Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Добра форма Здраве и красота

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен? Цьолиакия, или просто чувствителността на организма към глутен, изисква да направим корекции в диетата си. Необходимо е да се изключат продукти, съдържащи глутен, за да се избегнат различни здравословни проблеми.

Цьолиакия е заболяване, свързано с непоносимост към глутен. Това е доста често срещано явление, всеки стотен човек на планетата страда от него. Въпреки че в някои случаи хората имат подобни симптоми дори при отрицателна диагноза.

Имайки предвид това, здравните специалисти започнаха да използват термина „чувствителност към глутен без цьолиакия“ и въпреки че няма универсален тест за определянето й, мнозина ще се съгласят, че както в предишния случай, вашето състояние може да се държи под контрол чрез диета без глутен.

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

Много хора с такива нарушения се стремят да вземат мерки възможно най-рано, без да се консултират с лекар. Те сами си предписват диета и се придържат към безглутенов режим. Въпреки това е по-добре да сте сигурни, тъй като този тип хранене е доста сложен, ако говорим за дългосрочен план, и е препоръчително да бъдете под наблюдението на лекар или диетолог, така че диетата да е балансирана и тялото да има достатъчно хранителни вещества.

Както при други здравословни проблеми, цьолиакията или чувствителността към глутен могат да бъдат трудни за откриване, особено когато не познавате всички симптоми. Затова първото ни оръжие срещу болестта е добрата информираност и способността да преценим кога сигналите на тялото ни са причина да се обърнем към специалист.

Какви са предупредителните признаци за проблем с глутена?

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

През 2009 г. Националният институт за здраве и клинични постижения (NICE) публикува насока, наречена Разпознаване и дефиниране на цьолиакия, разработена от група гастроентеролози, диетолози и имунолози (включително някои пациенти). Тя препоръчва кръвен тест като първа стъпка за диагностициране на възможно заболяване, особено ако пациентът има фамилна обремененост или някой от следните здравословни проблеми: автоимунно заболяване на щитовидната жлеза; херпетиформен дерматит; синдром на раздразнените черва; диабет тип 1.

Този тест ще бъде необходим и ако пациентът има един или повече от следните симптоми:

Чести случаи на подуване и повишено образуване на газове

Синдром на раздразнените черва или киселинен рефлукс

Запек или диария (хронична, повтаряща се ежедневно)

Редовно усещане за гадене и повръщане

Забавяне в развитието или липса на растеж (при деца)

Внезапна и неочаквана загуба на телесно тегло

Главоболие и мигрена

Болки в ставите

Дълготрайна (хронична) умора

Депресия или повишена тревожност

Устойчива екзема или акне (хронична)

Анемия, желязодефицитна или друг вид

Кръвният тест обаче, трябва да бъде извършен от акредитирана здравна организация или лекар, и също така потвърден чрез процедура за чревна биопсия. Всякакви алтернативни диагностични методи трябва да се избягват, тъй като и цьолиакията и чувствителността към глутен могат да доведат до редица негативни здравословни промени, които трябва да се управляват по съответния начин чрез пълно елиминиране на храните, съдържащи глутен, от вашата диета.

Как да реагирате, ако имате чувствителност към глутен?

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

Ако след като сте научили за симптомите на това заболяване, можете да забележите, че някои от тях се появяват доста често (или дори стават хронични), тогава най-добре е да не се опитвате да намерите друго обяснение за тях и да се свържете възможно най-скоро с доктор.

Препоръчително е да опитате да следвате диета без глутен в продължение на 60 дни и така да се каже, експериментално да проверите дали симптомите намаляват и вашето благосъстояние се подобрява. Ако не можете напълно да премахнете глутена от диетата си, това е признак на пристрастяване, с което опитен диетолог може да ви помогне да се справите.

Зърнени култури, съдържащи глутен: пшеница, ръж, ечемик, овесени ядки, спелта.

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

А ето и тези, които не съдържат глутен: киноа, елда, ориз, сорго.

Когато купувате хранителни продукти, трябва много внимателно да четете съставките на опаковката, тъй като повечето от тях често съдържат глутен в по-големи или по-малки количества.

Най-често това е при: полуфабрикати, сосове и дресинги за салати, ястия с много съставки, сладкиши и хлебни изделия, храни от заведения за бързо хранене.

След препоръчания период на безглутенова диета ще бъде препоръчително да се консултирате отново с вашия лекар, за да обсъдите възможни промени в поведението на тялото ви и оставащи/изчезващи симптоми. Ако имате цьолиакия или чувствителност към глутен, най-вероятно диетата ще работи добре. Би било препоръчително да продължите да се придържате към нея, за да се спасите от по-сериозни здравословни проблеми и да се насладите на високо качество на живот. Тоест, ако лекарите са поставили такава диагноза, ще ви трябват постоянни усилия, насочени към промяна на навиците, храненето и начина на живот. Глутенът трябва да е нещо от миналото и никога повече не бива да се появява във вашата диета.

Едно и също нещо ли са чувствителностто към глутен и целиакията?

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

Чувствителност към глутен и целиакията са различни. Хората с целиакия имат автоимунен отговор към глутена. Това означава, че телата им се опитват да се борят срещу глутена, сякаш е вирус. Тази реакция причинява възпаление и увреждане на храносмилателния им тракт.

Цьолиакията е резултат от анормален ген. Хората с целиакия също имат високи нива на определени антитела в кръвта си, които са вещества, които се борят с глутена.

Чувствителността към глутен и целиакията причиняват много от същите симптоми. Но хората с чувствителност към глутен нямат анормален ген или антитела в кръвта си.

Глутенова непоносимост алергия към глутен ли е?

Непоносимостта и хранителната алергия не са едно и също. Хранителна алергия , като например алергия към пшеница , е, когато имунната ви система реагира прекалено много, след като ядете определена храна. Алергията може да причини сърбеж, повръщане или задух. Глутеновата непоносимост не е алергия към глутен.

Кой получава чувствителност към глутен?

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

Всеки може да има непоносимост към глутен, въпреки че това е по-често при жените. Някои хора се раждат с непоносимост към глутен; други го развиват по-късно в живота.

Колко честа е чувствителност към глутен?

Изследванията показват, че около 6% от населението има чувствителност към глутен. Това е по-често срещано от целиакия, която засяга около 1% от населението.

Симптоми и причини

Симптоми на чувствителност към глутен без целиакия

Чувствителността към глутен е разстройство, при което тялото не може да понася глутен, протеин, открит в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. Не е животозастрашаващо, въпреки че може да бъде неудобно и да повлияе на ежедневието.

Ако сте страдали от симптоми след поглъщане на глутен и тестът ви за цьолиакия е бил отрицателен, възможно е да имате чувствителност към глутен, различна от целиакия („чувствителност към глутен“ или понякога наричана „непоносимост към глутен“).

Преди да спрете да приемате глутен, попълнете нашия контролен списък със симптоми на целиакия и споделете резултатите с Вашия лекар.

Често срещани симптоми на чувствителност към глутен/непоносимост към глутен

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

Има голямо разнообразие от симптоми, свързани с чувствителността към глутен без целиакия, вариращи от проблеми, засягащи храносмилателния тракт до неврологични усложнения и евентуално дори кожни проблеми.

Ето някои от най-често срещаните:

Коремна болка/болка в стомаха

Болка в коремната област. Може да варира от леко до тежко и временно до дългосрочно. Може да е вторичен, т.е. причинен от друг симптом, като например запек.

подуване на корема

Ако сте подути, стомахът ви може да се чувства стегнат, подут и/или болезнено пълен. Това понякога се дължи на газове.

диария

Ако имате разхлабени, воднисти изпражнения, които нямат отчетлива форма три или повече пъти на ден, вероятно имате диария. Някои хора с чувствителност към глутен имат диария, някои имат запек, а някои изобщо нямат стомашно-чревни симптоми.

запек

Запекът се характеризира с три или по-малко изхождания на седмица. Твърдите, сухи и/или бучки изпражнения също са често срещани при запек. Изхождането е трудно или болезнено
Някои хора с чувствителност към глутен имат диария, някои имат запек, а някои изобщо нямат стомашно-чревни симптоми.

гадене

Разстроен стомах; чувството, че трябва да повърнете.

Повръщане

Необходимост от повръщане след хранене.

Главоболие

Болка във всяка част на главата, отпред към гърба, от едната страна или от двете, отгоре или в основата и т.н. Болката може да бъде тъпа болка или остър, пулсиращ изблик.

Мозъчна мъгла

Неспособност за фокусиране поради бавно или вяло мислене или поради затруднено запомняне. Може също да се почувства като постоянно объркване и забравяне или липса на яснота.

Болки в ставите

Ставите са точките на тялото, където се срещат две кости, като кокалчетата, лактите, коленете, глезените, раменете и т.н. Ако имате болки в ставите, може да ви боли да се движите или сгъвате, защото ставите са сковани. Може да се почувства като тъпа болка или внезапна пронизваща болка.

невропатия

Усещане за изтръпване или изтръпване, което може да бъде или да не е болезнено. Най-често се среща в ръцете и краката, но могат да бъдат засегнати и други части на тялото.

умора

Умората не е просто да се чувствате уморени от време на време. Умората е постоянно чувство на умора или слабост. Хората с умора често искат да спят по-често, но никакво количество сън не изглежда да накара чувството на умора да изчезне.

кожни проблеми

Някои пациенти получават обриви, подобни на екзема или псориазис, но са необходими повече изследвания, за да се установи пряка връзка с чувствителността към глутен.

депресия

Депресията не е просто да се чувствате тъжни от време на време. Това е дълготрайно чувство на празнота или тъга. Загубата на интерес към дейности и чувството на преумора обикновено се свързват с депресията.

безпокойство

Тревожността е постоянна и силна тревога, обикновено за светски, ежедневни задачи или ситуации.

анемия

Състояние, характеризиращо се с липса на функциониращи червени кръвни клетки. Може да причини слабост, умора, задух, бледност, замаяност и ускорен пулс.

Каква е разликата между чувствителността към глутен и цьолиакия?

Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?
Как да разберете дали имате чувствителност към глутен?

Целиакия е автоимунно състояние, предизвикано от глутен. Хората с целиакия имат чревни увреждания, когато ядат глутен. Хората с чувствителност към глутен, въпреки че могат да изпитат симптоми, подобни на тези с целиакия, нямат чревно увреждане или антитела, открити при тези с целиакия.

Нови изследвания показват, че глутенът може да причини увреждане на мозъка при хора с непоносимост към глутен, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.

Диагностициране на чувствителност към глутен / непоносимост към глутен

Важно е да се прави разлика между цьолиакия и чувствителност към глутен без цьолиакия, известна още като непоносимост към глутен, за да сте сигурни, че получавате правилната грижа. Вашият лекар може да тества за целиакия с прост кръвен тест. Ако резултатите от теста ви за цьолиакия са отрицателни, но все още имате симптоми, тогава може да бъдете диагностицирани с която не е цьолиакия.

Tagged ,
на горе