Коя е Клеопатра? Няколко малко известни любопитни факти за нея

Коя е Клеопатра? Няколко малко известни любопитни факти за нея
Разни

Коя е Клеопатра? Няколко малко известни любопитни факти за нея

Кралица Клеопатра е може би най-известната жена от древността. Всички я помнят с невероятните й ритуали за оформяне и шеметни романи с Цезар и Марк Антоний. Но сега можем само да гадаем как всъщност е живял този велик владетел.

Ние от HappyWoman решихме да проучим най-забележителните и неочаквани факти от биографията на Клеопатра, за да разберем защо дори след хиляди години всеки знае нейното име.

Сега да разгледаме няколко малко известни факти за Клеопатра:

Не беше красавица, но побъркваше мъжете

Птолемеите управляват Египет в продължение на 275 години. Клеопатра става последната кралица от тази династия. Освен това всъщност пълното й име е Клеопатра VII, тоест тя е седмата жена с това име в семейството на египетските фараони.

Както следва от бележките на Плутарх, владетелката не е имала изключителната красота, която често се демонстрира в киното. Но тя, според него, е възхищавала със своите изказвания, поведение и кадифен глас. Римският историк Аврелий Виктор, напротив, твърди , че тази жена е толкова привлекателна, че „много мъже са готови да платят с живота си за една нощ с нея“.

Тайните на нейната грижа за себе си все още са легенди.

Образът на Клеопатра се продава добре и до днес. В днешно време търговците обичат да говорят за различни средства, като подчертават, че „самата Клеопатра е направила това“.

Ето най-известните й съвети за красота са:

Смята се, че тя се е изкъпала, във вана която са добавени загрято мляко и мед , което е направило кожата на кралицата невероятно мека. Тя също използва скраб, който е направен от крем с добавка на морска сол.

Известните черни стрели на очите ( имитиращи очна линия) на Клеопатра не са за красота, а лекарство. Те и помагат да се справят с очни инфекции, които не са необичайни по това време. Антимонът, с който красавицата се гримира , съдържа вещества, които предотвратяват развитието на подобни заболявания.

Кралицата знаела, че медът има антибактериални свойства, затова го нанасяла върху лицето си като крем. Когато пресъздават грим в стил Клеопатра, повечето съвременни хора използват златни или нюдови цветове. Въпреки това, кралицата боядисвала устните и бузите си в ярко червено. За това тя използва червена охра, фино смляна и смесена с вода.

Тя е миела лицето си няколко пъти на ден с масло и липа и изплаквала лицето си с ябълков оцет . За да запази кожата си мека и чиста, Клеопатра обтривала лицето си с розова вода. Изненадващо, до ден днешен тази съставка е включена в повечето тонери и почистващи продукти. Можете да го направите сами: просто поставете розовите листенца в тиган с вода и я оставете да заври. След като листенцата изгубят по-голямата част от цвета си, изключете котлона и оставете настойката да изстине. Ако желаете, можете да добавите малко витамин Е към разтвора.

Естественият лак за нокти , който използва Клеопатра , е къна. Тя придава на ноктите ми красив червеникавокафяв цвят.

За да приготви специална смес за обезкосмяване, владетелката смесвала краставица, дъвка, масло, сок от явор и натрошени кости от определена птица.

Ако някога ви свършат моливът и сенките за вежди, изпечете малко бадеми. Кралицата на Египет използвала това, за да потъмни веждите си.

Клеопатра имала специална рецепта за премахване на нежелания тен. Можете да се въоръжите с него днес: вземете чаша зелено грозде и супена лъжица мед. Разбъркайте и нанесете върху кожата. След 15 минути тенът ще изчезне от тялото.

Основното на Клеопатра е предимство беше изключителният й ум.

Кралицата с право е смятана за една от най-образованите жени на своето време. Нейните познания по литература, изкуство, политика и философия изумяваха събеседниците й. Притежавайки невероятна грация и елегантност, Клеопатра прекрасно свиреше на лютня и арфа, пееше и танцуваше. Освен това Клеопатра знаеше поне седем езика , така че рядко прибягваше до помощта на преводачи, предпочитайки да общува лично с чужденци.

Един ден хората се разбунтували и кралицата трябвало да напусне Александрия. Скоро обаче в столицата пристигнал Цезар, с когото тя трябвало да се срещне, за да потуши въстанието. За да пробие гневната тълпа, кралицата е била увита в чувал, а нейният съдружник, преструвайки се на рибар, успява да я пренесе в двореца. Поразен от такава хитрост, римският император се влюбил лудо в Клеопатра.

По-късно Цезар е бил готов на всичко в името на египетската владетелка. И в римския храм на Венера, по заповед на любящия император, те поставят златна статуя на Клеопатра и започнаха да й отдават божествени почести.

Спечелила е сърцата на най-влиятелните хора на своята епоха

По-късно в Рим започват да вярват, че Цезар иска да провъзгласи сина на египетската царица за свой наследник. Според някои слухове, поради това срещу императора узрял заговор , който довел до трагичната му смърт.

Клеопатра разбира, че тя може да остане кралица на Египет само ако съблазни Марк Антоний. Тя решева на всяка цена да спечели сърцето на римския воин. Клеопатра знае, че командирът се смята за олицетворение на гръцкия бог Дионис и за да го впечатли, тя реши да му играе. Тя се появи в града, облечена като гръцката богиня Афродита. Виждайки жената, командирът се влюбва

Очевидци разказват, че Клеопатра се е държала различно с Антоний, отколкото с Цезар . Ако с римския император тя винаги беше остроумна, очарователна, грациозна и говореше за изкуство, литература и политика, тогава с него тя се е държала като куртизанка: говорила е неприлично, пиела много, пеела е неприлични песни.

Лудо влюбен, Антъни правел всичко за нея, независимо какво е поискала тя. Страстта му е била толкова силна, че той дори се развежда със законната си съпруга Октавия.

Клеопатра обичала да шокира и да държи околните на нокти

Кралицата е изучавала математика, астрономия, ораторско изкуство и философия. Клеопатра става единствената от цялата династия, която приема религията и се интересува от културата на Египет. Преди нейното управление Птолемеите не се интересуват особено от боговете и обичаите на своя народ.

Клеопатра е имала страхотно чувство за хумор. Заедно с Марк Антъни тя основава Inimitable Liver Club . Участниците в него организираха шумни купони с алкохолни напитки. Кралицата и Марк Антоний се обличат в специални костюми, така че никой да не ги разпознае, и се скитат из града през нощта.

Някога Клеопатра е похарчила сума, равна на днешните 20 милиона долара за коктейл, който да си приготви, й е била необходима чаша оцет и гигантска перла. Тя пуснала в чашата с оцет и наблюдавале как камъкът се разтваря. След това кралицата спокойно изпила чаша необичаен коктейл.

Кралицата ражда деца както от Юлий Цезар, така и от Марк Антоний. Цезар е имал син на име Цезарион. От Антоний са близнаците Александър Хелиос и Клеопатра Селена, както и Птолемей Филаделф.

Клеопатра била сигурна, че ароматите могат да се превърнат в инструмент за убеждаване. Тя имала собствена фабрика за парфюми. Наблизо имало и салон за красота и спа център. Руините им са открити при разкопки.

Клеопатра става последният владетел на своята династия

Ядосаният брат на бившата съпруга на Антоний, Октавиан, решава да започне война с Египет. Врагът успява да победи и египетската царица изпада в отчаяние. Освен това тя научи, че ще я водят във вериги, като робиня, зад колесницата на Октавиан. Тогава Клеопатра каза : „ Тези китки са направени за носене на бижута, а оковите са за плебеи и престъпници . Кралицата на Египет никога няма да бъде победена!“

В последния си ден тя организира пищен празник за победителите. По време на пиршеството жената се оттеглила в спалнята си. Според една версия тя е взела отрова, според друга нарочно инжектирала змия, за да я ухапе.

Клеопатра става последната кралица на Египет. Нейната смърт съвпадна с упадъка на величието на тази страна и някога могъщата империя се превърна в една от римските колонии. Животът й е бил пълен с интригуващи обрати и бил толкова колоритен и необичаен, че Клеопатра все още се помни и почита и до днес.

Какво мислите вие за Клеопатра? Смятате ли, че тя наистина е била необикновена жена или изследователите преувеличават нейните заслуги?

Tagged , ,
на горе