4 малко известни ползи от нишестето, които могат да улеснят живота ви

4 малко известни ползи от нишестето
Идеи за дома

4 малко известни ползи от нишестето, които могат да улеснят живота ви

Нишестето обикновено се използва като сгъстител за желе, сосове, сосове, супи и гювечи. И въпреки че повечето хора смятат, че то е само за готвене, оказва се, че е доста полезно и извън кухнята.  

Ето няколко възможности за използването на царевично или картофено нишесте у дома:

 За омекотяване на кожата на лицето и тялото

Нишестето е удобно и икономично средство за лечение при раздразнена кожата и експертите го определят като също толкова добро, колкото и талка, например. То е подходящо за облекчаване на слънчево изгаряне, намаляване на триенето на кожата и облекчаване на сърбежи с всякакъв произход.

В случай на дразнене на кожата (например при дерматит или заради студа през зимните месеци), маска с нишесте ще е много ефективна. Само добавете към него малко вода, за да се получи кашица и нанесете тънък слой върху кожата. След засъхване я измийте с топла вода.

Нишестето като дезодорант

Ако сте без дезодорант или искате да си направите собствен екологичен такъв, опитайте с царевично или картофено нишесте. Поради голямата си способност да абсорбира влагата, то действа като естествен дезодорант, намалявайки потта и миризмата.

Можете да използвате както нишесте на прах директно, така и да приготвите дезодорираща смес.

За да направите дезодорант от нишесте, ще ви са необходими:

  • 3 чаени лъжички масло (кокосово, бадемово или каквото и да е друго рафинирано)
  • 2 чаени лъжички царевично или картофено нишесте
  • 2 чаени лъжички сода за хляб

Смесете съставките до получаване на гъста каша. Можете също така да добавите капка от любимото си етерично масло, за да придадете на сместа приятен аромат.

Нишестето като сух шампоан

Можете да използвате нишестето като естествен сух шампоан. Нанесете малко количество върху корените на косата си и разресвайте внимателно до краищата. Използвайте чиста четка за грим за по-лесно нанасяне върху корените.

Но тъй като нишестето е със светъл цвят, този метод не е подходящ за тъмнокоси дами.

Можете също така да използвате нишестето като естествен и безопасен сух шампоан за домашни любимци – да освежите козината им и да премахнете лошата миризмата без да се налага да ги къпете.

За придаване на матов оттенък на боите

За да добавите матово покритие към която и да е лъскава боя, отделете малко количество от боята в купа и постепенно добавете малко нишесте към нея. След това смесете с четка и използвайте според указанията.

на горе