10 начина да имате здрави и красиви нокти
Здраве и красота

10 начина да имате здрави и красиви нокти

Много жени се борят със сухи, увредени и чупливи нокти. Макар и понякога слаби, ноктите се предават по наследство, но въпреки този факт вие можете да помогнете на вашите нокти да растат повече и да са по-здрави. Следвайте тези простички съвети, за да предотвратите увреждането на вашите нокти:

1. Накиснете ноктите в зехтин
За слаби и тънки нокти: Накиснете ноктите в студенопресован зехтин за 10-15 минутки на ден в продължение на 1 месец, а след това потапяйте само 2 пъти седмично. Това евтино домашно лечение ще помогне да обогатите повредени, слаби или лющещи се нокти.

2. Използвайте крем за кутикули
Успокояващите кремове за кутикули помагат да подхраните сухите кожички с витамин Е. Масажирайте кожичките с крем всяка вечер преди лягане.

3. Носете домакински ръкавици
Когато миете чинии, почиствате или озеленявате, задължително носете ръкавици. Перилните и почистващи препарати увреждат ноктите и водят до изсушаване и лющене.

4. Намерете подходяща терапия за вашите нокти
Използвайте терапия богата на минерали, протеини и антиоксиданти. Използвайте топ лак, който защитава ноктите от вредни влияния.

5. Яжте храни богати на биотин
Уверете се, че в менюто ви присъстват храни богати на биотин, като например черен дроб, варени яйца, пълнозърнести храни, карфиол и авокадо. В допълнение към другите ползи за здравето, биотина може да помогне за укрепване на вашите нокти. Може също така да приемате биотин като хранителна добавка.

6. Не прекалявайте с употребата на ноктите си
Ноктите не са предназначени за отваряне на безалкохолни кенчета. Вместо това използвайте друг предмет, а не ноктите си.

7. Приемайте ежедневно мултивитамини
Витамините са от съществено значение за цялостното здраве на вашето тяло. Те могат да направят чудеса за вашите нокти. Липсвата на витамин А, витамин С и калций може да доведе до сухи и чупливи нокти. Не забравяйте ежедневно да приемате мултивитамини и калциеви добавки. Също така не забравяйте да се храните с протеини.

8. Избягвайте лакочистителя
Не използвайте лакочистител повече от веднъж или два пъти месечно, ако е възможно. И никога не използвайте лакочистител, който съдържа ацетон. Той изсушава и уврежда ноктите ви.

9. Масажирайте ноктите
Масажът на ноктите стимулира притока на кръв към областта, като им помага да растат по-дълги и по-здрави. Използвайте овлажняващ лосион при масажирането на ръцете, кожичките и самите нокти. Опитайте се да създадете навик за използване на крем за ръце, веднага след измиване.

10. Пийте много вода
Всички знаем колко е полезна водата за цялостното ни здраве. Това важи и за ноктите. Пиенето на вода може да помогне да хидратирате сухите и повредени нокти, точно както водата прави това с косата и кожата ви.

Tagged ,
на горе