Очарователни факти за делфините, които ще ни накарат да ги заобичаме още повече

очарователни факти за делфините
Разни

Очарователни факти за делфините, които ще ни накарат да ги заобичаме още повече

Делфините несъмнено са едни от най-очарователните и добре познати океански животни в света – и определено има защо! Предполагам, че при всеки човек, само при мисъл за тези прекрасни бозайници, се появява топло чуство в гърдите.

С предстоящото си любопитство, невероятни акробатични умения и остър интелект, делфините са предизвиквали човешкия интерес от хилядолетия. Въпреки популярността им обаче, има много неща, които хората не знаят за тези морски бозайници.

Всъщност ние едва започваме да разбираме как делфините комуникират помежду си и колко дълбоки могат да бъдат техните социални връзки.

Благодарение на новаторските изследвания и усилията за опазване, ние все още научаваме повече за делфините всеки ден. Така че, за да разберем по-добре тези животни, които обитават нашите океани от милиони години, ние от списание HappyWoman сме тук, за да споделим някои от най-завладяващите факти за делфините!

Очарователни факти за делфините, които ще ни накарат да ги заобичаме още повече

Как котката избира стопанина си? Духовното значение на нейния избор

Топ 5 най-умни породи кучета

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Игнорирай негативните стимули, отнеси у дома си повече мир

Всеки гмуркач или фрийдайвър , който някога е имал възможността да сподели подводния свят с делфин (или група делфини), със сигурност ще ви каже, че това е едно от най-добрите и зашеметяващи преживявания, които някога е имал.

Тези факти, с които ще ви запознаем днес за делфините най-вероятно ще ви накарат да обичате делфините още повече, отколкото вече ги обичате.

Ето 10 забавни и очарователни факти за делфините

очарователни факти за делфините
очарователни факти за делфините

1. Славени и известни със своето игриво поведение, делфините са изключително интелигентни същества. Всъщност те имат съотношение мозък към тяло, което е на второ място след хората .

Делфините също са един от малкото видове, които преминават теста за самосъзнание, при който могат да се идентифицират в огледало.

Освен това те всъщност могат да разпознаят собственото си отражение много по-рано в живота си от другите животни – това включва и хората.

2. Те са силно социални животни, предимно живеят в групи, които ловуват и играят заедно. Големите групи делфини, наречени „суперподи“, могат да се състоят от 1000 члена или повече !

Неотдавнашно се проведе проучване в залива на акулите, Западна Австралия, проследява цяла капсула делфини в продължение на десетилетия. Наблюденията разкриват, че делфините също проявяват широк спектър от личности от интровертни до екстровертни, подобни на тези на хората.

очарователни факти за делфините
очарователни факти за делфините

3. Делфините имат много сложна и развита комуникационна система , която много учени сега приравняват на говоримия „език“ на делфините. Морските биолози са забелязали, че обменът на говорни импулси между делфините почти „наподобява разговор между двама души“. Делфините често се редуват да вокализират и не се прекъсват.

4. Делфините са месоядни животни и зрелищни ловци. Тяхната диета обикновено се състои от риба, калмари и ракообразни , но може да обхване и много по-дълъг списък от плячка. Делфин, който тежи 260 паунда (118 килограма), изяжда приблизително 33 паунда (15 килограма) риба на ден.

За да заситят глада на цяла капсула, делфините са се научили да работят заедно, за да ловуват . Например, една такава тяхна техника се нарича „водач и бариера“, при която една група делфини преследва рибата, а втората група действа като бариера, за да зазида плячката.

очарователни факти за делфините
очарователни факти за делфините

5. Докато делфините нямат обоняние, те компенсират това с другите си необикновени сетива. Имат остро зрение както във, така и извън водата и имат добре развито усещане за допир.

Те също могат да чуват честоти, които са десет пъти над горната граница на чуването на възрастни хора . Освен това делфините могат експертно да използват ехолокация , за да определят далечни или скрити обекти. Тяхното уникално възприемане на света чрез звук рисува перспектива, която хората никога няма да могат да разберат напълно.

Очарователните факти за делфините продължават…

очарователни факти за делфините
очарователни факти за делфините

6. Делфините принадлежат към научния разред, наречен Китоподобни , който включва и китовете – техните най-близки роднини. В семейство Delphinidae (делфини) косатките са най-големият вид делфини , въпреки подвеждащото им прозвище като „китове убийци“.

7. Близо 40 различни вида делфини обитават водите на света . Докато повечето видове делфини живеят в крайбрежните зони на тропическите и умерените океани, има пет вида, които живеят в сладководни реки (включително делфините на Амазонка ).

8. Тези морски бозайници раждат живо, подобно на хората – само че бебето се ражда с опашката напред! В зависимост от вида, бременността на делфините отнема между 9 и 17 месеца. След раждането делфините са невероятно майчински.

Майката помага на малкото да изплува на повърхността за първата му глътка въздух. Те дори са били наблюдавани да се сгушат и гушкат с малките си. В зависимост от вида делфинчетата (бебета) кърмят до 2 години. Малкото делфинче може да остане с майка си от 3 до 8 години.

очарователни факти за делфините
очарователни факти за делфините

9. Делфините имат малко естествени врагове. За съжаление хората са основната им заплаха . Ключовите проблеми включват замърсени местообитания, улавяне като прилов при търговски риболов и целенасочен лов. За съжаление през 2006 г. делфинът от река Яндзъ е изчезнал.

10. Тъй като делфините са бозайници, те трябва да излязат на повърхността, за да дишат . За разлика от сухоземните бозайници, които дишат и се хранят през устата си, делфините имат отделни дупки за всяка задача. Делфините ядат през устата си и дишат през дупките си. Това не позволява на делфините да изсмукват вода в белите си дробове, когато се хранят, намалявайки риска от удавяне.

Tagged ,
на горе