10 неща, които не бива да забравяте при почистването, ако искате да живеете в уютен дом

Идеи за дома

10 неща, които не бива да забравяте при почистването, ако искате да живеете в уютен дом

 

Едва ли може да се спори, че след генерално почистване къщата трябва да бъде не само чиста и подредена, но и да дава усещане за комфорт. Въпреки това далеч не винаги е възможно да се постигне такъв резултат.

Основната причина за парадокса е, че пропускаме някои привидно незначителни неща и в крайна сметка не се чувстваме много добре. За тях ще говорим по-подробно.

 

  1. Радиатор за отопление

Често заобикаляме тази „мебел“, защото е трудно, неудобно и дълго да я почистваме отвътре. Освен това слоят прах върху него не е толкова забележим, колкото например на масата, а ако го покрием и със завеси, тогава никой няма да си спомня за радиатора. Уви, невидимостта на праха не го прави по-малко вреден за здравето. Освен това, през лятото, когато прозорците често се отварят, всеки порив на въздуха може лесно да вкара праха в къщи и той да се наслои върху повърхностите.

Всъщност почистването на радиаторите не е толкова проблематично, колкото си мислите. Просто трябва да изсмучете праха с тънката приставка на прахосмукачката, а после да минете с гъба, потопена в сапунена вода.

 

  1. Мръсен кош за пране

Някои домакини слагат коша  за пране в далечния ъгъл на банята и си спомнят за него само когато трябва да сложат там мръсни дрехи или да ги извадят, за да ги сложат в пералнята. Но въпросът за почистването на самия кош остава нерешен и това е погрешно. Дрехите и бельото, които хвърляме в него, могат да бъдат влажни, прашни, да съдържат следи от храна, напитки и т.н. Това означава, че кошът бързо се превръща в среда за размножаване на бактерии и микроби, ако не бъде почистен навреме.

 

Методът за почистване на коша зависи пряко от неговия тип. Така че, пластмасовите могат да се избърсват с влажна кърпа или да се измиват под течаща вода, плетените могат да се почистват с прахосмукачка, а кошовете от плат могат да се перат в пералнята на деликатен режим.

  1. Домашни чехли

Домашните чехли трябва да се дезинфекцират. Независимо какъв тип чехли предпочитате – кожени, хавлиени или от плат – те изискват редовна поддръжка. И говорим не само за естетичен външен вид, но и за дезинфекция. За съжаление у дома краката ни не спират да се изпотяват и често се случва да сложим чехли на потни крака веднага след идването от улицата.

 

За да се грижите за памучните чехли е достатъчно да ги пуснете в пералнята. Що се отнася до кожените, по-добре е да ги избършете със сапунена гъба и да отстраните останалата част от продукта с влажна кърпа. След това избършете повърхността със суха кърпа, натъпчете със смачкана хартия и оставете за една нощ, за да поеме цялата влага.

  1. Дръжките на кухненски шкафове и хладилници

 

Често докосваме мебелите и домакински уреди в кухнята с мръсни ръце. С течение на времето дръжките стават оцветени и се покриват с мазен филм, което впоследствие може да доведе до появата на бактерии.

За да поддържате кухнята винаги в ред, веднъж седмично минавайте всички дръжки с гъба, предварително потопена в сапунена вода. Това ще е достатъчно – стаята ще изглежда спретнато и добре поддържана + ще засили усещането за чистота и свежест след почистване.

  1. Гребени

На пръв поглед ни се струва, че върху гребена се натрупват само косми. Всъщност има много повече „изненади“: пърхот, прах, себум, остатъци от продукти за грижа за косата. Цялата тази „компания“ формира отлична среда за размножаване и поява на бактерии. За да избегнете този резултат, изплаквайте гребена в сапунена вода поне веднъж на две седмици, за предпочитане по-често.

 

Почистете го от косата и след това го поставете в съд със сапунена вода (вместо сапун можете да добавите шампоан или душ гел). Накиснете гребена за известно време и след това измийте старателно с ненужна четка за зъби. Последната стъпка е да подсушите  с кърпа.

  1. Контролни панели на кухненски уреди

 

В кухнята често пренебрегваме не само дръжките на шкафа, но и бутоните върху контролния панел на домакинските уреди. Тостер, микровълнова печка, кафеварка, чайник – всички тези устройства изглеждат неспретнато и развалят цялостния интериор на стаята. Следователно те трябва да се почистват редовно, но не по един и същи начин.

Например, класическите лостове на печките могат да бъдат почистени с помощта на химически или абразивни агенти, но се препоръчва да изтриете сензорния панел на микровълнова печка или мултикукъра с влажна гъба и след това веднага да го избършете до сухо.

  1. Бутонът на тоалетното казанче

Имайки предвид факта, че не докосваме бутона на тоалетното казанче  с чисти ръце, трябва да го мием колкото по-често, заедно с останалата част от тоалетната чиния. Много лесно е да направите това – просто се въоръжете с влажна кърпа или кърпа от микрофибър, напоена с антимикробно средство и избършете добре бутона.

  1. Задна стена на телевизора

Спомняте ли си последния път, когато си помислихте, че на гърба на телевизора се натрупва и доста голям слой прах, който трябва да се изтрие? Сигурни сме, че е било преди дълго време, защото тази повърхност е скрита от любопитни очи. Човек би могъл да продължи да го игнорира, ако не съществуваше едно „но“ – прахът се издига във въздуха и се наслагва върху други домакински уреди и мебели. Ситуацията е точно същата като при отоплителния радиатор.

Затова в момента ви съветваме да вземете мека кърпа от микрофибър и да избършете с нея цялата повърхност на телевизора. Химикали не трябва да се използват нито за екрана, нито за други области, тъй като те могат да причинят непоправима вреда.

  1. Тумблер за четки за зъби

 

Не очаквахте да го видите в този списък? И напразно, защото забравяме за чашата за четки дори по-често, отколкото за коша за пране. Този контейнер е убежище за микроби, бактерии и плесени, които лесно могат да попаднат върху четките. Затова не забравяйте по време на основно почистване да измиете не само мивката и огледалото в банята, но и поставката за четки. Първо  изплакнете с гореща вода и след това напълнете с антибактериална вода за уста. Изчакайте няколко минути, за да завърши процеса на дезинфекция, изсипете течността в мивката и оставете контейнера да изсъхне.

  1. Контакти и удължители за кабели

 

Ако все още смятате, че почистването на контактите и удължителите за кабели е чисто естетически въпрос, тогава грешите. Натрупването на прах в близост до всяка електроника, както и във вдлъбнатините, представлява опасност от пожар – ако възникне късо съединение, прахът лесно може да се запали.

Жлебовете могат да се почистват с прахосмукачка с тясната дюза – това е най-лесният и бърз метод. Що се отнася до измиването на проводниците, мокрите кърпички са подходящи за тази процедура. Ако имате нужда от по-ефективен продукт, пригответе паста от сода и вода, нанесете върху проводниците, изчакайте, докато изсъхне, след това избършете с влажна кърпа и накрая изсушете. Избягвайте прекомерната влага, за да предотвратите късо съединение.

 

Tagged , , ,
на горе