Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
Добра форма Интересно Разни

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата. Зимата е сезонът, когато студените дни и дългите нощи ни карат да търсим топлина и уют. Един от най-добрите начини да се стоплим и да поддържаме здравето си през този период е чрез консумацията на вкусни и питателни супи. В тази статия ще ви представим няколко рецепти за здравословни зимни супи, които не само ще стоплят тялото ви, но и ще обогатят вашата кухня с нови аромати и вкусове.

Вкусът на България най-добрите рецепти за баница

Любимото ястие на Балканите: 10 различни рецепти за мусака

Ето няколко нови рецепти за зимни супи, които ще ви стоплят и заситят през студените дни:

 

Супа с тиква, джинджифил и куркума

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 500 г тиква (обелена и нарязана на кубчета)
  • – 1 глава лук
  • – 2 моркова
  • – 1 скилидка чесън
  • – 1 ч.л. настърган джинджифил
  • – 1/2 ч.л. куркума
  • – 1 ч.л. кимион
  • – 500 мл зеленчуков бульон
  • – 200 мл кокосово мляко
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

1. В тенджера загрейте зехтина и запържете нарязания лук и чесън до златисто.

2. Добавете морковите, тиквата и джинджифила. Разбъркайте за 2-3 минути.

3. Сложете куркумата и кимиона, разбъркайте добре.

4. Налейте зеленчуковия бульон и оставете супата да къкри около 20 минути, докато зеленчуците омекнат.

5. Пасирайте с пасатор, добавете кокосовото мляко и подправете със сол и черен пипер.

6. Сервирайте топла с хрупкав хляб или семена.

Пилешка супа с лимон и чесън

Необходими продукти:

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи
  • – 1 пилешко филе или 2 пилешки бутчета
  • – 1 глава лук
  • – 2 моркова
  • – 2 стръка целина
  • – 3 скилидки чесън
  • – Сокът от 1 лимон
  • – 1/2 ч.ч. ориз или фиде
  • – 1,5 л вода
  • – Сол, черен пипер и магданоз на вкус

Начин на приготвяне:

1. Сварете пилето във водата заедно с малко сол, докато омекне. Извадете месото и го накъсайте на парчета.

2. В същата вода добавете нарязаните лук, моркови и целина. Гответе около 10 минути.

3. Добавете ориза или фидето и продължете да варите до готовност.

4. В отделен тиган загрейте малко масло и запържете чесъна за кратко. Добавете към супата.

5. В края изстискайте лимоновия сок и върнете пилето в супата. Подправете с черен пипер и нарязан магданоз.

Супа от червена леща и зеленчуци

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 1 ч.ч. червена леща
  • – 1 глава лук
  • – 1 морков
  • – 1 картоф
  • – 2 домата (или 200 мл доматен сок)
  • – 1 ч.л. пушен червен пипер
  • – 1 ч.л. кимион
  • – 1,5 л зеленчуков бульон
  • – Сол, черен пипер и магданоз

Начин на приготвяне:

1. Изплакнете лещата и я оставете настрана.

2. В тенджера запържете нарязания лук, морков и картоф в малко мазнина.

3. Добавете пушения червен пипер и кимиона, разбъркайте за аромат.

4. Сложете лещата, доматите и налейте бульона. Варете около 20 минути, докато лещата и зеленчуците омекнат.

5. Пасирайте супата частично за по-гъста текстура. Подправете със сол, черен пипер и магданоз.

Супа с карфиол, чесън и сметана

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 1 глава карфиол
  • – 1 глава лук
  • – 3 скилидки чесън
  • – 500 мл зеленчуков бульон
  • – 200 мл готварска сметана (или кокосово мляко за веган вариант)
  • – Щипка индийско орехче
  • – Сол и черен пипер
  • – Зехтин

Начин на приготвяне:

1. Разделете карфиола на розички и го сварете в подсолена вода до омекване.

2. В тенджера загрейте зехтина и запържете нарязаните лук и чесън.

3. Добавете карфиола и налейте зеленчуковия бульон. Оставете да ври още 10 минути.

4. Пасирайте супата и добавете сметаната. Овкусете с индийско орехче, сол и черен пипер.

5. Сервирайте с крутони или семена от тиква.

Телешка супа с ориз и зеленчуци

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 300 г телешко месо (нарязано на кубчета)
  • – 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • – 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • – 1 морков (нарязан на кръгчета)
  • – 1 стрък целина (нарязан на ситно)
  • – 1 червена чушка (нарязана на кубчета)
  • – 1/2 ч.ч. ориз
  • – 1 л телешки бульон
  • – 1 ч.ч. домати от консерва (нарязани на кубчета)
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин или олио за готвене
  • – Пресен магданоз за гарниране

Начин на приготвяне

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете лука, чесъна, моркова, целината и чушката. Гответе, докато омекнат.

2. Добавете телешкото месо и гответе, докато стане златисто.

3. Налейте телешкия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути, докато месото омекне.

4. Добавете ориза и доматите от консерва. Оставете да къкри още 15 минути, докато оризът омекне.

5. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

6. Сервирайте гореща, гарнирана с пресен магданоз.

Пилешка супа с царевица

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 300 г пилешко филе (нарязано на кубчета)
  • – 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • – 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • – 1 морков (нарязан на кръгчета)
  • – 1 стрък целина (нарязан на ситно)
  • – 1 консерва царевица (отцедена)
  • – 1 л пилешки бульон
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин или олио за готвене
  • – Лимонов сок за гарниране

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете лука, чесъна, моркова и целината. Гответе, докато омекнат.

2. Добавете пилешкото филе и гответе, докато стане златисто.

3. Налейте пилешкия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри около 20 минути, докато пилешкото омекне.

4. Добавете царевицата. Оставете да къкри още 5 минути.

5. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

6. Сервирайте гореща, гарнирана с лимонов сок.

 

Крем супа от тиква

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти

  • – 500 г тиква (обелена и нарязана на кубчета)
  • – 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • – 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • – 1 морков (нарязан на кръгчета)
  • – 1 картоф (нарязан на кубчета)
  • – 1 л зеленчуков бульон
  • – 200 мл кокосово мляко
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин или кокосово масло за готвене
  • – Пресен магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете лука и чесъна. Гответе, докато омекнат.

2. Добавете тиквата, моркова и картофа и разбъркайте добре.

3. Налейте зеленчуковия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри около 20 минути, докато зеленчуците омекнат.

4. Изключете котлона и пасирайте супата с помощта на блендер до гладка консистенция.

5. Върнете супата обратно в тенджерата и добавете кокосовото мляко. Разбъркайте добре.

6. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

7. Сервирайте гореща, гарнирана с пресен магданоз.

Пилешка супа с киноа и спанак

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Начин на приготвяне:

  • – 200 г пилешко филе (нарязано на кубчета)
  • – 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • – 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • – 1 морков (нарязан на кръгчета)
  • – 1 стрък целина (нарязан на ситно)
  • – 1/2 чаша киноа
  • – 1 връзка спанак (нарязан на ситно)
  • – 1 л пилешки бульон
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин или олио за готвене

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете лука, чесъна, моркова и целината. Гответе, докато омекнат.

2. Добавете пилешкото филе и гответе, докато стане златисто.

3. Налейте пилешкия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри около 15 минути.

4. Добавете киноата и оставете да къкри още 15 минути, докато киноата омекне.

5. Добавете спанака и гответе още 5 минути, докато омекне.

6. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

7. Сервирайте гореща, по желание с лимонов сок.

Топла крем супа от броколи и карфиол

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 200 г броколи (нарязани на розички)
  • – 200 г карфиол (нарязан на розички)
  • – 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • – 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • – 1 л зеленчуков бульон
  • – 200 мл прясно мляко
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин или олио за готвене
  • – Пресен копър за гарниране

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете лука и чесъна. Гответе, докато омекнат.

2. Добавете броколите и карфиола и разбъркайте добре.

3. Налейте зеленчуковия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри около 20 минути, докато зеленчуците омекнат.

4. Изключете котлона и пасирайте супата с помощта на блендер до гладка консистенция.

5. Върнете супата обратно в тенджерата и добавете прясното мляко. Разбъркайте добре.

6. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

7. Сервирайте гореща, гарнирана с пресен копър.

Супа от червена леща с куркума и кокос

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 200 г червена леща (измита и отцедена)
  • – 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • – 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • – 1 морков (нарязан на кръгчета)
  • – 1 ч.л. куркума
  • – 1 ч.л. кимион
  • – 1 ч.л. кориандър
  • – 1 консерва кокосово мляко (400 мл)
  • – 1 л зеленчуков бульон
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин или кокосово масло за готвене
  • – Лимонов сок и пресен кориандър за гарниране

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете лука и чесъна. Гответе, докато омекнат.

2. Добавете моркова, куркумата, кимиона и кориандъра. Разбъркайте добре и гответе още 2 минути.

3. Добавете червената леща и налейте зеленчуковия бульон. Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 20 минути, докато лещата омекне.

4. Изключете котлона и пасирайте супата с помощта на блендер до гладка консистенция.

5. Върнете супата обратно в тенджерата и добавете кокосовото мляко. Разбъркайте добре.

6. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

7. Сервирайте гореща, гарнирана с лимонов сок и пресен кориандър.

Супа от цвекло и ябълка

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 2 средно големи червени цвекла (обелени и нарязани на кубчета)
  • – 1 ябълка (обелена и нарязана на кубчета)
  • – 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • – 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • – 1 морков (нарязан на кръгчета)
  • – 1 л зеленчуков бульон
  • – 1 ч.ч. кокосово мляко
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин или кокосово масло за готвене
  • – Пресен копър за гарниране

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете лука и чесъна. Гответе, докато омекнат.

2. Добавете цвеклото, ябълката и моркова. Разбъркайте добре и гответе още 5 минути.

3. Налейте зеленчуковия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри около 20 минути, докато зеленчуците омекнат.

4. Изключете котлона и пасирайте супата с помощта на блендер до гладка консистенция.

5. Върнете супата обратно в тенджерата и добавете кокосовото мляко. Разбъркайте добре.

6. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

7. Сервирайте гореща, гарнирана с пресен копър.

Супа от грах и мента

Рецепти за здравословни зимни супи: Стоплете тялото и душата
здравословни зимни супи

Необходими продукти:

  • – 200 г замразен грах
  • – 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • – 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • – 1 картоф (нарязан на кубчета)
  • – 1 л зеленчуков бульон
  • – 1 ч.ч. кокосово мляко
  • – 1 ч.л. сушена мента
  • – Сол и черен пипер на вкус
  • – Зехтин или кокосово масло за готвене
  • – Пресен босилек за гарниране

Необходими продукти:

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете лука и чесъна. Гответе, докато омекнат.

2. Добавете картофа и гответе още 5 минути.

3. Налейте зеленчуковия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри около 15 минути, докато картофът омекне.

4. Добавете замразения грах и сушената мента. Оставете да къкри още 10 минути.

5. Изключете котлона и пасирайте супата с помощта на блендер до гладка консистенция.

6. Върнете супата обратно в тенджерата и добавете кокосовото мляко. Разбъркайте добре.

7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

8. Сервирайте гореща, гарнирана с пресен босилек.

Тези рецепти за здравословни зимни супи не само ще ви стоплят в студените дни, но и ще ви предоставят необходимите витамини и минерали, за да поддържате добро здраве през зимата. Приятен апетит!

Tagged , ,
на горе