До какво може да доведе пиенето на много кафе?

До какво може да доведе пиенето на много кафе?
Интересно

До какво може да доведе пиенето на много кафе?

Кафе и чай са невероятно здравословни напитки. Повечето видове съдържат кофеин , вещество, което може да повиши вашето настроение, метаболизъм и умствена и физическа работоспособност.

Проучванията показват също, че е безопасно за повечето хора, когато се консумира в ниски до умерени количества.

Високите дози кофеин обаче могат да имат неприятни и дори опасни странични ефекти.

Изследванията показват, че вашите гени имат голямо влияние върху вашата толерантност към него. Някои могат да консумират много повече кофеин от други, без да изпитват отрицателни ефекти.

Нещо повече, хората, които не са свикнали с кофеина, могат да изпитат симптоми след консумация на това, което обикновено се счита за умерена доза.

Ето няколко странични ефекти от твърде много кафе:

1. Безпокойство

кафе
До какво може да доведе пиенето на много кафе? снимка: freepik

Известно е, че кофеинът повишава бдителността.

Той действа, като блокира ефектите на аденозина, мозъчен химикал, който ви кара да се чувствате уморени. В същото време той задейства освобождаването на адреналин, хормонът „бий се или бягай“, свързан с повишена енергия.

Въпреки това, при по-високи дози, тези ефекти могат да станат по-изразени, което води до безпокойство и нервност.

Всъщност предизвиканото от кофеин тревожно разстройство е един от четирите синдрома, свързани с кофеина изброени в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM), който се публикува от Американската психиатрична асоциация.

Съобщава се, че изключително висок дневен прием от 1000 mg кафе или повече на ден причинява нервност, нервност и подобни симптоми при повечето хора, докато дори умереният прием може да доведе до подобни ефекти при чувствителни към кофеин индивиди.

Освен това е доказано, че умерените дози причиняват учестено дишане и повишават нивата на стрес, когато се приемат наведнъж.

Едно проучване при 25 здрави мъже установи, че тези, които приемат приблизително 300 mg кофеин, изпитват повече от два пъти повече стрес от тези, които приемат плацебо.

Интересното е, че нивата на кортизол са сходни между редовните и по-рядко консумиращите кофеин, което предполага, че съединението може да има същия ефект върху нивата на стрес, независимо дали го пиете обичайно.

Въпреки това, тези резултати са предварителни.Въпреки че ниските до умерени дози кофеин могат да повишат бдителността, по-големите количества могат да доведат до безпокойство или нервност. Наблюдавайте собствената си реакция, за да определите колко можете да понесете.

2. Безсъние

кафе
До какво може да доведе пиенето на много кафе? снимка: freepik

Способността на кофеина да помага на хората да останат будни е едно от най-ценните му качества.

От друга страна, твърде много кофеин може да затрудни получаването на достатъчно възстановителен сън.

Проучванията са установили, че по-високият прием на кофеин изглежда увеличава времето, необходимо за заспиване. Може също така да намали общото време за сън, особено при възрастни хора.

За разлика от това, ниските или умерените количества кофеин изглежда не влияят много на съня при хора, считани за „добре спящи“, или дори при тези, които сами съобщават за безсъние.

Може да не осъзнавате, че твърде много кафе пречи на съня ви, ако подценявате количеството кофеин, което приемате.

Въпреки че кафето и чаят са най-концентрираните източници на кофеин, той се намира и в сода, какао, енергийни напитки и няколко вида лекарства.

Например, една енергийна доза може да съдържа до 350 mg кофеин, докато някои енергийни напитки осигуряват цели 505 mg на кутия.

Важно е, че количеството кофеин, което можете да консумирате, без да повлияе на съня ви, ще зависи от вашата генетика и други фактори.

В допълнение, кофеинът, консумиран по-късно през деня, може да попречи на съня, тъй като ефектът му може да отнеме няколко часа, за да изчезне.

Изследванията показват, че докато кофеинът остава във вашата система средно пет часа, периодът от време може да варира от час и половина до девет часа, в зависимост от индивида.

Едно проучване изследва как времето за поглъщане на кофеин влияе на съня. Изследователите са дали на 12 здрави възрастни 400 mg кофеин шест часа преди лягане, три часа преди лягане или непосредствено преди лягане.

Както времето, необходимо на трите групи, за да заспят, така и времето, прекарано будни през нощта, се увеличи значително.

Тези резултати предполагат, че е важно да обърнете внимание както на количеството, така и на времето на приема на кофеин, за да оптимизирате съня си.

3.Мускулен разпад

кафе
До какво може да доведе пиенето на много кафе? снимка: freepik

Рабдомиолизата е много сериозно състояние, при което увредените мускулни влакна навлизат в кръвта, което води до бъбречна недостатъчност и други проблеми.

Честите причини за рабдомиолиза включват травма, инфекция, злоупотреба с наркотици, мускулно напрежение и ухапвания от отровни змии или насекоми.

В допълнение, има няколко съобщения за рабдомиолиза, свързана с прекомерен прием на кофеин, въпреки че това е относително рядко.

В един случай жена развила гадене, повръщане и тъмна урина, след като изпила 1 литър кафе, съдържащо приблизително 565 mg кофеин. За щастие тя се възстанови след лечение с лекарства и течности.

Важно е, че това е голяма доза кофеин, която трябва да се консумира за кратък период от време, особено за някой, който не е свикнал с него или е силно чувствителен към неговите ефекти.

За да намалите риска от рабдомиолиза, най-добре е да ограничите приема си до около 400 mg кофеин на ден, освен ако не сте свикнали да консумирате повече.

4.Високо кръвно налягане

кафе
До какво може да доведе пиенето на много кафе? снимка: freepik

Като цяло кофеинът не изглежда да повишава риска от сърдечни заболявания или инсулт при повечето хора.

Въпреки това, в няколко проучвания е доказано, че повишава кръвното налягане поради стимулиращия си ефект върху нервната система. Повишеното кръвно налягане е рисков фактор за инфаркт и инсулт, тъй като може да увреди артериите с течение на времето, ограничавайки притока на кръв към сърцето и мозъка.

За щастие, ефектът на кофеина върху кръвното налягане изглежда е временен. Освен това изглежда има най-силно въздействие върху хора, които не са свикнали да го консумират.

Доказано е също, че високият прием на кафе повишава кръвното налягане по време на тренировка при здрави хора, както и при тези с леко повишено кръвно налягане.

Ето защо е важно да се обърне внимание на дозировката и времето на прием на кофеин, особено ако вече имате високо кръвно налягане.

5.Учестен пулс

кафе
До какво може да доведе пиенето на много кафе? снимка: freepik

Стимулиращите ефекти от високия прием на кофеин могат да накарат сърцето ви да бие по-бързо.

Може също така да доведе до променен сърдечен ритъм, наречен предсърдно мъждене, за който се съобщава при млади хора, които са консумирали енергийни напитки, съдържащи изключително високи дози кафе.

В един казус жена, която е приела огромна доза кофеин на прах и таблетки при опит за самоубийство, е развила много ускорен пулс, бъбречна недостатъчност и други сериозни здравословни проблеми.

Този ефект обаче изглежда не се проявява при всички. Наистина дори някои хора със сърдечни проблеми могат да понасят големи количества кофеин без никакви неблагоприятни ефекти.

В едно контролирано проучване, когато 51 пациенти със сърдечна недостатъчност са консумирали 100 mg кофеин на час в продължение на пет часа, сърдечната им честота и ритъм остават нормални.

Независимо от смесените резултати от проучването, ако забележите някакви промени в сърдечната си честота или ритъм след пиене на кофеинови напитки, помислете за намаляване на приема.

Големите дози кофеин могат да увеличат сърдечната честота или ритъма при някои хора. Тези ефекти изглежда варират значително от човек на човек. Ако ги усетите, помислете за намаляване на приема

6.Умора

кафе
До какво може да доведе пиенето на много кафе? снимка: freepik

Известно е, че кафето, чаят и другите кофеинови напитки повишават нивата на енергия.

Те обаче могат да имат и обратен ефект, като доведат до отскок на умора, след като кофеинът напусне вашата система.

Един преглед на 41 проучвания установи, че въпреки че енергийните напитки с кофеин повишават бдителността и подобряват настроението за няколко часа, участниците често са по-уморени от обикновено на следващия ден.

За да увеличите максимално ползите от кофеина върху енергията и да избегнете връщащата се умора, консумирайте го в умерени, а не във високи дози.

Въпреки че кофеинът осигурява енергия, той може индиректно да доведе до умора, когато ефектът му отшуми. Стремете се към умерен прием на кафе, за да намалите до минимум умората.

7.Често уриниране

кафе
До какво може да доведе пиенето на много кафе? снимка: freepik

Повишеното уриниране е често срещан страничен ефект от високия прием на кофеин поради стимулиращия ефект на съединението върху пикочния мехур.

Може би сте забелязали, че трябва да уринирате често, когато пиете повече кафе или чай от обикновено.

Повечето изследвания, разглеждащи ефектите на съединението върху честотата на уриниране, са фокусирани върху по-възрастните хора и тези със свръхактивен пикочен мехур или инконтиненция.

В едно проучване 12 млади до средна възраст със свръхактивен пикочен мехур, които са консумирали 2 mg кофеин на килограм (4,5 mg на килограм) телесно тегло дневно, са имали значително увеличение на честотата и позивите за уриниране.

За човек с тегло 68 кг това би се равнявало на около 300 mg кофеин на ден.

В допълнение, високият прием може да увеличи вероятността от развитие на инконтиненция при хора със здрави пикочни мехури.

Едно голямо проучване разглежда ефектите от високия прием на кофеин върху инконтиненцията при повече от 65 000 жени без инконтиненция.

Тези, които консумират повече от 450 mg дневно, имат значително повишен риск от инконтиненция в сравнение с тези, които консумират по-малко от 150 mg на ден.

Ако пиете много кофеинови напитки и чувствате, че уринирането ви е по-често или неотложно, отколкото трябва, може би е добра идея да намалите приема, за да видите дали симптомите ви се подобряват.

Високият прием на кофеин е свързан с повишена честота на уриниране и неотложни позиви в няколко проучвания. Намаляването на приема може да подобри тези симптоми.

Tagged , ,
на горе