Светъл празник! Успение Богородично

Светъл празник! Успение Богородично
Празници

Светъл празник! Успение Богородично

На днешната дата – 15 август е Успение Богородично  – един от 12-те големи християнски празници, на който и православни, и католици почитат Пресветата Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище.Успение значи заспиване. Употребена е тази дума, защото Божията Майка не изпитала мъки при смъртта, а изглеждала, сякаш е заспала сладък сън. Заспиването й в смъртта било за кратко време. След това Тя се пробудила като от сън и се възнесла на небесата с тялото Си.

Светата Църква празнува много тържествено успението на Майката Божия. За нея са съчинени много молитви и песнопения. Тя е небесна Майка на всички вярващи, които изпълват храмовете на празника. Духовната радост в този ден е голяма.

И децата я усещат с чистите си сърца. Поднасят цветя на светата Й икона, целуват я, палят свещички и се молят. А Майката Божия ги благославя. Те усещат със сърцата си Нейната небесна милувка и стават по-добри.

Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията майка на небето се отнасят към IV век. За него споменават Августин блажени и Йероним, а Йерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази.

От далечни времена празникът се предшества от 15-дневен пост. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът „Успение Богородично“ в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.

Запазеният до наши дни каменен градеж е от ХI век – тогава кръстоносците обновили стария храм.

Успение Богородично

Успение Богородично
Светъл празник! Успение Богородично снимка: pixabay

Успение Богородично е изключителен знак, потвърждение, доказателство за човешката природа на Исус Христос. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.Три дни по-рано архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.Три дни след това сам Исус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.

Народна традиция за Успение Богородично

Успение Богородично
Светъл празник! Успение Богородично снимка: pixabay

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица (8 септември), когато се чества рождението на Христовата майка.На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.От този ден до празника Рождество на Пресветата Богородица (8 септември, Малка Богородица) народната традиция забранява на жените да тъкат и сноват, да плетат и да шият, за да е здраво цялото домочадие. В Ловешко през същия период под прага слагат бял трън, за да не влизат болестите вкъщи.

Успение Богородично
Светъл празник! Успение Богородично

Народната вяра в Богородица като лечителка определя изпълняването на празника на редица обреди. Болни и недъгави обещават, ако получат изцеление, да направят специален дар за нея на църква или манастир, чийто патрон е Богородица. Голяма Богородица се чества и като патронен празник. В селищата, в които местната църква или близкият манастир носят името на светицата, се свикват сборове, на които идват хора от цялата околност.

Те събират пари и купуват животно за курбан в чест на светицата. Празничните трапези се нареждат обикновено на стари черковища и оброци, край лековити води и параклиси или в дворовете на църкви и свети обители. Много древна практика е даряването на храмове и манастири, на аязми и свети места със споменатите вотиви, изобразяващи болната част от тялото.

Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На Успение Богородично правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия за Успение Богородично

Успение Богородично
Светъл празник! Успение Богородично снимка: pixabay

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.На обредната трапеза на Успение Богородично жените нареждат жито, царевица, варена тиква, прясна пита, каша от пиле, диня, грозде. Гости приемат и именниците Мария, Мариана, Марио.

Празникът в чест на Божията майка е много почитан и днес. У нас над 200 са църквите и манастирите с патрон „Успение Богородично”, като най-големите са Бачковският и Троянският манастири, а в близост до столицата ни се намира една от най-старите обители в България, посветена на Света Богородица – Драгалевският манастир „Света Богородица Витошка”. Днес на храмовия празник на тези манастири – Успение Богородично в тях се стичат много вярващи, прави се водосвет, дават се курбани, миряните носят дарове за храма и поставят цветя под иконата на Божията майка.

Какви са поверията и обичаите?

Успение Богородично
Светъл празник! Успение Богородично

На Успение Богородично християните задължително ходят на църква. В миналото на този празник са се освещавали семената и пшеничните класове от новата реколта. В църквата трябва да запалите свещ за всички свои роднини, както и да се помолите за здравето на най-близките си хора, особено на децата. На този ден се палят свещи и за починалите близки. Жените носят дарове в църквата – обредни пити, кърпи, цветя и оставят пари за здраве.

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.Света Богородица е закрилница на майките, бременните жени, децата и семейното огнище. Затова на този ден молитви към нея отправят жени, които не могат да заченат, майки, неомъжени девойки и всеки който търси изцеление или решение на житейските си проблеми.

На този ден не трябва да се носят стари или неудобни обувки. В противен случай бъдещият ви живот ще бъде изпълнен с различни трудности и проблеми.

Вярвания

Успение Богородично
Светъл празник! Успение Богородично

Силната вяра е тази сила, която помага на хората през вековете. Бог е любов, той е добро, но дали ние сме добри и колко е силна нашата вяра. В дни на светли християнски празници се замисляме върху това кое е правилно и кое е грешно.

Такъв светъл празник празнуваме в средата на най-обичания летен месец, август, а именно Успение на Пресвета Богородица. На този ден Божията майка завършва земния си живот, за да отиде при сина си.

Всички вярващи търсят покровителството на Света Богородица в добри и лоши дни. Майката, родила нашия Господ Исус Христос, закриля всички жени. Бездетните жени се обръщат към нея с молитва да ги дари с рожба. Като земен човек, Светата майка е застъпница на всички, които искат да измолят от нашия Бог здраве, благоденствие и помощ в труден момент.

Обичаите за деня на Успение Богородично все още се спазват. На този ден не се работи никаква работа. Знак за плодородна година е ако на този ден вали дъжд. Съществува вярване, че има цветя, които са свързани с образа на Света Богородица, те са лековити и ни зареждат с положителна енергия. Това са роза, теменужка, маргаритка, божур.

На този християнски празник имен ден празнуват всички жени, носещи името Мария, което означава любима. Жените с това име са сърдечни, чувствителни и силни.  

Независимо от името, което носим, всеки избира сам дали да е добър и по кой път ще тръгне. Защо да бъдем човечни само на християнските празници? Нима всеки ден не е своеобразен празник за душата на вярващия човек?

Да бъдем смирени, да помагаме на ближния си и да не търсим отплата. Когато правим добро, да не го изказваме на глас, да го пазим вътре в себе си. Да се научим да прощаваме, защото по този начин ще можем да живеем и ние в хармония със себе си. Да се молим не само за своето добруване, а и за всички хора, които са слаби и са в беда. Така вярата ни ще бъде искрена и силна, ще бъдем благословени и спасени.

Успение Богородично
Светъл празник! Успение Богородично

Празникът обикновено включва тържествени литургии, шествия с икони и пищни празненства. В много страни се правят големи процесии, които завършват с музикални изпълнения и народни танци. Това е време семействата да се съберат, да споделят храна и напитки и да отпразнуват заедно вярата си в силата и благодатта на Дева Мария.

В България Успение Богородично се отбелязва с голям празник, особено в селищата, където има църкви или манастири, посветени на Света Богородица. Често се организират панаири и различни културни събития. Много хора също посещават близките манастири и църкви, за да запалят свещ и да се помолят за здравето и благополучието на своите близки.

Защо Успение Богородично е важен празник?

Почит към Божията Майка: Успение Богородично е израз на дълбоката почит и любов на християните към Пресвета Богородица, която се смята за застъпница пред Бога.

Надежда за вечния живот: Успение Богородично ни напомня за обещанието за вечен живот и възкресение, което Бог е дал на човечеството.

Църковен празник: Това е един от най-големите църковни празници, който се отбелязва с тържествени богослужения и литургии.

Успение на Пресвета Богородица е, светъл празник, да се помолим Божията майка да ни закриля, като не забравяме най-важното – да благодарим, за това което имаме и ще имаме!

Кой празнува имен ден днес?

На Успение Богородично именици са: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара.

Tagged , ,
на горе