Как травми от детството влияят на живота ни

Как травми от детството влияят на живота ни
Психология

Как травми от детството влияят на живота ни

Има няколко травми от детството, които значително влияят върху живота ни. Това, което ни се случва през първите около 10 години от живота ни, ще се отрази на всяко следващо десетилетие. По време на този невероятно бърз период на растеж и развитие нашите тела, мозъци и личности са запечатани от ранните ни преживявания. Ето защо травмата в детството може да има толкова значително въздействие върху нашето психическо и физическо здраве и благополучие през целия ни живот.

Детската травма варира в широки граници. Физическото или друго насилие, пренебрегването и свидетелството на насилие в дома са често срещани форми на детска травма. В допълнение, децата могат да преживеят релационна травма – прекъсване на първичната връзка с родителя или лицето, което се грижи за тях. Събития извън дома също могат да катализират травма, варираща от екстремен тормоз до колективна травма, създадена от катастрофални събития като пандемия.

Преживяването на травми от детството оставя дълготрайно въздействие върху цялостното благосъстояние на индивида. В продължение на десетилетия изследвания експертите са разбрали, че определени видове преживявания по време на годините ни на формиране могат да имат дълготраен ефект върху нашето психическо и физическо здраве.

Ето по какъв начин травми от детството влияят върху живота на човек:

1.По-висок риск от психични заболявания

травми от детството
Как травми от детството влияят на живота ни снимка: pinterest

Неблагоприятните преживявания в детството са свързани със значително по-висок риск от състояния на психичното здраве, включително тревожност, депресия и гранично разстройство на личността. Всъщност скорошни изследвания показват, че преживяването на травми от детството увеличава риска от развитие на психично разстройство в зряла възраст до три пъти .

В допълнение, децата, които имат травми от детството, са 15 пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с гранично разстройство на личността по-късно в живота. Това е така, защото излагането на травма в ранна възраст се отразява негативно на самочувствието на младия човек, мозъчната функция, способността да се привързват и стратегиите за регулиране на емоциите.

Освен това проучване от 2023 г. установява, че съзнателните спомени за травма от детството могат да влошат психичното здраве. Начинът, по който човек възприема и помни преживяванията на малтретиране или пренебрегване в детството, има по-голямо значение за бъдещи емоционални разстройства, отколкото самото преживяване.

2. Липса на самооценка

травми от детството
Как травми от детството влияят на живота ни снимка: pinterest

Отношението към нас от раждането нататък от най-близките ни е от основно значение за оформянето на усещането ни за себе си като ценни и достойни за любов и грижа. Децата, които са малтретирани или пренебрегвани от основните настойници, интернализират посланието, че не са достойни за обич. Дори любящи родители, които не съчувстват на детето до степента, която природата им изисква, могат неволно да му дадат това послание. В случаите на родителство – когато родителите разчитат на децата си да посрещнат емоционалните им нужди – децата научават урока, че собствените им нужди не са важни.

В резултат на това децата с травми от детството развиват основно убеждение, че не са достатъчно добри . Те могат да се обвиняват за начина, по който са третирани, вярвайки, че ако бяха някак си „по-добри“, техните родители биха ги „обичали повече“.

Дори когато това възприятие за себе си е подсъзнателно или полусъзнателно, може да бъде изключително трудно да се обърне по-късно в живота. Човек може в крайна сметка да разбере защо неговият родител е постъпил по начина, по който е постъпил – може би поради собствените му неизлекувани травми от детството или поради психическо или физическо заболяване. Но простото разбиране може да не е достатъчно, за да промени представата на порасналото дете за себе си и чувството за собствено достойнство .

Нещо повече, тази първична рана, както понякога се споменава, създава дълбок кладенец от емоционална болка. Следователно младите възрастни, които са преживели травма в детството и съпътстващите вина и срам, са по-склонни да страдат от депресия, тревожност и неадаптивни механизми за справяне, като злоупотреба с вещества и самонараняване.

3.Борби във взаимоотношенията

травми от детството
Как травми от детството влияят на живота ни снимка: pinterest

Хроничните и релационни травматични преживявания в ранните години от живота имат огромно влияние върху способността ни да формираме автентични връзки с другите. Първата ни връзка с основния ни грижещ се поставя основата за нашите взаимоотношения и взаимодействия през целия ни живот. Когато тази връзка създава травматичен стрес, объркване, страх, срам и невъзможност да зависим от другия човек, тези чувства се пренасят във всички други наши взаимоотношения – с приятели, романтични партньори и дори колеги и авторитетни фигури.

Хората, които се борят със симптомите на травма в детството, често им е много трудно да се доверят на другите и да споделят своето вътрешно Аз и емоции. А това от своя страна се отразява негативно на психичното здраве.

Прекъснатата връзка с нашия родител или основен грижещ се обикновено води до това, което е известно като несигурна привързаност . Има няколко вида несигурна привързаност, които се изразяват по различни начини в рамките на взаимоотношенията. Възрастен, който е преживял физическо или друго малтретиране или пренебрегване като дете, може да има стил на привързване „несигурно избягване“ – те избягват да разчитат на другите поради страха си от предателство или отхвърляне.

Хората, които са преживели непоследователно възпитание от страна на родителите, често имат стил на привързаност „несигурен, тревожен“: те са прилепливи и нуждаещи се от взаимоотношения и изискват постоянна увереност, че са обичани. Едно проучване на нововъзникващи възрастни жени (на възраст 18–24) установи, че травми от детството са свързани с по-високи нива на тревожна привързаност . В допълнение, деца, чиито родители са разчитали на тях, за да задоволят емоционалните си нужди, може да станат „угодници на хората“, страхувайки се да кажат „не“ или да поставят подходящи граници с другите.

4.Отрицателни последици за здравето

травми от детството
Как травми от детството влияят на живота ни снимка: pinterest

Революционното проучване, което включва повече от 17 000 участници, изследва как травматичните събития в детството влияят върху физическото и психическото здраве на възрастните. Резултатите показват, че травмата в детството увеличава риска на индивида както от проблеми с психичното здраве, така и от хронични заболявания . Децата, преживели травма, са по-склонни да изпитат всички изброени по-долу:

-Астма
-Коронарна болест на сърцето
-Депресия
-Самоубийство
-Диабет
-Удар
-Рисково поведение като тютюнопушене
-Рак
-Алкохолизъм
-Сърдечни, чернодробни, белодробни и автоимунни заболявания
-Ускорено стареене на тялото и мозъка
-Хронични главоболия.

Някои от тези дългосрочни последици за здравето могат да бъдат приписани на лошо самообслужване поради проблеми с психичното здраве. Проучването обаче установи, че дори участниците с по-здравословен начин на живот в зряла възраст са имали по-висок риск от здравословни проблеми поради ефекта от травми от детството.

Изследователите са разгледали внимателно механизма, чрез който рискът се увеличава, и са стигнали до извода, че продължаващият стрес, свързан с травма в детството, влияе негативно на нервната система. С течение на времето високите нива на кортизол (хормона на стреса) създават възпаление и дисбаланси, които оказват критично влияние върху развиващия се мозък и тяло по безброй начини.

Травмата в детството всъщност променя обема на различни области на мозъка, допринасяйки за психичното здраве и съпътстващи разстройства, като злоупотреба с вещества. Проучване , публикувано през юни 2021 г., сравнява ефектите на морфина (опиоидно лекарство) върху група хора, преживели малтретиране и пренебрегване в детството, и група, която не е имала история на травма в детството. Те установиха, че първата група има по-силни реакции на удоволствие и копнеж. Травмата в детството също е свързана с по-висок риск от разстройство, свързано с употребата на алкохол . Това изследване предполага, че травмата в детството въздейства на мозъка по начин, който създава по-голяма уязвимост към пристрастяване.

5.Проблеми с когнитивните способности

травми от детството
Как травми от детството влияят на живота ни снимка: pinterest

Когато мозъчната функция е нарушена от травматично събитие, резултатите са широкообхватни. Наред с ефектите от травмата на психичното и физическото здраве в детството, както беше обсъдено по-горе, хората могат също да изпитат когнитивни проблеми, които идват с травматичен стрес – трудности с паметта, логичното мислене и решаването на проблеми. Тези проблеми с изпълнителното функциониране могат да им попречат да си поставят цели, да планират бъдещето и да успеят в академична или работна среда. Изследванията са установили, че префронталната кора, частта от мозъка, отговорна за функционирането на изпълнителната власт, всъщност е по-малка при хора, които са преживели травма в детството .

Наред със структурата и функцията на мозъка, когнитивните увреждания могат да бъдат причинени и от обичайните психологически модели, които детето често развива в резултат на травми от детството. Когато децата постоянно се сблъскват със стресори, техните ресурси отиват изцяло за оцеляване на стресора. Следователно те разполагат с по-малко енергия, фокус и интерес за учене, придобиване на нови умения и вземане на обмислени решения.

Дори след като травматичното преживяване е приключило, задействанията на травмата и постоянните усилия да се избегнат такива задействания отвличат техните ресурси и внимание от приемането на нова информация. Следователно травмата в детството и посттравматичното стресово разстройство са свързани със следните проблеми в млада възраст и след това:

-Трудности в ученето
-Дефицит на паметта
-Езикови проблеми
-Предизвикателства при планирането и организацията
-По-голяма чувствителност към травматичен стрес в зряла възраст
-Слабо внимание
-По-бърз когнитивен спад с възрастта на индивида.

Заключение:

травми от детството
Как травми от детството влияят на живота ни снимка: pinterest

В крайна сметка младите възрастни започват да разбират както на умствено, така и на емоционално ниво, че са достойни за любов, състрадание и себеприемане. И колкото по-рано започне лечението, толкова по-голям е шансът младият възрастен да обърне негативните въздействия на детската травма.

Tagged , , ,
на горе