Тученицата-плевелът чудо, расте в почти всяка точка на света. Вероятно нейна родина са тропическите райони на Индия и Пакистан, където растението се консумира от хиляди години.
Защо от царица на плевелите, тученицата-плевелът чудо, все повече се смята като отлична храна за целия организъм?
В Европа, Иран и Индия лечебните свойства на тученицата са известни повече от 2000 години.
В Древен Рим е била използвана като лек при възпаление на очите, дерматити, инфекции, главоболие, коремни болки, дизентерия и чревни глисти.
Расте в пукнатините на тротоарите и пътищата, дори през летните горещини, в цветни лехи, зеленчукови градини, ниви и полета.
ТУЧЕНИЦА-вълшебната БИЛКА, която помага при много заболявания
Това растение съдържа забележителните 93 % вода!!!
Има леко кисел или солен вкус, подобен на спанак. Добавя се към супи, а защо не и към пържени картофи за по-богат вкус. Сочните листа се добавят към салати, за да придадат текстура на ястието.
I. Приложение на тученицата в кулинарията.
Тученицата има страхотен вкус и е изключително здравословна. Листата й са богати на хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини, антиоксидантни, витамини и минерали, които са от съществено значение за общото здраве.
Най-често се използват листата и стъблата на растението. Младите хрупкави листа, стъбла и цветни пъпки на тученицата имат свеж и леко солен вкус. Поради това те могат да се използват пресни в салати, както и варени или задушени, както други зеленчуци.
Листата вървят добре в салата от краставици и домати.
Когато използвате тученица, листата трябва да се нарязват на ситно и да се добавят в края на готвенето, за да се запази деликатният им вкус и пълното съдържание на витамини.
Можете, да ги използвате за сгъстяване на супи и яхнии.
Листата и стъблата на тученицата се съчетават чудесно със сирене фета, домати, лук, чесън, риган и зехтин.
От цветовете най-често се правят билкови напитки.
II. Хранителни показатели на тученицата.
Тученицата е отличен източник на ценни хранителни вещества, витамини и минерали.
В 100 гр. се съдържат: 65,0 mg. калций; 2,0 mg. желязо; 68,0 mg. магнезий; 44,0 mg. фосфор; 494 mg. калий; 45 mg. натрий; 0,2 mg. цинк; 0,1 mg. манган; мед и селен.
Съдържа относително голямо количество витамин А – 1320 IU; витамин C – 21,0 mg.; витамин В2 – 0,1 mg.; ниацин РР – 0,5 mg.; витамин B6 – 0,1 mg.; фолиева киселина 12 mcg.; холин 12,8 mg.
Тученицата е нискокалорично растение, което съдържа само 16 калории на 100 гр.
Общият протеин е около 1,3 гр./100 гр. продукт.
Съдържа още: въглехидрати, липиди, гликозиди, алкалоиди, стероли, кумарини, тритерпени и флавоноиди.
Растителни киселини, като лимонена, ябълчена, аскорбинова, янтарна, фумарова и оцетна.
III. Готварски рецепти с тученица.
Плевелът-чудо започва да набира все по-голяма популярност и хората, в крайна сметка, осъзнават огромните ползи за здравето. Ако искате да го опитате, ви представяме няколко рецепти с тученица.
Рецепта № 1: Салата с магданоз и тученица.
Необходими продукти:
– 3 с.л. зехтин;
– 1 с.л. пресен лимонов сок;
– 1 с.л. ситно нарязан зелен лук;
– няколко чери доматчета;
– 400 гр. листа и стъбла от тученица;
– 2 големи връзки магданоз.
Начин на приготвяне:
Разполовете чери доматчетата. Нарежете тученицата и магданоза, както желаете (може на ситно). Подправете със зехтина, лимоновия сок, нарязания лук, ¼ ч.л. сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте съставките добре.
Рецепта № 2: Лека супичка с тученица.
Необходими продукти:
– 1 голяма връзка тученица;
– 1 чаена чаша леща;
– 1 глава лук;
– 2 скилидки чесън;
– 2 домата;
– растителна мазнина, масло или зехтин;
– сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът също се нарязват и запържват в избраната от вас мазнина. Обелете и нарежете доматите, добавете ги и гответе още няколко минутки.
Добавете към сместа измитата и почистена тученица, измитата леща, солта, черния пипер и малко количество вода. Водата трябва да облива 2 пръста продуктите. Ако е необходимо долейте още вряла вода, докато супата придобие желаната от вас консистенция.
Рецепта № 3: Ориз с тученица.
Необходими продукти:
– 1 голяма връзка тученица;
– половин чаша ориз;
– 1 глава лук;
– 1 с.л. доматено пюре;
– 2 с.л. масло;
– 1 чаша вода;
– сол и черен пипер – на вкус;
– кисело мляко – на вкус (може да замените със заквасена сметана);
– 2 скилидки чесън.
Начин на приготвяне:
Залейте ориза с вода и гответе на слаб огън. Може да добавите още вода, стига оризът да не е прекалено воден.
Нарежете лука, залейте го с олио и запържете до златисто кафяво. Към него добавете доматеното пюре и добре измитата, нарязана тученица.
Когато оризът е готов, добавете към него тученицата, а след това и неподсладено кисело мляко. Може да го замените с няколко супени лъжици заквасена сметана.
Рецепта № 4. Паста от тученица за сандвичи/брускети.
Необходими продукти:
– 1 връзка тученица;
– 2 стръка зелен лук;
– 1 домат;
– 2 с.л. зехтин;
– 1 с.л. доматено пюре;
– сол и черен пипер – на вкус.
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на малки парченца и го запържете в зехтина. Когато е готов, добавете доматеното пюре, а след това и ситно нарязания домат.
На финала прибавете нарязаната добре измитата тученица. Можете да добавите чесън, черен пипер и други подправки към тази паста, по ваш вкус. Когато изстине се намазва върху препечени филийки хляб или брускети.
ВНИМАНИЕ!!! Консумирането на тученица е противопоказано по време на бременност и при пациенти с лошо храносмилане.
Хората с предразположеност към солни отлагания трябва да избягват да се хранят, дори прясна тученица.