огради за двор
Идеи за дома

Огради за двор

Какъв тип ограда?

Има много различни видове огради, от които да избирате. Преди да вземете решение за ограда, трябва да вземете предвид вида на имота, който притежавате. Ако имате много дървета, може би е разумно да изберете мрежеста ограда. От друга страна, ако имотът ви е предимно открита площ, трябва да помислите за солидна ограда. Това са само предложения без обосновка.

Онлайн винаги може да намерите идеи, които ще ви помогнат в избора. Първо, оградата от дървен материал е традиционен и лесен за поддръжка вариант. Тя може да бъде боядисана, за да се предпази от атмосферните условия. Този вариант е чудесен за целогодишна употреба. Въпреки, че искате даден вид ограда, тя може да не е идеалният избор за вас. Просто трябва да гледате рационално според имота ви.

Оградата с верижна връзка е чудесен избор за тези, които искат да обновят оградата си и да отворят видимост към пространството. Освен това тя се монтира лесно и бързо, така че можете да се възползвате от предимствата ѝ. Оградите от верижна връзка са вариант за тези, които имат кучета, както и за тези, които може би искат нещо, което е едновременно откриващо декоративно, но и  функционално.

Видове и предимства на оградите

Съществуват много различни видове огради, от които хората могат да избират. Дървото, металът, камъните и са най-често срещани, които фирмите за материали използват за производство на своите огради. Съществува и широка гама от видове и размери на оградите.

Дървени огради за двор

Дървените огради често са най-достъпният начин за създаване на декоративен и същевременно функционален елемент в градината. Освен това са лесни за изграждане и могат да бъдат изработени във всякаква форма. Естествената красота на дървото осигурява декоративна привлекателност, която трудно може да бъде надмината.

Предлагат се много видове дървени огради, поради което е трудно да решите кой тип ще е най-подходящ за вашите конкретни нужди. Разгледайте онлайн предложения от цял свят, за да се вдъхновите.

Дървените огради са популярни за имоти тип ранчо. Това е дизайнерски стил, който се появява за първи път в САЩ и става много популярен през последните години. Това е вид ограда, която се използва във ферми, както и в други земеделски райони. Името идва от факта, че такива огради се поставят на равни интервали, обикновено на всеки пет ярда. Конструкцията е съвсем проста – дъските са прикрепени една към друга с напречно. Освен от дърво, в последно време, такива огради се предлагат и с метални дъски.

Метални огради за двор

Оградите от ковано желязо са функционални и здрави. Те могат да се използват за различни цели: сигурност, ограничена видимост и дори като декоративна ограда. Оградите от ковано желязо могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на нуждите на имота.

Оградите от ковано желязо се използват за ограждане на имоти, които предлагат ресторантски, кръчмарски и хотелски услуги. Тя предлага допълнителна сигурност за тези заведения, тъй като се вписва във външния вид на сградата. Тя не е просто украшение, а съществен елемент на сигурността.

Металните дворни огради са чудесен начин да предпазите имота си от нежелани посетители. Освен това те са привлекателни, тъй като са лесни за поддръжка, издръжливи и естетически издържани. Металните дворни огради изглеждат идеален избор за външно декориране, но можете да ги използвате дори на закрито за стени или прегради.

Металните огради са идеалният начин да създадете визуално привлекателна защитна бариера около имота си. Те могат да помогнат за намаляване на вандализма и графитите, както и да осигурят така необходимата защита за вашето семейство. Ако търсите издръжлив, достъпен и привлекателен вариант, който остава на мястото си, без да е необходима постоянна поддръжка, тогава металните огради са за вас!

Металните огради изработени от стоманени профили с полиестерно покритие, често се правят за бизнес и търговски цели. Независимо дали осигурявате охрана на склад, офис или магазин за търговия на дребно, тези метални огради ще ви помогнат да обезопасите имота си, без да се отказвате от естетическата му привлекателност.

Декоративни огради за двор

Декоративните огради могат да разкрасят дома ви, като го направят по-приветлив. Те не осигуряват чак такава неприкосновеност на личния живот, затова често се търси комбиниран вариант. Много хора избират да инсталират декоративни огради в предните си дворове, за да допълнят външния стил на дома си. Има много материали, от които можете да избирате, включително дърво, метал, тухла, мазилка, камък, винил.

Декоративната ограда ще определи границите на двора ви и ще осигури разделителни линии в имота. Един вид външна декоративна ограда е верижната мрежа, която често се среща в градините и парковете. Този вид ограда се използва и като разделител между две зони или за да се блокира тичането на кучетата по тревата, или за други функционални цели.

Предлагат се в широка гама от материали като: метал, тел, дърво или PVC мрежа. Тези огради могат да се използват и за разделяне на имота ви на различни зони – например преден двор и заден двор. Това ще ви помогне да контролирате движението на хора и домашни любимци. Тя може да се използва и за прикриване на естетически недостатъци на двора или за защита на личното пространство.  

Ограда от камък

Каменните огради се изработват от скали или смеси тухли с натрошен варовик, пясък и циментов разтвор. Използват се за строителни проекти, които изискват солидни огради. Днес в най-различни имоти можете да видите каменни огради. Има и такива, при които камъните са само част от декоративната облицовка върху оградата от зидария.

каменна ограда

Оградата от камък осигурява естествен вид, който изисква много по-малко поддръжка. Освен това тя може да помогне за поддържане на красивия вид на имота ви през цялата година. Каменната ограда е вид градинска стена, която се изработва от камъни. Това я прави водоустойчива и по-издръжлива от другите видове огради. 

Каменните огради са неразделна част от много земеделски пейзажи. Те представляват естествена бариера за дивите животни, намаляват ерозията на почвата и осигуряват подкрепа за растенията. Каменните огради също така са лесни за изграждане и могат да бъдат построени с малко или никакви инструменти.

Каменните огради са най-подходящи за вашата градина, тъй като предотвратяват ерозията на почвата, която може да доведе до загуба на хранителни вещества и загиване на растенията. Каменните огради също така помагат за задържане на влагата, намаляват нуждата от напояване и представляват естествена бариера срещу пожар.

Видове и предимства на мрежите

Изборът на правилния тип мрежа може да бъде предизвикателство, особено ако нямате опит. Съществуват много видове мрежи: метални, телени, PVC мрежи, поцинковани, мрежи от синтетични материали. При толкова много възможности за избор може да е трудно да разберете коя е подходяща за вас. За щастие, има някои общи стандарти, които могат да ви помогнат да вземете решение.

мрежа за ограда
Ограда от мрежа

Предимството на плетената мрежа е нейната здравина. В миналото това е била най-разпространената мрежа, а сега все още е предпочитана поради своята здравина и дългосрочна употреба. Предимството на електрозаварената мрежа обаче е, че тя е най-евтиният вариант за ограда, но по качество не отстъпва на останалите.

Оградите от електрозаварена мрежа имат широк спектър от приложения. Тя е най-евтиният вариант за ограда и осигурява ефективно възпиране на нарушители, но също така предлага естетически вид и здравина. Освен това тя е по-издръжлива от тъканата телена мрежа. Предимството на електрозаварената телена мрежа е, че може да се монтира по-бързо, на част от цената на други оградни материали. 

Мрежата с поцинковано покритие също е много използвана. Нейните качества я правят подходяща както за търговско, битово приложение. Това е много популярен вид мрежа, тъй като е лека и лесна за монтаж. Освен това ограждащата мрежа е изработена от поцинкована стоманена тел, която е много устойчива на опън, което означава, че за разлика от други видове огради тя може да се монтира без необходимост от укрепване.

Всяка една мрежа може да бъде проверена онлайн; как изглежда, колко струва, каква функция има и какви качества притежава. Достатъчно е просто да включите търсачките. 

Различни материали, използвани при изграждането на ограда

За да гарантирате сигурността на собствеността си, трябва да определите какъв тип ограда ви е необходима.

Някои огради са изработени от метал, други от дърво, трети от камък, четвърти от синтетичен материал и т.н. Всички тези материали имат различни приложения и предназначения. Металните огради са в състояние да издържат на натиск от нарушители, докато дървените огради са сравнително по-леки за по-лесно изграждане. Синтетичните са много здрави, но имат и декоративен ефект. Каменните са идеални за селскостопанско приложение.

Основни изисквания за оградата откъм материал:

За изграждането на огради се използват различни видове строителни материали поради огромната вариативност в изискванията на собствениците. Някои искат радикално да защитят имота си от нахлуването на нежелани гости и затова изграждат почти непробиваеми огради. Други искат просто декораци, трети ограждат спортни терени. Всички тези различия предполагат различен материал като основа за направата.

Оградата трябва да бъде достатъчно здрава, за да издържа на ръжда, гниене и нападение от животни, да издържа на удари с предмети, да бъде трудно преодолима; и всичко това отново зависи от предназначението

Материалите, които избирате за оградата, зависят до голяма степен от вида на оградата, която искате да изградите. Трябва да съобразите и климатичните условия и поддръжката и района, в който живеете. Всичко това ще има пряко значение за финалния избор. Дори да не познавате свойствата на различните материали, можете да се допитате до специалисти. Те ще ви кажат каква е разликата при различните материали използвани за огради. 

Ще разберете каква е ламаринената ограда, металната, каменната, дървената, мрежестата и т.н. Както при всеки проект, трябва да определите материалите за оградата, така ще трябва да определите и нейния външен вид. Ще трябва да вземете няколко решения: метал или дърво, синтетика, декоративен ефект и т.н. ? За ограда в рустикален стил дървото е най-добрият вариант. За по-модерен жилищен стил металът е популярен избор. За спортна площадка телената мрежа върши работа. 

Онлайн магазин

Можете да разгледате онлайн магазин за огради, които са изработени от висококачествени материали. Ще намерите разнообразие от стилове и дизайни, от които да избирате. Онлайн магазинът разполага с широка гама от продукти за огради – всичко, от което бихте могли да се нуждаете за вашата градина и за защита на вашата собственост.

Tagged , , , ,
на горе