Домашни методи за почистване на бижута

Домашни методи за почистване на бижута
Интересно

Домашни методи за почистване на бижута

Чудили ли сте се какви методи да използвате за почистване на бижута? Бижутата могат да бъдат скъпи и сантиментални и разбирането как да почиствате бижутата и как да се грижите правилно за вашите предмети ще ги поддържа в добро състояние. След години на носене може да не забележите, че бижутата ви са загубили блясъка си, но мръсотията, отломките и ежедневната мръсотия могат да се натрупат с течение на времето.

Това не само прави вашите бижута да изглеждат скучни, но също така може да причини повреда. Редовното почистване на бижута е един от най-лесните начини да поддържате своите пръстени, обеци и колиета и можете да го направите у дома само за няколко минути.

Нямате нужда от професионален или скъп лак за бижута, за да вдъхнете живот на любимите си скъпоценни камъни. Научете как да почиствате бижута с домашно приготвени продукти, които съдържат бюджетни съставки, които вероятно вече имате под ръка.

Имайте предвид, че някои методи работят най-добре за определени видове бижута. Меките скъпоценни камъни, например, не могат да издържат на по-суровите методи за почистване, предназначени за злато и платина. Уверете се, че знаете точно от какво е направено вашето бижу и ако имате някаква несигурност, бъдете внимателни и проверете бижуто си от професионалист.

Ето няколко начина за почистване на бижута:

Как да почистите бижута с гореща вода

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

Изсипете вода върху бижутата
Горещата вода е лесно (и евтино) решение за почистване на бижута от твърд метал. Парата и топлината разхлабват мръсотията и остатъците от бижутата, което ги прави лесни за изтриване. Просто поставете парчетата си в топлоустойчив съд, след което бавно ги изсипете във вряща вода, докато се покрият.

Накиснете и избършете мръсотията
Оставете бижутата да престоят няколко минути или докато водата се охлади, след това ги извадете и избършете мръсотията с чиста кърпа . В зависимост от това колко мръсни са вашите парчета, те все пак може да изискват търкане след накисване.

Сухи бижута
Оставете бижутата да изсъхнат на въздух, преди да ги приберете, или ги избършете с чиста кърпа.

Как да почиствате бижута с антибактериален почистващ препарат

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

Нямате нужда от луксозен препарат за почистване на бижута, за да направите своя блясък искрящ. Посегнете към вашия антибактериален почистващ препарат или дезинфекциращ сапун за ръце и изсипете няколко сантиметра от течния почистващ препарат в стъклена купа.

Добавете бижутата си и ги оставете за пет минути. Докато чакате, натрупването трябва да започне да пада към дъното на купата. След като времето изтече, извадете го и преценете дали може да се изсуши с потупване и да се прибере или все още има нужда от малко търкане.

Как да почистите бижута със сода за хляб или таблетки против киселини

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

Ако не сте в настроение за търкане, оставете химическа реакция да свърши работата вместо вас. Както содата за хляб , така и ефервесцентните таблетки против киселини предизвикват химическа реакция, когато се смесят с вода. Тази реакция произвежда мехурчета и шум, които нетърпеливо атакуват натрупването върху вашите бижута.

Методът за почистване на бижута по този начин е да поставите предмет в малка купа, да го покриете с вода и да добавите активната съставка. Оставете парчето да се накисва за няколко минути, след което го извадете от купата и избършете с почистваща кърпа. Този метод е най-подходящ за почистване на диамантени пръстени или за сребърни или златни бижута – не използвайте техниката върху перли или меки скъпоценни камъни.

Как да почиствате бижута със сапун за съдове

Нежният сапун за миене на съдове е безопасен за повечето метални бижута. Точно както прорязва мазнината и мръсотията по вашите съдове, няколко капки могат лесно да премахнат натрупаната мръсотия, прах и естествените мазнини на кожата ви. Добавете 1 ч.ч. препарат за съдове към чаша гореща вода и оставете вашите парчета да се накиснат за няколко минути, като ги изтъркате, ако е необходимо.

Имайте предвид, че този метод е най-добър за леки петна, потъмняване или общо износване, като това, което бихте намерили при почистване на стерлингово сребро. Вероятно няма да е достатъчно здрав за ръжда , големи петна или натрупвания. Този начин за почистване на бижута е много добър.

Как да почиствате бижута с почистващ препарат за стъкло

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

В краен случай можете да използвате обикновен почистващ препарат за стъкло, за почистване на бижута. Напръскайте почистващия препарат директно върху вашето бижу и или нежно го изтъркайте, или го избършете. Не забравяйте да изплакнете с вода, когато сте готови.

Този метод трябва да се използва само за злато, платина, сребро и диаманти, тъй като химикалите, използвани в повечето почистващи препарати за стъкло, могат да навредят на други камъни и метали.

Как да почистваме бижута с четка за зъби

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

Чистата четка за зъби с мек косъм е идеалното оръжие за борба с мръсотията и почистване на бижута. Малките влакна улесняват достъпа до труднодостъпни кътчета и кътчета.

Изтъркайте с мека четка за зъби
За светли петна помислете за изтъркване с вода.

Изплакнете и подсушете бижутата
Изплакнете с вода, след което избършете с микрофибърна кърпа. Сушенето на въздух не се препоръчва, тъй като понякога може да остави нежелани водни петна. Когато сте готови да приберете частите, съхранявайте и организирайте правилно бижутата си, за да ги защитите.

Почистване на бижута с оцет

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

Използването на бял оцет е друг алтернативен метод за поддържане на вашите модни бижута чисти. Може да се смята за „приказка за старите жени“, но наистина работи!

Добавете вашите бижута в плитка купа с бял оцет и оставете да престои 15-20 минути. Размахвайте парчетата от време на време, като се уверите, че целият метал е покрит.

Отстранете парчетата си и внимателно ги изтъркайте с мека четка за зъби, преди да ги изплакнете и оставите да изсъхнат. Почистване на бижута с оцет прави чудеса с веригите и ги прави изключително блестящи!

Сода бикарбонат и сол

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

Безуспешна техника за премахване на петна от сребърни бижута е да покриете чиния с лист станиол, да добавите 1 супена лъжица сода за хляб и друга сол.

Залейте сместа с 1 чаша гореща вода (не вряла) и разбъркайте, докато се разтвори. Оставете бижутата си да се накиснат в разтвора за 10-15 минути.

Чрез комбиниране на всеки от тези компоненти (алуминий, сода бикарбонат и сол) протича химическа реакция, която помага да се премахне окисляването на вашето сребро. След като се накиснат, изплакнете бижутата си обилно под топла вода и оставете да изсъхнат. Този метод е ефикасен за почистване на бижута.

Кетчуп

Кетчупът е повече от сос и подправка за вашите ястия. Той е много ефикасен за почистване на сребърни бижута. Потъмнелите украшения, потопени в чаша с кетчуп много лесно се почистват след това. Нужно е само да ги разтриете с мека кърпа и да ги изплакнете.

След няколко минути ще са като нови. Този метод за почистване на бижута е изключително лесен.

Алуминиево фолио

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

Не се бойте, няма да се наложи да драскате бижутата си с фолиото. Онова, което трябва да направите е да поставите фолиото на дъното на купичка, която да напълните с една лъжичка перилен препарат без белина и гореща вода.

Накиснете накитите в този разтвор за няколко часа. След това просто разтрийте с парче мокър плат и изплакнете. Химичната реакция, която се получава при йонния обмен между фолиото и бижутата прави чудеса за тяхното обновление. Това е изключителен метод за почистване на бижута.

Съвети как да поддържате бижутата си чисти:

почистване на бижута
Домашни методи за почистване на бижута снимка: pinterest

Слагайте бижутата последни след нанасяне на грим, лосиони, парфюми или лак за коса.

Отстранявайте бижутата, когато се къпете, ако продуктите за баня съдържат овлажнители, които полепват по повърхностите.

Не носете бижута в обработена с хлор гореща вана или плувен басейн.

Носете ръкавици или сваляйте пръстените, когато работите в градината или почиствате.

Използвайте мека кърпа или бижутерска кърпа, за да изтриете петна и замърсявания по тялото след всяко носене.

Съхранявайте бижутата отделно в мека торбичка от плат, за да ги предпазите от драскотини, причинени от други части в кутията за бижута.

Съхранявайте сребърните бижута в кърпи или торбички против потъмняване, които предотвратяват потъмняването на повърхността от въздух.

Не дръжте бижута във влажна баня. Използвайте торбички с тебешир или силициев диоксид, когато съхранявате бижута, за да абсорбирате влагата, която ускорява образуването на петна.

От ежедневните ви бижута до величествените артикули, които носите само при специални поводи, има голям шанс всичките ви бижута да се полират добре. Но прекаленото изплакване и търкане на крехките бижута може да причини ненужна повреда и преждевременно износване, а твърде малкото почистване може да доведе до разваляне на любимите ви бижута с течение на времето.

Бижyтaтa нe ca пpocтo yĸpaшeния, тe ca cпoмeни, cимвoли нa любoв и нacлeдcтвo пpeз пoĸoлeниятa.

Зa cъжaлeниe oбaчe, пpи пoвeчeтo oт тяx мнoгo чecтo c гoдинитe ce пoлyчaвa oĸcидaция и пoтъмнявaнe. Peдoвнoтo пoчиcтвaнe нa бижyтaтa e oт cъщecтвeнo знaчeниe, зa дa ce нacлaждaвaмe нa тяxнaтa ĸpacoтa дългo вpeмe.

Следвайте тези съвети за почистване на бижута. Те ще ви помогнат вашите бижута да станат, като нови.

Tagged , , ,
на горе