причини вашата котка да тъпче с лапички
Домашни любимци

4 причини вашата котка да тъпче с лапички

Всеки собственик на котка е виждал, как неговото пухче застава на колене и започва да “тъпче и  меси“ с лапичките си – било то самия него, меката покривка на леглото, дреха или него друго. Какво провокира това поведение?

Всъщност има няколко обяснения защо котката „тъпче“ с лапи и сега ще ги разгледаме поотделно.

Обикновено котката прави това, когато е в скута ви, а вие я галите. Някои котки тъпчат с четирите си крака, други само с предните. Някои котки пускат ноктите си, докато други – не.

Когато котката тъпче с извадени нокти, движенията й постепенно стават по-интензивни и доста болезнени за собственика. Но въпреки това не е желателно да прогонвате котката. Ето защо.

Котката ви тъпче с лапи, защото показва любовта си

Навикът да се меси с лапи идва от котешкото детство. Котетата използват лапите си, за да месят около зърната на лактираща мама, за да стимулират производството на мляко. Следователно самият процес до края на живота им е свързан с едно много приятно, удобно и релаксиращо състояние. И когато котката ви тъпче, тя потъва в това детско състояние на комфорт и любов, свързано с храненето.

Затова в никакъв случай не прогонвайте и не наказвайте котката за проявата й на обич. Ако тя ви тъпче с лапи с извадени нокти, поставете одеяло или нещо друго под лапите й. И без това обикновено това й не трае повече от няколко минути.

Преди специалистите бяха мнение, че котенцата, които са били отнети твърде рано от майка си, тъпчат лапите си, защото им се иска пак да посучат от мама. Съдейки обаче по факта, че почти всички котки правят това, без значение дали са отбити от майката по-рано или по-късно, тази версия е по-скоро несъстоятелна.

Котката тъпче с лапи, за да маркира територията

Котките могат да стъпчат с лапи не само коленете ви, но и просто меки приятни повърхности, като одеяла или якета. Те имат специални жлези на краката си, с които си маркират територията. Ние не усещаме миризмата, която те издават, но котките искат правата си върху мястото. Просто милите и пухкави домашни любимци са наследили това поведение от своите диви предци.

Котките месят лапите си, когато подготвят уютно леговище

И това също е инстинктивно поведение. В природата котките се настаняват по-удобно сред листата, тревата и, тъпчейки с лапи, правят мястото по-меко и удобно. Едновременно с това те проверяват и дали случайно някой враг не дебне там.

Следователно, уреждайки се да спи на хавлиения ви халат, котката хубавичко ще го отъпче с лапи.

Още една причина котката ви тъпче с лапи

Има и друга причина, поради която котката може да тъпче с лапи. Некастрираните котки правят това, когато започва еструсът. По този начин те дават ясно послание на „мъжете“, че са готови за чифтосване.

на горе