Есенни рецепти за вечеря са перфектният начин да внесете уют и вкус в натоварените делнични дни, без да прекарвате часове в кухнята. Тези бързи и лесни ястия комбинират сезонни продукти като тиква, сладки картофи, брюкселско зеле и къдраво зеле, за да получите питателни, ароматни и изключително апетитни вечери.
Независимо дали предпочитате леки вегетариански опции, ястия с месо или свежи комбинации от паста и зеленчуци, тук ще откриете идеи, които ще зарадват всички на масата.
5 уникални есенни смутита за енергия и сияйна кожа
Здравословни есенни рецепти за деца – вкусно и полезно
Бързи и лесни есенни рецепти за вечеря
1. Такос с пилешко барбекю и червена зелева салата
Тази пикантна, кремообразна салата от зеле е толкова вкусна, че може да се окажете, че я приготвяте и за други сандвичи. Въпреки това, тя се съчетава чудесно с пикантното пилешко месо и е сред онези есенни рецепти за вечеря, които са невероятно бързи и удобни за приготвяне дори в най-натоварените вечери. За да спестите още повече време, използвайте предварително настъргана смес за салата от зеле.
Съставки
- ⅓ чаша обезмаслено обикновено гръцко кисело мляко
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- ¾ чаена лъжичка сол
- ¼ чаена лъжичка смлян черен пипер
- Щипка лют сос
- 2 чаши нарязано червено зеле ( 1/2 глава )
- 2 чаши настъргани сварени пилешки гърди (около 170 г )
- ⅓ чаша лек барбекю сос
- 8 царевични тортили
- Нарязан кориандър за гарниране
Начин на приготвяне
1. Смесете киселото мляко, захарта, лимоновия сок, оцета, солта, пипера и лютия сос в голяма купа. Добавете зелето и разбъркайте, докато се покрие напълно.
2. Смесете пилешкото месо и барбекю соса в средно голяма купа, подходяща за микровълнова фурна; разбъркайте, докато пилешкото се покрие. Гответе в микровълнова фурна на висока мощност, докато се загрее напълно, около 1 минута.
3. Загрейте тортилите според указанията на опаковката. Напълнете всяка тортила с 1/4 чаша пилешко месо и отгоре с 3 супени лъжици салата от салата. Гарнирайте с кориандър и сервирайте.
2. Равиоли от тиква с пилешка наденица и къдраво зеле
Каква е тайната на това да направите купените от магазина равиоли с тиква още по-вкусни? Добавете наденица с ябълка и пиле, крехки зеленчуци и много карамелизиран лук. Добавяме малко захар, за да помогнем на лука да се карамелизира по-бързо, но не се колебайте да я пропуснете (просто гответе лука малко по-дълго, ако е така).
Купете предварително измито нарязано къдраво зеле, за да намалите времето за приготвяне. Всичко това се равнява на една от онези есенни рецепти за вечеря, които са лесни, бързи и готови само за 20 минути.
Съставки
- 2 пакета (225 г) замразени или охладени равиоли от тиква
- 2 супени лъжици плюс 2 чаени лъжички зехтин , разделени
- 2 (по 85 грама) предварително сварени наденички с пилешко месо и ябълки , нарязани на филийки
- 1 супена лъжица масло
- 2 чаши нарязан червен лук
- 1 чаена лъжичка захар (вижте съвета)
- ⅓ чаша вода
- 6 чаши леко нарязани листа от къдраво зеле
- 2 чаени лъжички ябълков оцет
- ⅛ чаена лъжичка сол
- ⅛ чаена лъжичка смлян черен пипер
1. Кипнете голяма тенджера с вода. Сварете равиолите според указанията на опаковката. Отцедете ги и разбъркайте с 1 супена лъжица олио; оставете настрана.
2. Загрейте 2 чаени лъжички олио в голям незалепващ тиган на средно силен огън. Добавете наденицата; гответе до златисто кафяво по краищата, 2 до 3 минути. Извадете в чиния.
3. Намалете котлона на средна степен. Добавете маслото и останалата 1 супена лъжица олио в тигана. След като маслото се разтопи, добавете лука и захарта; гответе, като бъркате често, докато лукът стане много мек и карамелизиран, 8 до 10 минути. Добавете 1/3 чаша вода; използвайте дървена лъжица, за да изстържете покафенелите парченца от дъното на тигана.
4. Добавете къдравото зеле; покрийте и гответе, докато къдравото зеле омекне, 3 до 4 минути. Разбъркайте оцета, солта и пипера.
Върнете наденицата в тигана; добавете равиолите и внимателно разбъркайте с лука и къдравото зеле. Гответе, докато се загреят добре, около 1 минута. Сервирайте ястието топло!
3. 20-минутна паста с балсамови гъби и спанак
Това 20-минутно вегетарианско ястие с паста е супер пикантно, благодарение на месестите гъби, а естествената сладост от балсамовия оцет, босилека и шамфъстъка озаряват тази бърза и здравословна вечеря. То е чудесен избор за любителите на есенни рецепти за вечеря, които търсят вкусно и лесно решение за делничните дни.
Съставки
- 225 г пълнозърнести фетучини или лингуини
- 4 супени лъжици екстра върджин зехтин, разделени
- 1 паунд гъби кремини, нарязани на филийки (около 6 чаши)
- 1 ½ супени лъжици тънко нарязан чесън
- 85 грама бейби спанак (около 85 чаши)
- 3 супени лъжици балсамов оцет
- 2 чаени лъжички сос, за предпочитане вегетариански
- ¾ чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка смлян черен пипер
- ¼ чаша нарязан пресен босилек
- 6 супени лъжици нарязани печени несолени шамфъстъци
Начин на приготвяне
1. Кипнете голяма тенджера с вода. Сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете, като запазите 1/4 чаша вода, в която е била готвена.
2. Междувременно загрейте 2 супени лъжици олио в голям незалепващ тиган на средно силен огън. Добавете гъбите; гответе, като разбърквате от време на време, докато покафенеят добре, около 10 минути. Разбъркайте чесъна; гответе, като бъркате непрекъснато, докато замирише, около 30 секунди. Разбъркайте спанака; гответе, като бъркате непрекъснато, докато омекне, около 1 минута.
3. Намалете котлона на средно-слаб; разбъркайте балсамовия оцет, уорчестърския оцет, солта, пипера и останалите 2 супени лъжици олио. Добавете пастата и разбъркайте, за да се покрие. Разбъркайте с отделената 1/4 чаша вода, в която е готвено. Свалете от котлона. Разбъркайте босилека и поръсете с шамфъстък.
4. Кремообразна паста с броколи
Ако търсите лесно ястие с паста за делничната вечер, не търсете повече. Тази вегетарианска вечеря се приготвя само за 20 минути, пълна е с изобилие от броколи и кремообразна наслада благодарение на маскарпоне и нискомаслено гръцко кисело мляко, и е сред най-вкусните есенни рецепти за вечеря.
Съставки
- 225 г пълнозърнесто брашно
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин
- ½ чаша разполовена и нарязана на ситно лук
- 2 чаши нарязани броколи
- ½ чаена лъжичка сол
- ¼ чаена лъжичка смлян червен пипер
- ½ чаша маскарпоне ( 85 грама )
- ¼ чаша нискомаслено обикновено гръцко кисело мляко
- 1 чаена лъжичка чесън на прах
- Настърган пармезан (по избор)
Начин на приготвяне
1. Кипнете голяма тенджера с вода. Добавете пастата и гответе според указанията на опаковката. Запазете 1/2 чаша вода, в която е готвена. Отцедете пастата и я върнете в тенджерата.
2. Междувременно загрейте олио в голям тиган на средно силен огън. Добавете лука и гответе, като бъркате, за 1 минута. Добавете броколите, солта и смляната червена чушка; гответе, като бъркате, докато зеленчуците омекнат, още около 3 минути. Свалете от котлона.
3. В малка купа разбийте маскарпонето, киселото мляко, чесъна на прах и запазената вода от пастата. Добавете към пастата заедно със сместа от броколи. Разбъркайте добре, за да се покрият сместа. Покрийте и оставете да престои 5 минути преди сервиране. Поръсете с пармезан, ако желаете. Приятен апетит!
5. Пълнен сладък картоф с дресинг от хумус
Обилно, но лесно за приготвяне, това пълнено сладко картофче с черен боб, къдраво зеле и хумус е чудесен избор за обяд или може да се превърне в една от онези питателни есенни рецепти за вечеря, които впечатляват с простота и вкус.
Съставки
- 1 голям сладък картоф
- ¾ чаша нарязано зеле
- 1 чаша консервиран черен боб, изплакнат
- ¼ чаша хумус
- 2 супени лъжици вода
Начин на приготвяне
1. Надупчете сладкия картоф от всички страни с вилица. Гответе в микровълнова фурна на висока мощност, докато се сготви, 7 до 10 минути.
2. Междувременно измийте къдравото зеле и го отцедете, като оставите водата да се абсорбира по листата. Сложете го в средно голяма тенджера; покрийте и гответе на средно силен огън, като разбърквате веднъж или два пъти, докато омекне. Добавете боба; добавете една или две супени лъжици вода, ако тенджерата е суха. Продължете да готвите, без капак, като разбърквате от време на време, докато сместа стане гореща, 1 до 2 минути.
3. Разрежете сладкия картоф и отгоре сложете сместа от къдраво зеле и боб. Смесете хумуса и 2 супени лъжици вода в малка купа. Добавете още вода, ако е необходимо, за да постигнете желаната консистенция. Поръсете пълнения сладък картоф с дресинга за хумус. Приятен апетит!
6. Сьомга с коричка от орехи и розмарин
Сьомгата и орехите са чудесни източници на омега-3 мастни киселини. Тази лесна рецепта за сьомга с орехова коричка е не само питателна, но и една от най-вкусните есенни рецепти за вечеря, особено когато я комбинирате с обикновена салата и гарнитура от печени картофи.
Съставки
- 2 чаени лъжички горчица
- 1 скилидка чесън, смляна
- ¼ чаена лъжичка лимонова кора
- 1 чаена лъжичка лимонов сок
- 1 чаена лъжичка нарязан пресен розмарин
- ½ чаена лъжичка мед
- ½ чаена лъжичка сол
- ¼ чаена лъжичка смлян червен пипер
- 3 супени лъжици панко галета
- 3 супени лъжици ситно нарязани орехи
- 1 чаена лъжичка екстра върджин зехтин
- 1 филе от сьомга без кожа, прясно или замразено
- Спрей за готвене със зехтин
- Нарязан пресен магданоз и резенчета лимон за гарниране
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната до 220°C. Покрийте голяма тава за печене с хартия за печене.
2. В малка купа смесете 2 чаени лъжички горчица, чесън, ¼ чаена лъжичка лимонова кора, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 1 чаена лъжичка розмарин, ½ чаена лъжичка мед, ½ чаена лъжичка сол и ¼ чаена лъжичка смлян червен пипер. В друга малка купа смесете 3 супени лъжици панко, 3 супени лъжици орехи и 1 чаена лъжичка олио.
3. Поставете сьомгата върху подготвената тава за печене. Разпределете горчичната смес върху рибата и поръсете със сместа за панко, като притискате, за да залепне. Леко намажете със спрей за готвене.
4. Печете, докато рибата се раздробява лесно с вилица, около 8 до 12 минути, в зависимост от дебелината.
Поръсете с магданоз и сервирайте с резенчета лимон, ако желаете.
7. Свински котлети с медена горчица
Сочни и ароматни, тези свински котлети с медена горчица са перфектно допълнение към колекцията ви от есенни рецепти за вечеря – приготвят се бързо, а вкусът им е гарантирано впечатляващ.
Съставки
- ¼ чаша мед
- 2 супени лъжици приготвена жълта горчица
- 1 супена лъжица масло
- ½ обезкостени свински котлети, нарязани в центъра – с дебелина 1/2 инча (1,25 см)
- чесън на прах или на вкус
Начин на приготвяне
1. Смесете меда и горчицата заедно в малка купа, докато се смесят добре.
2. Загрейте маслото в тиган на средно силен огън. Добавете свинските котлети и поръсете с 1/2 от чеснов прах; гответе, докато покафенеят, около 3 минути. Обърнете котлетите, поръсете с останалия чеснов прах и гответе още 3 минути.
3. Намажете котлетите с медено-горчичен сос, обърнете ги и гответе 5 минути; обърнете котлетите от другата страна и намажете с медено-горчичен сос. Гответе, докато котлетите престанат да са розови отвътре и термометър за месо с мигновено отчитане, поставен в най-дебелата част на котлета, покаже 63 градуса по Целзий, още около 5 минути.
8. Пиле с медена глазура
Готово за около 20 минути, това пиле с медена глазура е сред онези бързи и вкусни есенни рецепти за вечеря, където меденият соев сос и щипката люспи червен пипер създават перфектен баланс между сладко и пикантно.
Съставки
- ¼ чаша мед
- 2 супени лъжици соев сос
- ⅛ чаена лъжичка люспи червен пипер
- 1 ½ супени лъжици зехтин
- 2 половинки пилешки гърди без кожа и кости, нарязани на хапки
Начин на приготвяне
1. Съберете всички съставки.
2. Разбийте меда, соевия сос и люспите червен пипер в купа; оставете настрана.
3. Загрейте зехтин в тиган на среден огън; гответе и разбърквайте пилешкото месо в горещото олио, докато леко покафенее, около 5 минути.
4. Изсипете медената смес в тигана; продължете да готвите и бъркайте, докато пилешкото месо престане да е розово в центъра и сосът се сгъсти, още около 5 минути.
Сервирайте горещо и се насладете!
9. Печена сьомга със сос от бяло вино
Тази печена сьомга със сос от бяло вино е елегантна и лесна за приготвяне, като същевременно е чудесен пример за вкусни и изискани есенни рецепти за вечеря, готови само за около 30 минути.
Съставки
- 1 филе от сьомга, без кожа
- сол на вкус
- 1 супена лъжица несолено масло
- 2 чаени лъжички универсално брашно
- 1 чаша сухо бяло вино
- 1 супена лъжица нарязан пресен лук
- сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната до 230 градуса по Целзий (450 градуса по Фаренхайт). Поставете филето от сьомга върху тава за печене с ръб и подправете със сол.
2. Печете в предварително загрята фурна, докато рибата се раздробява лесно с вилица, около 15 минути.
3. Междувременно разтопете маслото в малка тенджера. Разбъркайте брашното, като го варите 1 минута, след което добавете виното, като разбъркате. Оставете да заври, след което намалете котлона на средно слаб. Варете на слаб огън, докато течността се редуцира наполовина, 8 до 10 минути. Добавете лука и подправете със сол и черен пипер. Начупете сьомгата на едри парчета и сервирайте, полята със соса.
10. Паста с броколи от 5 съставки
Тази лесна паста с броколи е бърза, кремообразна и ароматна – чудесен пример за здравословни и вкусни есенни рецепти за вечеря, които можете да приготвите за четири до шест порции само за кратко време.
Съставки
- Сол, на вкус
- 2 големи корони броколи, нарязани на розички с нарязани стъбла
- 3 супени лъжици екстра върджин зехтин
- 2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
- 1/4 чаена лъжичка счукани люспи червен пипер, плюс още на вкус
- 1 килограм паста по избор
- 1/2 чаша прясно настърган пармезан
- Пресен лимон, по избор
Начин на приготвяне
1. Кипнете голяма тенджера с вода. След като заври, овкусете я обилно със сол. Добавете броколите и гответе, докато омекнат, но все още са яркозелени, от 4 до 6 минути.
2. Докато броколите се готвят, загрейте голяма тенджера на среден огън. Добавете зехтина и го загрейте на среден огън за около 30 секунди, след което го свалете от котлона и добавете чесъна и люспите червен пипер. Оставете да се запари за около 1 минута.
3. Когато броколите са сварени, извадете ги от тенджерата с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в тенджерата с чесновото олио. С помощта на преса за картофи или голяма здрава вилица намачкайте броколите, докато се раздробят на малки парченца.
4. В същата тенджера кипнете отново водата. Добавете избраната от вас паста и гответе според указанията на опаковката, докато стане ал денте. Докато пастата се готви, дръжте тенджерата със соса от броколи на слаб огън. Гответе, като разбърквате от време на време, за да се запази топло.
5. Когато пастата е ал денте, запазете 1/2 чаша вода от готвенето на пастата, след което я отцедете. Добавете отцедената паста към броколите заедно с пармезана и около 1/4 чаша запазена вода от готвенето на пастата.
Увеличете котлона на средно-слаб. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато сиренето се разтопи и сместа поеме почти цялата вода от готвенето на пастата. Добавяйте още вода от пастата, ако е необходимо, докато получите кремообразен, лъскав сос. Опитайте, като добавите една или две соса от лимон (по желание) и сол, ако е необходимо. Сервирайте.
Тези вкусни и лесни идеи показват колко приятно и разнообразно може да бъде готвенето през сезона. От кремообразни пасти и пълнени зеленчуци до сочни меса и риби, всяко ястие в списъка е бързо за приготвяне и пълно с аромат. Опитайте ги, за да внесете топлина, уют и здравословни вкусове в ежедневните си вечери – перфектен завършек за всяка колекция от есенни рецепти за вечеря.